banner198

Esad kimyasal silahlarını Irak'a kaçırdı

Arap basını kimsayal silah yüklü 20 tırın Suriye’den Irak’a geçtiğini yazdı.

Esad kimyasal silahlarını Irak'a kaçırdı
banner145

 ABD ve Rusya, rejmin yaptığı katliamın ardından Suriye’nin kimyasal silahlarını imha etmek için anlaştı ama Esad’tan karşı hamle geldi. Arap basını kimsayal silah yüklü 20 tırın Suriye’den Irak’a geçtiğini yazdı.

ABD ve Rusya’nın tüm kimyasal silah stoklarının imhası anlaşmasının ardından Esad rejimi şimdi elindeki kimyasalları gizleme derdine düştü. Daha önce ABD istihbaratı bu silahların kullanım ve güvenliğinden sorumlu ‘Elit Birlik 450’nin silahları ülke içinde 50 farklı bölgeye naklettiğini ortaya çıkarmıştı. Şimdi de Arap medyası rejimin kimyasal silah yapımında kullanılan 20 tırın Suriye’den Irak’a geçtiğini yazdı Lübnan merkezli Al-Mustaqbal gazetesinin iddiasına göre Esad rejimi bu hamleyi tam da ABD istihbaratının 450 birliğinin faaliyetlerini deşifre etmesinin ardından gelmesine dikkat çekti. Irak İçişleri Bakanı Sözcüsü Saad Maan iddiaları yalanlarken ÖSO komutanları “Kimyasal silahların Irak ve Lübnan’a taşındığı bilgisini biz de alıyoruz” diye konuştu. 

ABD İran ile mektuplaşıyor

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rus mevkidaşı Sergei Lavrov arasında Cenevre’de varılan Suriye’nin kimyasal silah stoğunun denetim altına alınması anlaşmasını ABD Başkanı Barack Obama’yı memnun etti. Barack Obama, Esat rejiminin plana uymaması diplomasinin başarısızlığa uğraması durumunda Amerika’nın askeri müdahalede bulunacağı ve donanmanın hazır bekletildiği uyarısı yaptı. 

Başkan Obama ayrıca, ABD yönetiminin Suriye’nin kimyasal silahlarına yaklaşımının, İran’a da askeri güçten uzak durarak diplomatik çözümler için potansiyel olduğunu göstereceğini bildirdi. Obama, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda mektuplaştıklarını ama henüz doğrudan konuşmadıklarını söyledi. Obama, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin, İran’ın tartışmalı nükleer faaliyetleriyle ilgili diplomatik çözüm için bir potansiyel bulunduğunun farkında olduğuna inandığını kaydetti.

Kürtler de SUK’a üye oldu 

Bu arada geçen hafta Suriye Ulusal Koalisyonu’na üyelik başvurusu yapan Suriye’deki Kürt örgütlerin talebi kabul edildi. Böylece PYD dışındaki tüm Kürt partileri SUK’a üye oldu.






Güncelleme Tarihi: 16 Eylül 2013, 00:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304