banner198

ABD'den savaş suçu belgelerine ilk yorum!

ABD, Suriye'de Esed rejimi tarafından işlenen savaş suçlarını belgeleyen ve dün kamuoyuna duyurulan fotoğrafları kuvvetle kınadı.

ABD'den savaş suçu belgelerine ilk yorum!
banner145
 ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Marie Harf, günlük basın brifinginde, Suriye'de savaş suçu belgeleriyle ilgili değerlendirmesini sorması üzerine, "Bu raporları mümkün olan en kuvvetli ifadelerle kınıyoruz. Bu son raporlar ve fotoğraflar, rejimin sadece Suriye halkını özgürlük ve insan haysiyetinden mahrum etme değil, önemli boyutta duygusal ve fiziksel acılar çektirme çabalarında geniş çaplı ve görünür sistematik ihlallerini gösteriyor" dedi.


ABD olarak, bu tür korkunç eylemler hakkında bilgi edindiklerinde yüksek sesle tepkilerini ortaya koyduklarını ve bunu yapmaya devam edeceklerini belirten Harf, "Sahadaki durum o kadar korkunç ki, bir siyasi geçişi hayata geçirmemiz ve Esed rejimini iktidardan indirmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

Suriye rejiminin savaş suçları ve insanlığa karşı suçlardan sorumlu olduğunu vurgulayan Harf, "Bu son fotoğraflar, aşırı derecede rahatsız edici. Bunlara bakması korkunç ve ciddi uluslararası suçlar olabilecek eylemleri gösteriyor. Uzun süredir söylediğimiz gibi, Suriye'de bu tür ciddi ihlallerden sorumlu olanlara hesap sorulmalı" diye konuştu.

"Belgelerin gerçekliğinden şüphe duymak için neden yok"

Harf, brifingde AA muhabirinin bir sorusu üzerine, belgelerin gerçekliğine dair şüphe duymak için bir nedenlerinin olmadığını belirtti.

Sözcü Harf, "Bu fotoğraflar, bizim uzun süredir bildiğimiz ve geçmişteki raporlarda gördüğümüz şeyleri çok net ortaya koyuyor. Bu berbat Suriye hapishanelerinden çıkan ve Esed rejiminin kendi halkına yönelik korkunç muamelesini yansıtan bu fotoğrafların gerçek olmadığına inanmak için bir nedenimiz yok" dedi.

Harf, bir başka soru üzerine, "Bu fotoğraflardan sorumlu olan Beşşar Esed'in, ülkesini yönetmeye devam etmemesini sağlamada kararlıyız. Bu nedenle de Cenevre-2  sürecine bu kadar angaje olmuş durumdayız. Bu karmaşık (bir konu), zor. Kolay olsa aylar ya da yıllar önce yapılırdı" ifadesini kullandı.

Esed'in kendi halkına muamelesini tarif etmek için bundan daha düşük bir seviyenin olmadığını dile getiren Harf, bu fotoğraflarla Esed'in kendi halkına kötü muamelede hiçbir sınırının olmadığının görüldüğünü söyledi.

Harf, "Tekrar etmem gerekirse, bu fotoğraflar Suriyelilerin insan haklarının sistematik ihlallerini, hapishanelerdeki berbat, korkunç koşulları gösteriyor. İşte bu nedenle bu katliamı sona erdirmek için gereken herşeyi yapmaya kararlıyız. Bu ABD'nin empoze edebileceği birşey değil. Bu, BM'nin öncülüğünde yürütülen ve bizim kilit bir parçası olduğumuz bir süreç. Önümüzdeki birkaç günde de Montrö ve Cenevre'de bunun üzerinde odaklanılacak" diye konuştu.

haber7

Güncelleme Tarihi: 23 Ocak 2014, 10:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304