banner198

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açıldı

Ilgaz Dağı içinden geçen 15 Temmuz İstiklâl Tünelinin açılışı yapıldı. 35 dakikalık geçiş süresi 8 dakikaya indi.

Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açıldı
banner145
Ilgaz Dağı'ndan geçişi 35 dakikadan 8 dakikaya indirecek 'Ilgaz 15 Temmuz İstiklâl Tüneli', Başbakan Binali Yıldırım katılımıyla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da telekonferans yöntemiyle halka seslendiği törenle açıldı.

 

İç Anadolu'yu Batı Karadeniz'e bağlayan tünel için 2012'de vurulan ilk kazmanın ardından onlarca çalışan, yer altında yüzlerce metre yol kat etti. Giriş ve çıkışları "köpek balığı ağzı" adı verilen yöntemle projelendirilen, biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor.



Başbakan Binali Yıldırım, açılış töreninde yaptığı konuşmada, "Taş üstüne taş koyan emeği olan herkesten Allah razı olsun.Bu tünelle birlikte Kastamonu ve Çankırı ekonomisi canlanacak. Laf üstüne laf koyanlar var taş üstüne taş koyanlar var. Millet herkese layık olduğu görevi veriyor. Bazılarına konuşma görevi veriyor. iktidara da icraat yapanları koyuyor" dedi. Açılış töreninde bir de Cumhurbaşkanı Erdoğan sürprizi yaşandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ilgaz 15 Temmuz İstiklal Tüneli açılış törenine İstanbul'dan video konferans ile katıldı. Erdoğan'ın katılacağından haberi olmayan vatandaşlar şaşkınlık yaşadı. Erdoğan burada yaptığı konuşmada, "Şimdi size bir müjde daha veriyorum. OECD, Türkiye'nin de içinde yer aldığı 8 devletin orta gelirli ülkeler sınıfından yüksek gelirli ülkeler sınıfına geçtiği. Sınır içi ve dışında yeni bir İstiklal Harbi veriyoruz. Terörle mücadeleyi unutmadık. Esasen terör saldırılarının ekonomik saldırılarla desteklenmesinin sebebi bu başarılardır. 2023 hedeflerimizi kimse engellemeyecektir" şeklinde konuştu.


 Ekonomiye katkısı

Tünelle ortalama seyahat süresinde yıllık 345 bin 655 saat, akaryakıt tüketiminde de 8 milyon 300 bin litre tasarruf sağlanması bekleniyor. Getirileri sadece bunlarla sınırlı kalmayan tünelin ekonomiye katkısının ise 38 milyon 200 bin lira olacağı tahmin ediliyor.


Sürücüleri "köpek balığı ağzı" karşılayacak

Faaliyete geçmesiyle Türkiye'de ilk kez uygulanan bir yöntem, tünelin girişinde sürücüleri karşılayacak. Araçlar, "köpek balığı ağzına" benzetilen giriş ve çıkışlardan tüneli kullanacak. Biri 5 bin 370, diğeri ise 5 bin 391 metrelik iki tüpten oluşan tünelle, özellikle kış aylarında trafik kazalarıyla gündeme gelen Ilgaz Dağı'nda ulaşımın daha hızlı ve güvenli sağlanması amaçlanıyor.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 15 Aralık 2017, 03:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER