banner198

Kabe-i Muazzama'yı giydiren eller

Kabe'ye 14 Ekim'de Kabe'ye giydirilecek yeni örtüyü 8 ayda bitiren Mekke'deki Kabe Örtüsü Fabrikası çalışanları, gelecek yılın örtüsünü hazırlamaya hiç vakit kaybetmeden başladı.

Kabe-i Muazzama'yı giydiren eller
banner145
Kurban Bayramı arifesinde değiştirilecek olan Kabe örtüsü, Zilhicce ayının biri itibariyle tamamlanarak Kabe imamlarından Abdurrahman Essudeysi'ye teslim edildi. Kabe'ye 14 Ekim'de Kabe'ye giydirilecek yeni örtüyü 8 ayda bitiren Mekke'deki Kabe Örtüsü Fabrikası çalışanları, gelecek yılın örtüsünü hazırlamaya hiç vakit kaybetmeden başladı. 

Üstündeki kordon saf altından olan ve 120 kilogram saf altın kullanılan Kabe örtüsü, yaklaşık 2 ton ağırlığında... Tamamen el işçiliğiyle dokunan Kabe örtüsü, 6 milyon dolara mal oldu ve örtü için 746 kilogram hakiki ipek kumaş kullanıldı.

Kurban Bayramı'ndan bir gün önce değiştirilecek olan Kabe örtüsü bitirilerek yetkililere teslim edilirken, gelecek yılın Kabe örtüsünü hazırlama çalışmaları şimdiden başladı.

Mekke'de bulunan basın mensupları Kabe Örtüsü'nün dokunduğu fabrikayı ziyaret etti..

FABRİKA NE ZAMANDAN BERİ HİZMET VERİYOR?

Kabe Örtüsü Fabrikası Genel Müdürü Muhammed Bin Abdullah Bin Ali Bacude'nin ziyaret sırasında verdiği bilgilere göre, fabrika Kral Bin Abdülaziz zamanından (Hicri 1346) beri hizmet veriyor.

Her yıl Zilhicce ayının biri itibarıyla bitirilen Kabe örtüsü, Kabe imamı Abdurrahman Essudeysi'ye teslim ediliyor. Kabe'nin 14 Ekim'de değiştirilecek yeni örtüsü de iki gün önce Essudeysi'ye teslim edildi, gelecek yıl için Kabe örtüsünün hazırlanmasına da başlandı.

Zilhicce'nin 9'u olan Arife Günü'nde eski örtü Kabe'nin üzerinden kaldırılacak ve teslim edilen yeni örtü Kabe-i Muazzama'ya giydirilecek.

Her yıl Zilkade ayının 15'inden itibaren de Kabe örtüsü, yarıya kadar kaldırılıyor ve üzerine şu anda olduğu gibi etrafına beyaz kumaş döşeniyor.

Kabe örtüsü, Muharrem ayının 15'inden itibaren de tekrar indiriliyor ve Kabe'nin tamamı gülsuyu ile yıkanıyor. Şaban ayının biri itibarıyla da Kabe tamamıyla yıkanıyor.

Kabe'nin içerisinde de dışındaki siyah örtünün haricinde yeşil bir örtü bulunduğunu belirten Kabe Örtüsü Fabrikası Genel Müdürü Bacude, o örtünün de aynı fabrikada dokunduğunu ancak her yıl değil de ihtiyaca göre değiştirildiğini söyledi.

Yeşil örtünün en son 10 yıl önce değiştirildiği bilgisini veren Bacude, dış örtünün ise güneşe ve bir takım dış etkilere maruz kaldığı için her yıl değiştirildiğini vurguladı.

Kabe örtüsü üzerindeki ayetlerin sürekli aynı ayetler olduğunu ifade eden Bacuda, örtünün üzerinde İbrahim, Hac ve Bakara surelerinden ayetler bulunduğunu, örtünün 40 yıldır bu tertiple hazırlandığını, sürekli de Sülus hattı kullanıldığını kaydetti.

Bacude, değiştirilen Kabe örtülerinin ne yapıldığının sorulması üzerine, "Değiştirilen örtüler depolarda saklanıyor, bunun tasarruf hakkı da Harem-i Şerif'e bağlı olan başkanlığa ait. Bunlar zaman zaman pano şeklinde yurtdışındaki elçiliklere gönderiliyor" dedi.

Bacude'nin verdiği bilgilere göre, Kabe örtüsünün üstündeki kordon saf altından yapılma. Yaklaşık 2 ton ağırlığında olan Kabe örtüsünün maliyeti ise 6 milyon dolar.

KABE ÖRTÜSÜ İÇİN 120 KİLO SAF ALTIN

Kabe örtüsü için 746 kilogram hakiki ipek, 120 kilo civarında ise saf altın kullanılıyor. Bunun haricinde altın suyuna batırılan gümüş iplik de kullanılan malzemeler arasında yer alıyor.

Fabrikada sadece Kabe örtüsü hazırlanıyor. Tamamen elişi olan Kabe örtüsü 200 kişinin çalışmasıyla 8 ayda bitiriliyor.

Kabe Örtüsü Fabrikası'nda çalışan bütün işçiler büyük bir titizlikle seçiliyor ve işçilerin hepsi Suudi Arabistanlı.

Kaynak: Haber7

Güncelleme Tarihi: 09 Ekim 2013, 14:01
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304