banner198

Çankırı Karatekin Üniversitesinde işçi kıyımı!

Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde (ÇAKÜ) taşeron statüsünde çalışan 7 işçi muvazaalı şekilde kapı önüne konuldu.

Çankırı Karatekin Üniversitesinde işçi kıyımı!
banner145

FETÖ yapılanması ve ihraçlarla çalkantılı günler yaşayan Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde (ÇAKÜ) sular bir türlü durulmuyor. Rektörsüz kalan üniversitede şimdi ise yeni yapılanmada göreve getirilen bazı yöneticilerin aldığı acemice kararlar ile gündeme geliyor.


ÇAKÜ'de taşeron statüsünde çalışan 7 işçi muvazaalı şekilde işten çıkartıldı. Kış ortasında hiçbir açıklamada bulunulmadan kapı önüne konulan işçiler büyük mağduriyet yaşadıklarını belirttiler. Çalışma hayatında seferberlik ilan edildiği, Taşerona kadro verileceğinin konuşulduğu günlerde yapılan işlem büyük şaibeler taşıyor.
 

 

ÇAKÜ’nün yemekhane bölümünde kimi 8 yıldır çalışan 7 yemekhane personeli muvazaalı şekilde işten çıkartıldı. Yemekhane hizmetleri 11 aylık ihale periyotları ile taşeron firmaya veriliyor. Her sene Aralık ayı sonunda gerçekleşen ihaleyi alan firma daha önceki firmadan devir aldığı işçilerle şartnamede belirtilen hizmetleri sunmaya devam ediyordu.

 

Ancak Aralık ayında yapılan ihale ertelenince Sağlık, Kültür, Spor Daire Başkanlığına bağlı Beslenme ve Kafeterya Hizmetleri Şube Müdürlüğü Ocak ayı yemekhane hizmetlerini doğrudan teminle SİM Temizlik İlaçlama Yemek Pişirme Hiz. İnş. San. Ve Tic. Ltd. Şti. firmasına verdi. Ocak ayı sonunda 11 aylık süre ile yapılan ihaleyi ise doğrudan işi alan aynı firma kazandı.

 

-Daire Başkanından örtülü tehdit iddiası -

31 Ocak tarihinde öğrenci yemekhanesinde Saat:11.00’da personelle yapılan toplantıda işçilerin 13 gün süre ile ücretsiz izine çıkartıldıkları duyuruldu. İşçilere seslenen Sağlık, Kültür, Spor Daire Başkanlı Recep Büyüktolu, ” Yaşanan süreçte bir tek işçiyi dahi rektörlük ya da İŞKUR önünde görmeyeceğim. Evinizde oturuyorsunuz. Bizden haber bekliyorsunuz. Biz sizi çağıracağız” dedi. On üç gün beklemenin ardından işe çağırılmayan işçiler bu şekilde kandırıldıklarını ve herhangi bir tebligatta bulunulmadan işten çıkartıldıklarını söylediler. Aynı şekilde toplantının yapıldığı gün işten çıkışlarının yapıldığını,  bunu 13 gün sonra arkadaşlarından öğrendiklerini belirtiyorlar.

 

-Keyfi tutum, hak gaspı -

4857 sayılı İş Kanununun 2. Maddesi ve taşeron işçilerle ilgili torba yasına eklenen maddeler ile asıl işveren güvencesinde bulunan işçilerle ilgili kimse sorumluluk almıyor.  İş başı yaptırılmayan İşçilerle ilgili işten çıkartma gerekçesi yada hali hazırda bir tutanak, savunma gibi  işlemlerde yapılmamış. Yeni firmaya işbaşı yaptırılmayan işçilerin yerine ise yeni personeller alındığı öğrenildi.


- İki tarafta sorumluluğu karşı tarafa atıyor -

Çankırı Postasına konuşan mağdur işçiler şirket müdürüne neden işe çağırılmadığımızı sorduk “Müdür bize sunulan listede isminiz yok” dedi. Kafeterya Hizmetleri Müdürü Ramazan Koç’a gidip soruyoruz. Oda  “Çıkışlarınızı şirket yaptı biz karışmıyoruz.” diyerek bizi başından savıyor. Anlayacağınız iki tarafta sorumluluğu karşı tarafa atıyor.” şeklinde konuştular.

- Kaçak işçi çalıştırıldı- 
Aynı şekilde Gıda Mühendisi Türkan Akyüz Aralık sonu itibarı ile iş çıkışı yapıldığı halde Ocak ayında 9 gün sigortasız çalıştırıldıktan sonra hiç bir gerekçe gösterilmeden güvenlik zoru ile kampüs dışına çıkarıldığı belgelendi. Üniversite gibi kurumsal bir kimlik taşıyan kurumun saygınlığına gölge düşüren işlemler sonrasında haksız bir şekilde işten çıkartılan işçiler mahkemeye başvurma kararı aldı. 


- Mahkeme görevlerine iade eder-

Çankırı Postasının görüştüğü İş Güvenliği Başmüfettişi Erdoğan Şeker, yapılan işlemin muvazaalı işleme girdiğini ve işçilerin mahkeme tarafından işlerine iade edileceklerini ifade etti. Şeker, Üniversiteye de her işçi başına her ay yaklaşık 600 TL tutarında idari para cezasına da çarptırılmaları gerektiğini anlattı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2017, 06:36
YORUM EKLE
YORUMLAR
Tc Vatandaşı
Tc Vatandaşı - 7 yıl Önce

İşe yeni alınan personelin kimler olduğu önemli!

Madur vatandas
Madur vatandas - 7 yıl Önce

Sevgili cankiri postasi ayni maduriyeti 11arkadas fahs yasadik ballica kiz yurdu kapandi isciler 10aylik oldugu icin isten cikarildi ve madur edilmeyecekleri soylendi ama hazirandan bu tarafa ise falan alim olmadi gemisini yuruten kaptan oldu bizde saglik Kültür elemaniydik hala bekliyoruz ve cok zor durumdayiz ins bizide haber yaparsiniz

1234
1234 - 7 yıl Önce

işin en üzücü tarafı ise işten çıkarttığı insanların yerine üniversitede çalışan şube müdürü ve eşlerinin işe alınmış olması... bu işte art niyet aramamak elde değil...birileri çıkar sağlayacak diye mağdur edilen insanlar var ortada. bu işin hesabı sorulmalı mutlaka.

Editör
Editör - 7 yıl Önce

mağduriyet yaşayan işçi arkadaşlar bizimle iletişime geçerseniz konuyu inceleyebiliriz.

M.Selim YÜCEL
M.Selim YÜCEL - 7 yıl Önce

Mağdur olan arkadaşların işe geri alınmasının yanında çalışamadıkları günlerin ücretleri ile Sgk primlerinin de ödenmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu bunalımlı ve buhranlı günlerde işsiz kalmanın kişilere yüklediği psikolojik baskı (manevi) göz ardı edilmemelidir. Saygılarımla.

Madur
Madur - 7 yıl Önce

Lütfen haklarımızın aranmasını istiyoruz.bizim pisikolejimizi şu an hiç tahmin edemezsiniz ilgili makamlar lütfen ilgilenin.

Tc 1
Tc 1 - 7 yıl Önce

Ben bu yazıyı okudum ve çankırımız için gerçekten çok üzüçü ya bukadar olmaz denilecek şey çankırı bu kadarmı sahipsiz bu yaplanları vali beyimiz veya yök başkanları veya sayın milletvekillerimiz kimsemi okumuyor neden bu insanlar için birşeyler yapılmıyor sözde herşey çankırımız için deniyor eğerki bu insanlara bu makam verildiyse bence araştırılmalı koltuklara insanları ekmeklerinden etmeyemi gelmişler yoksa ünüversitede arkadaşlarının eşlerinimi işe almaya arştırılmalı........

Adalet
Adalet - 7 yıl Önce

Başmüfettiğin dediği gibi eğer bir ceza verilecekse idareye değil rücü yolu ile bu işte kusuru olan idareci veya yöneticiye verilmelidir.


SIRADAKİ HABER