banner306
banner198

Çocuğunuzun Üstün Zekalı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun Üstün Zekalı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun Üstün Zekalı Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
banner145

 Çocuğunun üstün zekalı olabileceğine dair bazı verilere rastlanıyorsa, bu durumda ebeveynler vakit kaybetmeden konuyla ilgili bir uzmandan randevu alıp uzman kişinin yönlendirmesi ile çocuğa iq test yaptırarak üstün zekalı olup olmadığını öğrenebilir. Yapılan test sonucunda çocuğun iq seviyesi belirlenmekte. Yanlış sonuçlar almamak adına yapılması gereken iq testi herhangi bir yerde değil, mutlaka işinin ehli olan uzmanların bağlı olarak çalıştığı güvenilir yerlerde yaptırılmalı. 

 

IQ düzeyi belirlendikten sonra çıkan sonuçlara bakılarak; 120-130 arası üstün zekalı, 131-145 arası çok üstün zekalı, 146 ve üzeri deha olarak tanımlanıyor. Bu değerlendirmelere ulaşmak bireysel zeka testleri, grup zeka testleri, grup başarı testleri, kritik düşünme testleri, yaratıcılık testleri ve resim veya müzik alanlarında değerlendirme yapabilmek amacıyla hazırlanmış testler yapılarak sağlanabiliyor. Böylelikle çıkan sonuçlara bağlı kalınarak çocuğun özel yetenekli ve üstün zekalı olup olmadığı belirlenebiliyor.

 

Üstün zekalı çocukların taşıdığı farklı özellikler bulunmakta.  Normal çocuklara oranla farklı yapıda olmaları, onların daha hızlı öğrenmelerini, öğrendiklerini daha çok akıllarında tutabilmelerini, akranlarına oranla daha üstün zihin kapasitesine sahip olmalarını sağlıyor.  Bu tür çocuklar akranlarına oranla çok daha okuyup yazarken, konuşmaya da yaşıtlarına oranla erken başlayabiliyor.

 

Çocuğun üstün zekalı olduğu belirlendikten sonra ailelerin oldukça titiz davranması gerekiyor. Neden derseniz; üstün yetenekli çocuklar okul öncesinde fark edilirse, bu durumda alacakları eğitimi belirlemek konusunda daha erken davranılabiliyor. Erken tanımlamanın faydası ise çocuğun yeteneklerini düzenleyecek yöntemlere yönelmek açısından önem arz ediyor.

 

Ailelerin üstün zekalı çocuğa yaklaşım şekilleri ve çocuklarına nasıl davranacaklarını da önemli bir konu. Her ne kadar çocuk yaşıtlarına oranla özel yeteneklere sahip olsa da ebeveynlerin çocuktan aşırı başarı beklemekten de kaçınması gerekiyor.  Diğer taraftan, çocukların üstün yeteneklere sahip olmasının aileler tarafından desteklenmesi gerekiyor. Çocukların  sahip oldukları potansiyellerini geliştirebilecekleri eğitim programlarını araştırmak, çocukların bu programlara katılmasını ağlamak ebeveynlere düşüyor. Bu anlamda bir üstün zekalılar okulu ebeveynlerin tercihi olabilir.

 

Yaptığı çalışmalarla ilgi çeken, üstün zekalı çocuklara yönelik bilgilerin paylaşıldığı ustunzekalilar.org çocuklarınızın gelişimi adına destek alabileceğiniz faydalı siteler arasında yer alıyor. Sitede paylaşılan açıklayıcı bilgilerin yer aldığı makaleler, anne-baba, öğrenci ve eğitmen eğitimleri sizin de ilginizi çekebilir. Detaylı bilgi almak için https://ustunzekalilar.org adresini ziyaret edebilirsiniz.  

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 02 Ocak 2017, 15:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304