banner198

Barzani yönetimi, BDP heyetine izin vermedi

IKBY yönetiminden, BDP heyetine Suriye'ye geçiş izni çıkmadı.

Barzani yönetimi, BDP heyetine izin vermedi
banner145

 Irak üzerinden Suriye'ye geçmek için 3 Ekim günü karayoluyla Erbil'e gelen heyet, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) gerekli iznin çıkması için hükümet yetkilileriyle çeşitli görüşmeler yaptı. Ancak IKBY yönetiminden, BDP heyetine Suriye'ye geçiş izni çıkmadı.


Bunun üzerine bugün Peşhabur Sınır Kapısı'na giden heyet, kapı yetkililerini ikna ederek, Suriye'ye geçmek istedi. Ancak görevliler, gerekli iznin alınmadığını gerekçe göstererek, heyetin Suriye tarafına geçemeyeceğini bildirdi. Heyet ve beraberindeki grup ile peşmergeler arasında yapılan görüşmeler sonuç vermeyince Tuğluk ve beraberindeki kadınlar, olayı bir saat boyunca protesto etti.

Kapı görevlileri ile zaman zaman tartışan Aysel Tuğluk, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, insani amaçla Suriye tarafına geçmek istediklerini, çıkarılan engelin hukuki olmadığını savundu. Türkiye üzerinden de Suriye'ye geçebileceklerini anlatan Tuğluk, "Ancak biz, Kürtler arasında kapıların olmaması gerektiğini göstermek için Irak üzerinden Suriye'ye geçmek istedik. Peşmergeler geçişimize izin vermedi. Bu tutum bizi üzdü" dedi.

Aysel Tuğluk, PYD eş başkanları, bölgedeki sivil toplum örgütleri ve kadın kurumlarını ziyaret etmek için Suriye'ye geçmek istediklerini aktardı. Bu arada sınırın Suriye tarafında bulunan Semelka Hudut Kapısı'nın Sorumlusu Siyament Osman ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, heyeti beklediklerini söyledi. Heyetin Suriye'ye geçişine izin verilmemesine şaşırdığını dile getiren Osman, "Daha önce Peşhabur'dan birçok siyasetçi, aktivist geçti. Kadınlardan oluşan bu heyete neden izin vermediler, anlayabilmiş değiliz" diye konuştu.

haber7

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2013, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304