banner198

Güneş Enerjisi Sistemleri Kullanım Alanları

Güneş Enerjisi Sistemleri Kullanım Alanları

Güneş Enerjisi Sistemleri Kullanım Alanları
banner145
Güneş enerjisi sistemleri günümüzde artık vaz geçilmez bir kullanım aracı haline gelmiştir. İlk başlarda sadece evlerde su ısıtma amaçlı kullanılan güneş enerjisi sistemleri şuan araçların bile hareketini sağlayacak güçte olduğunu göstermiş ve daha birçok elektrik üretim alanlarında kullanılmaya başlanmıştır. Bu anlamda şimdi yeni çıkan o kadar değişik güneş enerjisi panelleri geliştirilmiştir ve bu enerjiden alınan verimin en üst seviyeye çıkarılması amaçlanmıştır. Öyle ki günün 24 saati bile güne enerjisinden faydalanan paneller geliştirilmiştir. Hareketli panellerle de güneşi takip eden sistemler bile mevcuttur.


Ekonomik Olması

Günümüzde hayat şartlarının zorlukları, insanları hep daha kolay elde edilebilen enerjilere sahip olmaya çalışmaya yönlendirmiştir. Zaten bütün icat edilen şeylerin kaynağı da insan ihtiyaçlarıdır. Güneş enerjisi sistemleri  hem bitmeyen, hem de maddi açıdan ilk başta ki kurum maliyetini kısa sürede zaten amorti edebilen bir sistem olduğu için kullanım alanları her geçen gün artmaktadır.


Çevreci Özelliği

 Güneş enerjisi sistemleri aynı zamanda çevreci, yani doğayı, atmosfere zehirli gazlar göndermeyen bir yapıda olması da tercih edilme sebeplerinin en önemli yanlarından biridir.


Güneş Enerjisi Sistemleri Panelleri

Konunun başında da belirtildiği gibi güneş enerjisi sistemleri su ısıtma amaçlı kullanılırken günümüzde artık nerdeyse her alanda kullanılmaya başlanmıştır. En önemlisi de elektrik üretim amaçlı kullanılıyor olması v e insanların işini bir nebze de olsa da biraz daha kolaylaştırmasıdır.


Güneş enerjisinden elektrik üretmekte en önemli etken tabii ki panellerdir. Güneş panellerinin çok değişik şekilleri vardır. Ancak kullanım amaçları aynı olduğu için çalışma prensipleri de aynıdır. Eğer bir eve elektrik üretimi amaçlı güneş enerjisi sistemleri kurulmak isteniyorsa evde elektrikle çalışan ne varsa bunların harcadığı elektrik hesaplanarak panel sayısı buna göre belirlenmelidir.


Güneş panellerinden 1950 yıllarında alınan verim %5’ lerde iken şuan alınan verim ise %20 gibi bir oranlara varmış durumdadır. Ülkemizde ise her bir metrekare başına düşen güneşten elde edilecek enerji 1300 Watt olarak hesaplanmakta ve bu da oldukça yüksek bir verimdir.


Kullanılacak panel sayısı belirlenmesi için öncelikle ne kadar ihtiyacın olduğu belirlenmelidir. Aynı zamanda kurulacak yerin bulunduğu konumdan kaç saat boyunca güneş enerjisinden yararlanabileceği de göz ardı edilmemelidir. Bu arada 1 KW enerji ;

  • Olumsuz dış ortam şartları
  • Güneşin dik açısı
  • Panel camlarının kirlenmesi


Havanın gün boyu değişen ısısı gibi nedenlerden dolayı kaybolabilmektedir. Tabi ki bu sistemler aynı zamanda yıl boyunca güneşten en az verim alınabilecek şekilde hesaplanmaktadır. Ondan dolayı da enerji miktarında azalma değil ama artış görüleceği yüksek bir ihtimaldir. Panel ölçüleri standart boyutlarda üretilmektedir. Bu da 129 cm X 99 cm olarak üretilmektedir.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2017, 02:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304