Çankırı'da evlerden suyu ilk akıtan adam Nurettin Ok!

Nurettin Ok’un 26 yaşında 1955 yılında Demokrat Parti’den Çankırı Belediye Başkanı seçilmesini sağlayan en önemli etken: Seçimlerde Çankırılılara vermiş olduğu “Çankırı’yı susuzluktan kurtarma”sözüydü.


Şehrin temiz içme suyuna kavuşması şehirde yaşayan bütün Çankırılıların en büyük arzuları idi…


Handırı köyünün ötesinde Kızılçeşme diye adlandırılan bölgede miktarı az fakat sertlik derecesi çok düşük bir su membaı bulunmuştu. 42 kilometrelik bir isale hattı ile bu suyu o günkü zor şartlarda Çankırı’ya getirmek genç belediye başkanı Nurettin Ok için onur meselesiydi.


Ok, su meselesini halletmek için Ankara’yı yol etmiş İller Bankasına gide gele odacısından, Genel müdürüne tüm personelle sıkı dost olmuştu…


Kızılçeşme’de membaya ulaşabilmek için yol olmaması ve isale hattında kullanılan su borularının yabancı ülkelerden getirilmesi büyük sorunlar doğuruyordu… Üstüne üstlük Handırı köylüleri suyun kendilerine ait olduğu iddiasıyla zorluklar çıkarıyordu.


Hükümetin 1958 yılında almış olduğu devalüasyon kararı ile Amerikan Doları 280 Kuruştan tam 9 Liraya çıkarılmış, bu nedenle müteahhit işi bırakmıştı.


Bu olumsuz durum Çankırı Belediye Meclisine de yansımış; bazı üyeler Nurettin Ok’u hedef alarak:


- Reis Bey suya ne zaman kavuşacağız?
Diye sataşmaya başlamışlardı.


O yıllarda Çankırı’da mevcut çeşmelerin önünde gece yarısında ellerinde kovalarla sıraya girerek bekleşen hanımlar her gün birbirine girerek kavga ediyordu.


Türkiye’nin en genç Belediye Başkanı unvanını taşıyan Nurettin OK’un suyla imtihanı giderek çetin bir hal alıyor ve bu durum reis beyin azmini daha da biliyordu…


Ok’un bütün mesaisi freni tutmayan bir Jeep’le Çankırı-Handırı-Kızılçeşme ve oradan da Ankara’ya dört saat süren tozlu yollarda geçiyordu. Bir gün Handırı’dan gelirken Ok’un emektar Jeep’i Paşa Köyünde bozulur. O sırada köyde bulunan Astarlızade Hilmi Efendi’nin oğlu MuhittinAstarlı’nın motosikletine atlayıp beline sarılarak soğuktan donmak üzereyken Çankırı’ya zor atar kendini…


Karşısına çıkan engelleri azmi ve çalışkanlığıyla alt eden Nurettin Ok nihayetinde Çankırı’ya içme suyunu getirmeyi başarır.


1959 yılında şehre gelen su Çankırı Kalesinde yapılmış su deposundan aşağıya törenle verilecektir…


O sırada Ankara’dan Belediyeye bir telgraf gelir… Türkiye’den 6 Belediye Başkanını bir heyet halinde önce Batı Berlin, sonra Paris ve Roma’da tetkike gönderen Başbakan Menderes bu heyette Çankırı Belediye Başkanı Nurettin Ok’un da bulunması ister.


Bu; şu demektir: Bin birgayret ve zahmetle Çankırı’ya getirilen suyun şehre veriliş töreninde bu işin kahramanı Nurettin Ok bulunamayacaktır.


Belediye reis vekilliğini Mehmet Evci ’ye bırakan Ok, törende yapılacak konuşma metnini de hazır ederek Ankara’ya gider. Oradan da Almanya’ya uçar…


Nurettin Ok Avrupa’da iken, dönemin İç İşleri Bakanı Medeni Berk kalabalık bir heyetle Çankırı’ya gelir; kurbanlar kesilir, Mehmet Evci (Nurettin Ok’un kaleme aldığı) tarihi konuşmayı yapar ve alkış tufanıyla şehre su verilir. (1)


Nurettin Ok Avrupa gezisinden, Çankırı’ya motorlu trenle döner. Çankırı’ya suyu getiren adam törende bulunamamıştır fakat Çankırılılar ona olan muhabbet ve vefalarını istasyonda büyük bir kalabalıkla karşılayarak göstermiştir. Öyle ki; istasyondan Çankırı Demokrat Parti il başkanlığına kadar omuzlarda götürülür Nurettin Ok.


İşte omuzlardaki Nurettin Ok fotoğrafının öyküsü budur…



Bu memlekete zerre kadar hizmette bulunmuş ve iyiliği dokunmuş tüm rahmetlilerden Allah razı olsun, mekânları Cennet olsun.

(1)   Çankırı Viyana Arasında – Nurettin Ok, 2001, Sayfa 117/120



YORUM EKLE
YORUMLAR
Metin Yılmaz
Metin Yılmaz - 8 yıl Önce

sayın arif yüksel nezaketiniz için ben teşekkür ederim. rahmetli nurettin ok, ne yazık ki bazı hemşerilerimizin kıymetini bilmediği/bilemediği bir şahsiyettir. çankırıya ve çankırılılara büyük hizmetlerde bulunmuştur. mekanı cennet olsun.

ARİF YÜKSEL
ARİF YÜKSEL - 8 yıl Önce

merhum bakanımız sayın nurettin ok'un yaptığı hizmetler; mke ağır sanayii fabrikası, makas fabrikası, süt fabrikası, yem fabrikası, kırkevler ve fatih mah.deki sosyal konutlar, çankırı meslek yüksek okulu, ankara-çankırı arasının ilk asfaltla kaplanması yatırımlarıdır.

Hüseyin Ateş
Hüseyin Ateş - 8 yıl Önce

Allah rahmet eylesin ÇANKIRI ya cok hizmet yaptı. Üstelik bakan olarakta Çankırı ya hizmette bulundu.Adam cağızın adını sildiler. Çankirida bir yere adi konmali mutlaka.

ARİF YÜKSEL
ARİF YÜKSEL - 8 yıl Önce

tam bir çankırı sevdalısı, eski bakanımız, değerli ağabeyim, dürüstlük ve mertlik timsali olan sayın nurettin ok'a; Allah'tan rahmet diliyorum. mekanı cennet olsun.

ARİF YÜKSEL
ARİF YÜKSEL - 8 yıl Önce

sayın metin yılmaz'a açık teşekkür; nurettin ok gibi bir efsane siyasetçiyi gündeme taşıdığınız ve haber yaptığınız için size çok teşekkür ediyorum.

Sıdıka Akyazı
Sıdıka Akyazı - 8 yıl Önce

Çankırı nın geçmiş tarihiyle ilgili bizleri aydınlattığınız için öncelikle size teşekkür ederim emeğinize ve kaleminize sağlık Metin bey..O zamanın zor şartlarına rağmen hizmeti ve verilmiş sözü yerine getirme ilkesini benimsemiş,küçümsenmeyecek bir kadar önemli bu vazifeyi yerine getirmiş olan Nurettin Ok beyefendiyide rahmetle anıyorum..Saygılar..

A.Alpay Çığman
A.Alpay Çığman - 8 yıl Önce

O dönemde amcam da DP Çankırı Milletvekili idi sanırım ve belediyenin gelirleri çok azdı. Sanırım onlarında uğraşları olmuştur.? Bütün katkısı olanlara şükranlar ve merhumlara rahmetler dilerim, zaten de sevgili Nurettin Ok ağabey ondan sonraki sene Gürhan Titrek ile beraber mebus olmuşlardı ! ...

İBRAHİM doğu
İBRAHİM doğu - 8 yıl Önce

Çankırı siyasetinin duayeni kiminin abisi kiminin arkadaşı kiminin babası mekanın cennet olsun ne mutlu ki sana 60 yıl önce verdiğin sözü yerine getirmiş olman konuşuluyor ve ya ad asılıyorsun