banner198

Bu meclisi zorlaştırmayınız beyler!

Yüz yılladır kuşaklardan kuşaklara aktarılan yaren geleneği gün geçtikçe ritüellerinden hızla uzaklaştırılıyor.

Bu meclisi zorlaştırmayınız beyler!
banner145
Yüz yılladır kuşaklardan kuşaklara aktarılan yaren geleneği gün geçtikçe ritüellerinden hızla uzaklaştırılıyor.


Son günlerde yaran meclisine katılan siyasetçi ve bürokratların meclisin genel kurallarında biri kabul edilen baş ağanın oturma şekli ne ise o şekilde oturma biçimine uymaması geleneğin yaşatmaya çalışan kişileri de zor durumda bırakıyor.


Uzun kış gecelerinde yakılan Yaran ocaklarından çıkan fotoğraf kareleri, eski Türk gelenek ve göreneklerinin ahilikle özümsenerek yansıması olan ve başından sonuna kadar belirli düzen ve adap içerisinde yürütülen kültürün son zamanlarda hızla yozlaştığına tanıklık ediyor.


Özellikle yaşlı ve dizinden rahatsız misafir ağalar için izin verilen oturma şeklinin geçtiğimiz hafta sonu Vali Vahdettin Özcan tarafından yakılan ve Japon misafirlerin ağırlandığı gecede fotoğraf karelerine yansıması çok sayıda okuyucumuzun da dikkatinden kaçmadı!


Fotoğraf karesinde Başağa dışında bütün misafirlerin ayaklarını uzatmış ve gelişi güzel bir şekilde oturuyor olması ‘acaba bu geceye katılan bütün misafirler hastamı, yoksa sökel mi’ sorusunu da beraberinde sorduruyor?


Öte yandan Japon misafirlerin ağırlandığı ocakta; okunan manilerin yanı sıra, misafirlerin de katılımıyla çeşitli oyunların oynandı. Yaran Meclislisine gelen misafirlere geleneksel bir sofrada “yaran yemeği” ikramında bulunuldu.

Daha sonra, Çankırı’ya ve Yaran Kültürüne sağladığı katkılardan dolayı Başağa tarafından Vali Özcan’a plaket, Japon misafirlere de bohça takdim edildi.




Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 10 Şubat 2014, 14:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
Veysel
Veysel - 10 yıl Önce

yarenin -ye- sini bilmeyenler yaren adı altında şaklabanlık yapıyor.

mustafa bülent ege
mustafa bülent ege - 10 yıl Önce

60 yaşındayım.kimi bu memleketi tozuyla-tuzuyla-kızıyla tanıtmaya çalıştı ben tek yaran meclisiyle iftihar etmiştim.ama yukarıdaki resimlerde gördüğüm misafir ağaların-baş ve küçük başağanın bu meclisi ne hale getirdiklerini görünce yazıklar olsun size demekten kendimi alamadım.tabii herşey buraya yazılamıyor..yazıklar olsun size yazıklar olsun size.

SIRADAKİ HABER