banner198

İğne Oyası Modelleri, Kullanım Alanları

İğne Oyası Modelleri, Kullanım Alanları

İğne Oyası Modelleri, Kullanım Alanları
banner145
İğne oyası modelleri, günümüzde her zamanki gibi her üründe her kumaşta çoklukla görebileceğimiz bir durumdadır,iğne oyası modellerini  çoğumuz sever ve evimizin bazı köşesinde süsleme ve zarafet amaçlı kullanırız, iğne oyası modelleri kendi alanında çokluk göstermekte. Birçok alanda kullanılır ve yaşatılır. Herkesin annesinin elinde iğne oyası modellerini çıkardığı bir gün olduğu görülmüştür, iğne oyası modelleri kullanılmalı ve özen gösterilmelidir, hırpalanmamalıdır, emeğe saygı gösterilmelidir. Bu modelleri kullanmak ve yaşatmak bizim adetlerimize ve geleneklerimize saygılı olduğumuzu da gösterir aynı zamanda. Sizde iğne oyası modelleri kullanın ve yaşatın unutmayın onlar bizim değerlerimiz.

Herkes İğne Oyası Modelleri Üretebilir, Kullanabilir mi ?

İğne oyası, herkesin kullanabileceği ve üretebileceği eserlerdir gereken tek şey yapılışını öğrenmektir sabırla, sırayla, özenle yapılmalıdır. Baştan aşağı bakıldığında kötü görüntü sunmamalıdır bizlere. Özendirmeli zarif durmalı ve renkleri işlendiği yerlere uyumlu olmalıdır. Fabrika ürünlerine nazaran el emeği ile işlenmesi ipin yumuşak ve kullanışlı olmasını sağlar, iğne oyası modelleri her şehir ve yörede farklı kullanılır örneğin; iğne oyası modelleri Güneydoğu'da tülbentlerin alına gelen kısmına işlenen iğne oyaları İç Anadolu ve Karadeniz'de tülbentlerin uçlarına daha yoğunlukta işlenir. Havlu kenarlarına da işlene bilir.


İğne Oyası Modellerinin Şekilleri Nelerdir ?

İğne oyası modelleri, oya modeli denilip geçilmemelidir belirttiğimiz gibi renkleri zarafeti yanı sıra şekilleri ve nereye işlendiğinde çok önemlidir. Genellikle çiçek oyası modelleri kullanılsa da yaprak, boncuklu işleme takılarda kullanılacak ise değişik canlı figürleri geometrik şekiller bile kullanılır. Günümüzde çoğunlukla havlu kenarları, tülbentler, seccade uçları, yastık kenarları olarak kullanılsa da yeni sezon modası olan takılara işlenen modelleri çok rağbet görmektedir. Bu iğne oyası hobisi profesyonelleştiğinde aile bütçesine katkıda bulunacak derecede güzel oyalar yapıp satılmasında, yapanında emeğinin karşılığını almasıyla yüzleri güldürebilir.


İğne Oyası Çeyizlerde Nasıl Kullanılır ?

İğne oyası modelleri, çeyizlerde de diğer alanlarda kullanıldığı gibi kullanılır. Hatıralık hediyelerde yuva kurmak isteyen kızların çeyizlerinde gözde olan parçalardan biridir. Bazen işendikten sonra  kumaşlara yastık kenarlarına havlulara işlenmeden de çeyizlere koyulabilir. Kişinin kendi istediği gibi dikmesi için çeyizlere nakışlamadanda koyulabilir. Kendi istenildiği gibi işlendiği zaman daha gözde parça olarak kullanılır ve özenle eskitilir. Günümüzde modelleri tarih eser gibi gören insanlar olsa da iğne oyası modelleri hiç eskimeyen gelenek göreneklerimizde baş tacı edilen el emeği ile yapılmış gözde parçalardandır. Oya modelleri yaşatılmalı değer görmeli ve emeğinin karşılığı verilmelidir çünkü fabrika üretiminden nazaran bunlar insan gücü ve emeği ile yapılmış oyalardır onlara değer vermeli özenle kullanmalıyız.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 12 Eylül 2017, 00:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304