banner306
banner198

Çankırı Türküleri öksüz kaldı!

Çankırı'da yaşayan mahalli saz sanatçısı Zeki Babadağ, 88 yaşında vefat etti.

Çankırı Türküleri öksüz kaldı!
banner145
Çankırı'da yaşayan mahalli saz sanatçıZeki Babadağ, 88 yaşında vefat etti. Yarım asırlık sanat hayatında 25'in üzerinde beste yaparak yaran müziğine katkı sağlayan Babadağ’ın ölüm haberi sevenlerini yasa boğdu.

 

"Çarşıdan üç mum aldım yakmaya", "Kahve Yemen'den gelir' ',''Amman Münevver Hanım" "Akşam oldu pencereye" gibi 25'in üzerinde unutulmaz esere imza atan bestekar ve saz sanatçısı Zeki Babadağ, Hoca Ahmet Yesevi camiinde kılnan cenaze namazının ardından son yolculuğuna uğurlandı.

 

Duayen Saz Ustası Zeki Babadağ, Ahmet Yesevi Camii’nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından aile mezarlığına defnedildi. 

Babadağ’ın cenaze namazına Vali Vahdettin Özcan ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Tommiks çizgi romanlarından etkilenerek gençlik yıllarında sokaklarda kovboy şapkası ve çizmeleri ile dolaştığı için Teksas Zeki lakabını alan Babadağ, arkadaşlarının bağlama ustalığına atıf yapmak için lakabının son hecesi olan s harfini z harfi ile değiştirerek söylemeleri üzerine "Teksaz Zeki" lakabını almıştı. 

 

Daha öce verdiği bir röportajda Zeki Müren'in 1958'de Çankırı'da askerlik yaptığını anlatan Babadağ, bir grup müzisyen arkadaşıyla kurduğu sazende ekibiyle, Müren'in şarkı söylediği askeri gazinoda programa çıktıklarını ve sanatlarını icra ettiklerini anlatmıştı.

Yaran kültüründe bahseden  Babadağ, “Yaran, birlik ve beraberlik içinde yürütülen, Çankırı'nın kültürel ve tarihi mirasıdır. En büyük terbiye ve disiplin ocağıdır. 24 kişiden oluşur, bir başağa, bir küçük başağa ve yaranlardan ibarettir. Oğuzlardan günümüze kadar özü Ahilik'ten gelen, daha sonra esnaf lonca teşkilatı haline dönüşmüş sosyal bir kurumdur. Çankırı'da her semtte, mahallede ve köyde yıllardır yaren ocakları kurulur.” demişti.

Foto galeriye git

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 14 Mart 2015, 04:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304