banner198

Ev hanımı projeyle köyünde yeni bir dünya kurdu

Genç ev hanımı azmetti, devlet desteğiyle kümesini kurdu, işinden istifa eden eşiyle birlikte köyüne yerleşti.

Ev hanımı projeyle köyünde yeni bir dünya kurdu
banner145

Genç ev hanımı azmetti, devlet desteğiyle kümesini kurdu, işinden istifa eden eşiyle birlikte köyüne yerleşti.

  

Ankara’da yaşayan Afife Çilali, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’ndan (TKDK) aldığı 590 bin Liralık hibe ile memleketi Çankırı’da kümes kurdu,  ardından köyüne taşındı.

 

Tatil için gittiği köyünde, kendisi de TKDK destekleri ile kümes kuran amcasının telkinlerinin projesini gerçekleştirmesinde oldukça etkili olduğunu dile getiren Çilali, “ Eşim ASKİ’de işçi olarak çalışıyordu, ailemiz için ileriye dönük endişelerimiz vardı. Ziyaret için gittiğimiz memleketimizde de bu konu aile içerisinde de konuşuldu. Bunun üzerine eşimin amcası, TKDK desteklerinden yararlanarak kümes kurduğunu, masraflarının yüzde 65’inin hibe olarak kurumun karşıladığını anlattı. Ertesi gün gidip kümesi gördük. Babadan kalma arazimiz olduğu için gerçekten bizde yapabilir miyiz diye düşündük ve konuyla ilgili kurumun Çankırı il Koordinatörlüğünü ziyaret ettik.  Karşıladığımız ilgi, uzmanların kadın ve gençlerinin projelerine öncelik verildiğine yönelik açıklamaları bizi bu işe girişmemiz noktası oldukça cesaretlendirdi.” dedi.

 

-Önemli riskler aldık-

Kurumun sağladığı hibe desteklerinin oldukça cazip olduğunu görmelerine rağmen yatırımlarının finansmanı konusunun kendilerini çok düşündürdüğünü, ailecek önemli riskler aldıklarının altını çizen Afife Hanım, “ İşçi maaşıyla geçiniyorduk, ciddi bir birikimiz yoktu, kayınbabamın emekli maaşıyla bize aldığı bir evimiz ve köyde uygun bir arazimiz vardı. Ancak eşim ve eşimin ailesiyle oturduk, konuştuk ve evimizi satmaya karar verdik, çok şükür projemiz kabul edildi ve emeklerimizin karşılığını almış olduk.” şeklinde konuştu.

 

-Hayatımız değişti-

Projesinin gerçekleşmesi ile hayatının tamamen değiştiğini aktaran Çilali, “ 25 bin kapasiteli kümesimiz yaklaşık 890 bin liraya mal oldu, harcamalarımızın yüzde 65’ini yaklaşık 590 bin lira hibe aldık. Eşim ASKİ’deki görevinden istifa etti, köyümüze taşındık, doğayla iç içe bir ortamda yaşıyoruz. Biz bir hayal kurduk, inandık, sıkıntılarda çektik ama sonu mutlu bitti. Projemizin gerçekleşmesinde emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ederiz, ayrıca 8 Mart Dünya Kadınlar günü gibi anlamlı bir günde bizleri ziyaret eden TKDK Koordinatörümüze ve çalışanlarına çok teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerini noktaladı.

 

-Akbıyık, "Kadının rolü önemli"-

8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla Çankırı’da kurum desteklerinden yararlanan kadın girişimcilere ait tesisleri ziyaret eden TKDK Çankırı İl Koordinatörü Emre Akbıyık ise kırsal kalkınma konusunda kadınların rolüne değinerek, “ Uygulamakta olduğumuz IPARD programı çerçevesinde kadınlarımız tüm sektörde öncelikli gruplar arasında yer almaktadır. Çünkü toplumsal her alanlarda olduğu gibi kırsal alanların sürdürebilir kalkınmasında da kadınlarımızın öncü güç olduğuna inanıyoruz. Kadınlarımız tarafından gerçekleştirilen yatırımlar ile bu bölgelerin çehresi değişecektir ve gelişecektir.”  dedi. 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 09 Mart 2017, 04:12
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304