banner306
banner198

Bu köyde 90 yıldır eşek sırtında su taşınıyor

Çankırı'nın merkeze bağlı 1300 nüfuslu 50 km uzaklıktaki Ünür köyü, suların acı olmasından dolayı sağlıklı içme suyu ihtiyacını 2 km ötedeki kuyulardan eşeklerle taşıyarak karşılıyor.

Bu köyde 90 yıldır eşek sırtında su taşınıyor
banner145

Çankırı'nın merkeze bağlı  1300 nüfuslu  Ünür köyü, suların acı olmasından dolayı sağlıklı içme suyu ihtiyacını 2 km ötedeki kuyulardan eşeklerle taşıyarak karşılıyor. Doksan yıldır sorununa çare bulunamayan köylüler, yetkililerin konuya el atmasını istedi.

 

İl Merkezine 45 km uzaklıkta Ünür köyü, 240 hane ve 1300 nüfusu ile yaklaşık 90 yıl önce eski yerleşim yerinden bugün ki yerine taşındı. Köy halkı o gün bu gündür tuzlu toprak yapısı nedeni ile  sondajla çıkarttıkları yeraltı sularından istediği kalitede temiz içme suyunu bir türlü sağlayamıyor. Bu yüzden içme suyu sorununu taşımalı yöntemle gidermeye çalışan köylüler adeta isyanları oynuyor. Köylüler şebeke suyunu sadece banyo, temizlik gibi ihtiyaçlarını karşılamada kullanabiliyor. İçme suyu ihtiyacını  civar köylerden para ile temin etmek zorunda kalan vatandaşlar,  30 km ötedeki Gürmeç köyünden içme suyunu tankerlerle getiriyor.  2.5 ton kapasiteli bir tanker suya, nakliyesi ile birlikte  80 tl ücret ödeyen Ünürlüler,  evde kullandıkları şebeke suyuna da ayrı bir para ödediklerini ifade ettiler.


Her evin önünde bir su tankerin bulunduğu köyde durumu iyi olmayanlar ise çözümü eşeklerin sırtında bidonlarla su taşımakta buldular.



Foto galeriye git


100 yıllık su sorununa eşekli çözüm!

Köyde tankeri olmayan köylüler ise çözümü eşeklerle eski yerleşim yeri olan 2 kilometre ötedeki Mamutlar mevkisideki kuyulardan bidonlara doldurdukları su ile gidermeye çalışıyor.   Eşeklere yükledikleri bidonlarla suları evlerine taşıyan Ünürlüler, "bu çile bitsin artık" diyerek yetkililerin harekete geçmesini istedi.

Beyaz giymek  hayal oldu!

Ünür'de çamaşır makineleri kireçli su yüzünden sürekli bozuluyor. Gömlek ve iç çamaşırların da beyaz giymeyi unuttuklarını söyleyen köylüler, "Ne hikmetse acı su yüzünden sabunun dahi köpürmediğini bir kaç yıkma sonunda beyaz gömleklerin solduğunu ve bu yüzden renkli çamaşırlar giymek zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Köy sakinlerinden Sadık Karabaş, "73 yaşındayım hala taşıma suyu ile idare ediyoruz. Evimizden akan suyu içebileceğim günleri görebilecek miyim?" diye sordu.

Tankerle su taşımanı zorluklarından bahseden Şükrü Baştürek, " Tankerlerle su taşıyoruz ama bu iş nereye kadar devam edecek? Yazın bir nebze ama kış ayı geldiğinde kara kışın ve çamur deryasının içerisinde perişan oluyoruz. Kepazelik yüzüyor. Civar köylere baktığımızda 5 haneli köylerin suyu var ama 240 haneli köyümüzde bin 300 nüfuslu köyümüzde suyumuz yok. Yetkililer sesimizi duyun cevap verin biz devletimize, milletimize, bayrağımıza saygılı insanlarız tek derdimiz kederimiz yol ve su. Yapraklı’nın Gürmeç köyünden suyumuzu getiriyoruz. Traktörü olan traktörle olmayan ise merkeplerle getiriyor." dedi.


Elindeki hastane raporlarını gösteren Baştürk," Çocuğum bu su yüzünden rahatsızlandı. Ankara'da hastanede yapılan tetkikler de  böbreklerinin susuz kaldığı anlaşıldı. " dedi.

Bölgedeki civar köyler de yaşayan çocuklarım taşımalı sistemle Ünür'de ki köy okulunda eğitim gördüğünü  söyleyen bir köy sakini, "Bizim en büyük sıkıntımız su ve yol. Ne zaman çözülür bilmiyoruz. Benim çocuğum ilkokula gidiyor, okulunda düzenli akan bir çeşme lavabosu yok. Buradan veliler su kaplarına su koyarsa çocuklar ancak içebiliyor" dedi.

İmamların yaşam standardı

Köyde bulunan imamların su sorunu yüzünden "yaşam standardı düzgün değil" diye köyden gitmek istediklerini, gitmemeleri için büyük çaba gösterdiklerini aktaran köy sakinleri, " İmamlarımız köyümüzde kalması için cebimizden para toplayıp lojmanın önüne tanker aldık. Sularını da biz alıp getiriyoruz" dedi.

 

Siyasiler verdiği sözlere inanmıyoruz artık!

Yıllardır köye gelen siyasilerin su sorununu çözecekleri vaatlerinde bulunduğunu buna rağmen soruların devam ettiğini söyleyen Karahasanlar mahallesi sakileri  "Siyasilerin hiç bir sözüne ve vaatlerine inanmıyoruz artık Bu seçimlerde gerekirse sandığa dahi gitmeyerek tepkimizi dile getirmeyi düşündüklerini söylediler.


Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 01 Mayıs 2015, 03:03
YORUM EKLE
YORUMLAR
adnan Memiş
adnan Memiş - 9 yıl Önce

Bugüne kadar gelinen noktada hicbir refah duzeyinin yukselmedigi alenen gozle gorulur haldedir oysa sayin cumhurbaşkanı ve başbakanın muassir devletler seviyesine ulaştırdık dedigi turkiyenin tam kalbinde yasanan bu olaydan bi haber olduklarida asikardir oysa kamuoyu nezdinde halkin adami hakkin yaninda sloganlari atilirken guneydogu ve dogu anadoluda 7 yil kaldigim sure icinde bırakın köyü komlarda mezralarda dahi boyle bir okayin tekrarı sözkonusu bile yoktur tabi ki olmayacaktir hükümet kabinesinde onca o bolge Bakanı olursa ve dahi buralardaki insanlara yüz donulurse olacagi budur artik ben sadece şunu diyorum EY TÜRK TITRE VE KENDINE GEL bunu bize reva gorenlere haddini bildirme zamanı işte sayin cumhurbaşkanı senin muassir devletler seviyendeki turkiye secimlerde nutuk atmaya benzemez bu insanlar sana oy verdi bu hale getirdi herseyi yaptik diyosun gücün bir koye icme suyumu getirmeye yetmedi

çankırılı
çankırılı - 9 yıl Önce

insanlar neye layıksa oşekilde yaşarlar ful olarak birpartiyti yani iktidar partisini desteklerse aglamaya hakları yo

Kerim Yılmaz
Kerim Yılmaz - 9 yıl Önce

sen bir gazeteci değil büyük bir dava adamısın. mazlumun yanındaki duruşunla seni seviyoruz ercan şeker

mehmet armağan
mehmet armağan - 9 yıl Önce

Durum ortada bunları valiler millet vekilleri görsün sorun çok su yok yol yok alt yapı yok

esnaff
esnaff - 9 yıl Önce

Simdiye kadar sizinde ünür beldesi belediyelikki.90 yillir akp gelsin yapsin diyemi beklediniz.akp vaatler bitmez tukenmez.aşiyan kavsagina yol yapilacakti ne oldu.belediye secimleri bitti yol mevzusu kapandi

Afetzede iken AFATZEDE
Afetzede iken AFATZEDE - 9 yıl Önce

Sevgili hemşehrilerim ya bizim köyün haline ne demeli. Lütfen izleyin
http://www.cnnturk.com/2012/turkiye/06/11/30.yildir.heyelan.bolgesi.koye.yardim.yok/664502.0/index.html#

mov
mov - 9 yıl Önce

i̇rfan dinç ve akp milletvekilleri ne iş yapıyor. seçimden seçime vaat yağmuru. i̇craata gelince ünürlü 2 km uzaktan su taşısın. bırakın artık bu akp sevdasını...

Kadir
Kadir - 9 yıl Önce

orada bir köy var uzakta (yeşil alandaki evler değil), işte o köy gürmeç köyü, git gidebilirsen dön dönebilirsen bir yudum su için (ünür köyünden dağlar, gürmeç'e suya gidenin anası ağlar)


SIRADAKİ HABER

banner304