banner198

Lastik fabrikasında işçi eylemi

Çankırı'da faaliyet yürüten Sumıtomo Rubber Ako Lastik fabrikasında işçiler greve gitti.

Lastik fabrikasında işçi eylemi
banner145
Türkiye'nin en büyük lastik fabrikaları arasında yer alan Sumıtomo Rubber Ako Lastik fabrikasında işçiler greve gitti.


Yakınkent Organize Sanayi Bölgesinde Japon ortaklığı ile kurulan Lastik Fabrikasında, yönetim tarafından 8 işçi arkadaşlarının sendikal faaliyetlere öncülük ettiği gerekçesi ile işten atıldığını öne süren  Lastik İş Sendikasına bağlı yaklaşık 350'ye aşkın işçi protesto eylemi başlattı.





- Eylemci işçiler otomobillerde sabahladı -

Dün akşam 18.00'den itibaren fabrika önü ve içerisinde eyleme başlayan işçiler, fabrika girişinde otomobillerinde sabahladı. Gün boyu devam eden eylemlerde; havaya ekmek kaldıran işçiler," Asker, polis bizim dostumuzdur" sloganı ve tekbirler getirdi. İşçiler grevi, işten çıkartılan arkadaşları işe geri alınıncaya kadar devam edeceklerini bildirdi.


İşçilerin kararlı bekleyişi sürerken Fabrika yönetimiden konu ile ilgili basın mensuplarına yazılı açıklama yapılacağı bildirildi. Fabrika ve çevresinde Jandarma ve polis tarafından geniş güvenlik tedbirleri alındığı öğrenildi.



Sumitomo Rubber AKO yönetiminden eylem açıklaması

Öte yandan yaklaşık 900 işte geçtiğimiz hafta ani bir kararla Lastik - İş Sendikasına üye olmuşlardı. Lastik-İş'in resmi internet sitesinden yapılan açıklamada işçilere sendika değiştirmeleri için baskı yapıldığı da iddia edildi. 2012 yılında temelleri atılan fabrika 500 milyon dolar yatırımla kurulmuştu.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2018, 03:27
YORUM EKLE
YORUMLAR
İşçi hakkı
İşçi hakkı - 6 yıl Önce

Ya yazmadan edemiyecem.öncelikle fabrikayla uzaktan yakından hiç bir bağım yok çalışan 3.derece akrabam bile yok o fabrikada.birisi yazmış 2500 lira maaş alıyolar falan filan illa ki o paraları alan da vardır ama asgari ücretle çalışanlarda var orada.şimdi konuya ne kadar hakimsiniz bilmiyorum ama izmitteki bristone lastik fabrikasında dip maaş 3500 lira civarında lastik işi ağır sanayi işidir kanser olma riskin çoktur bu yüzden lastik işçisine asgari ücret veremezsin bu ücret bu işin hakkı değildir.hoş asgari ücret neyin karşılığıdır o bile tartışılır ortalama bi ev kirasının 500-600 lira olduğu şu günlerde bu insanlardan 1400 liraya lastik işinde çalışmasını bekleyemezsin.Utanacaksan eğer tamamen yasal hakkını arayan sendikaya üye olduğu için işten atılan arkadaşını kardeşini koruyamadığın onun koluna girip hakkını arayamadığın için kendinden utan.adamlar işçi ve hakkını arıyorlar hepsi anadolu çocuğu.eylem yaptılar diye terörist mi ilan edeceksiniz ? Kendinize gelin artık.

Mikail karadogan
Mikail karadogan - 6 yıl Önce

Ben buranın insani olarak utanıyorum öncelikle daha öncede 17 kişi bizler atıldık sene 2015 de anayasal hakkımı kullanarak sendikaya üye olduk ve üye oldun diye isten atıldık ve bizler kalifiye elemanlardık taylandda eğitim aldik vardiye amiri olarak göreve başladık buradan sesleniyorum sayın büyüklerime hüseyin filiz ,belediye başkanıma,valiye,kaymakamı çankırı çocuklarına sahip çıksınlar .

Çankırılı18
Çankırılı18 - 6 yıl Önce

Bu isciler anayasal hakkini kullanarak sendikasını secmisler suc islememisler neden bir millet vekili vali yada belediye baskani qidipte hemserilerine sahip cikmiyor isverenlerin ortakliqinimi yapiyorlar neden qariban iscinin yaninda deqiller bu kadar insan onlari bosunami vekil secti yani

Çankırılı
Çankırılı - 6 yıl Önce

Adamlar 2500 lira maaş alıp eylem yapmaları akıl alır gibi değil üstüne Çankırı da oraya torpille giriliyor şaka mı bu

Sevgi
Sevgi - 6 yıl Önce

i̇şci kardeşlerimizin allah yardımcısı olsun dualarımız onlarla

Çankırılı
Çankırılı - 6 yıl Önce

ben de bir çankırılı olarak utanıyorum yapılan eylemden. bu fabrika sayesinde 1400 kişi ekmek sahibi oldu. daha kurulalı 2-3 yıl oldu. sendika zaten eninde sonunda girecek. ne bu aceleniz. yazık değil mi o kadar üretim kaybı. şimdi bu işçilere sorsak çankırıya araba fabrikası gelsin mi diye, hepsi de gelsin der. e peki daha 2 yıllık fabrikaya bu eylemi yapan adamlarla dolu memlekete yatırım gelir mi?

emiros
emiros - 6 yıl Önce

o 1400 kişi sayesinde patronun (senin sahibin) servet sahibi oldu . kimseye bedava ekmek vermedi

Saniye Çavdar
Saniye Çavdar - 6 yıl Önce

Bu sumitomo savunanlar kimin usagisiniz acaba işçi sonuna kadar haklı ben bir işçi eşi olarak yazıyorum eşim asgari ücret alıyor cebini dolduran beyaz yakalılar işçinin üstünden .hakkımızı arıyoruz diye neden utanıyosunuz siz .asıl biz cankirodan utaniyoruz sahip çıkmadığıniz için ve bizim seçtiğimiz vekiller işçi ailelerini arayıp tehdit ediyorlar secmediklerimizde gelip aç kalan işçilere yemek veriyor nerde adalet biz seçtik indirmesini de biliriz


SIRADAKİ HABER

banner304