banner198

Tarihi konak şimdi içkili mekan!

Çerkeş'te Tarihi Fişek Ali Konağı içkili mekan haline getirildi.

Tarihi konak şimdi içkili mekan!
banner145

Çerkeş'te Tarihi Fişek Ali Konağı içkili mekan haline getirildi. Mahalle içine içkili mekan açılmasının yolunu açan Turizm İşletme Ruhsatı tartışmaların fitilini ateşledi.

Çerkeş  sivil mimarisinin önemli eserlerinden olan Fişek Ali Konağı, Çankırı İl Özel İdaresi tarafından sahiplerinden satın alındıkta sonra restore edilerek Çerkeş kültürel mirasına kazandırıldı. Çankırı'nın en eski kasabalarından olan ve Osmanlı döneminin izlerini taşıyan Çerkeş'te, ayağa kaldırılan Fişek Ali Konağı o günden sonra tarih ve kültür meraklılarının uğrak mekanı haline geldi. 

Ancak, İl Özel İdaresinin yöresel yemekler sunmak şartı ile 2011 yılında müstecire kiraladığı mekan, 24.10. 2014 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığından alınan ruhsatla içkili mekan haline dönüştürüldü.  O tarihten sonra içkili olduğu için konaktan istifade edemeyen vatandaşlar devletin milyonlarca liralık ödenek aktararak Çerkeş halkının hizmetine sunduğu konağın içkili mekan haline getirilip belirli bir zümrenin istifadesine sunulmasına tepki gösterdi.


-AKP döneminde bunu da mı görecektik?-

Mahallelerin yer aldığı bir yerde içkili bir mekana ruhsat verilmesini kınayan isminin açıklanmasını istemeyen bir vatandaş, "Devlet konağı restore edip içkili mekan haline sunmak için mi bu paraları harcadı? İşletme cebinden para harcayıp istediği yerde bu işi yapabilir ama devletin restore ettiği bir konağın bu şekilde kullanılması doğru değil.  AKP döneminde bunu da mı görecektik.  Böylesi bir uygulamaya gidilmesini şaşkınlıkla karşılıyoruz" diyerek tepkisini dile getirdi.

 

-Belediye topu Bakanlığa attı-

Çerkeş yerel gazetesinin konuyu gündeme taşıması ile birlikte sosyal medyada tartışma büyüdü. Çerkeş Belediyesi de bu suçlamalardan nasibini aldı. Çerkeş Belediyesi son günlerde kamuoyunda yaşanan tartışmalara açıklık getirerek internet sitesinden yaptığı açıklamada Fişek Ali Konağına verilen ve içki satışının yolunu açan Turizm İşletme Belgesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verildiğini ifade ederek  uygulamanın kendisi ile alakası olmadığını duyurdu.

-Bakanlık ruhsat verdi-

Öte yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından müstecire verilen Turizm İşletme Belgesinin alınmasına, Çankırı da AKP'li bir Milletvekilinin ön ayak olduğu iddialar arasında yer alıyor. Böylesi mekanlara ruhsat verilmesinin oldukça zor olduğu düşünüldüğünde bu iddia yabana atılmayacak cinsten görülmekte.

-Sözleşme maddesi çiğnendi mi?-

İl Özel İdaresi Konağın işletilmesiyle ilgili hazırladığı sözleşmenin 12. maddesinde yer alan hükümde; mekanda sadece yöresel yemek satışına müsaade ediliyor.  2013 yılında sözleşmesi 10 yıl daha yenilenen mekanla ilgili  yöresel yemek dışında içki satışı ve servisinin yapılması sözleşmenin 12. maddesini çiğnenip çiğnenmediği tartışmalarını da beraberinde getiriyor.


-Turing olayı nedir?-
 Çerkeş'te Tarihi Fişek Ali Konağının içkili mekan haline getirilmesi 1994 yılında kamuoyunda uzun süre konuşulan Turing olayını hatırlara getirdi.Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan şehrin en güzel manzaralı Yıldız, Çamlıca, Emirgan korularında bulunan kasırlar da, Turing Kurumu lokanta ve kafeler işletilmekteydi. Bir simitin dahi astronomik rakamlarla satıldığı işletmelerin içkili mekan olması nedeniyle  belirli bir burjuva sınıfı dışında vatandaşlar bu tesislere giremiyordu. İstanbul boğazının en güzel görüldüğü Çamlıca tepesi bir kısım mutlu azınlığa hizmet veriyordu. 27 Mart 1994 yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Refah Partili Recep Tayyip Erdoğan, göreve gelince ilk işi Turing Kurumu'nun kasırlarla ilişkisini kesmek oldu. Büyükşehir Belediyesi, bu kasırları özel sektöre ihaleyle açmaktansa kendisi bir şirket kurup işletmeyi tercih etti. 1995'te Büyük İstanbul ; Turizm ve Sağlık Yatırımları İşletme ve Ticaret A.Ş. (Beltur) kuruldu. Eskiden Turing'in işlettiği tesisler Beltur'a devredildi. Kasırlar içkisiz lokanta ve kafelere dönüştükte sonra aileler akın akın bu mekanlara gelerek ortak kültür mirasından yaralanmaya başlamıştı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 29 Şubat 2016, 01:43
YORUM EKLE
YORUMLAR
osman
osman - 8 yıl Önce

her pis işin altından herkesçe malum olan o milletvekili çıkyor. geçmiş dönem akp milletvekilinin birisi çerkeş'te mübarek bir zatın türbesi ile ilgilenirdi, şimdiki milletvekili içkili mekan açılması ile ilgileniyor. nereden nereye ? yazıklar olsun.

osman 2
osman 2 - 8 yıl Önce

belediyenin karşisına içki satiş ruhsatını kim verdi

KİRAZCI
KİRAZCI - 8 yıl Önce

Fişek ali konağının sahibi ERGİN YILMAZ AKP İLÇE BAŞKANLIĞINA ADAY OLDU AMA KAZANAMADI ŞİMDİ MALUM VEKİL TURİZM BELGESİNE YARDIM ETMİŞ DİYORLAR ŞAŞIRMADIM NEDEN BİLİYORMUSUNUZ SİZ İŞTE BUSUNUZ SAYIN VEKİLİM

HAYDİ ABAS
HAYDİ ABAS - 8 yıl Önce

si̇zi̇n zi̇hni̇yet i̇çi̇n i̇çki̇ helal kazanç haram kazanç fark etmez haram kazanca bulaşmiş zaat i̇lçe başaknini mahkemeye verecek si̇z ona çanak tutacaksiniz si̇zi̇n pi̇sli̇kleri̇ni̇zi̇ bi̇len bi̇ri̇si̇ çikar konuşur merak buyurmayin si̇z

AKP li
AKP li - 8 yıl Önce

sayın vekilim;
çerkeşte işe yarar adamları değil de ayrık otlarını desteklerseniz bizleri kaybedersiniz. üç kere seçilen vekil imajınıza zarar veriyorsunuz. herkes herşeyi biliyor."en ummadığın keşfeder esrarı derunun/ sen alemi kör milleti sersem mi sanırsın"

HAYDİ ABBAS
HAYDİ ABBAS - 8 yıl Önce

sen kimsin sana yöresel yemek sat diye verilen konakta içki satıyorsun.dedikleri gibi filiz arkadaşın -kaymakam dostun- vali canciyer arkadaşın - murat başeskioğlu akraban mı ? hani her yerde konuşuyorsun ya onun için kardeş

SIRADAKİ HABER