banner306
banner198

Ilgaz Yaban Hayatı Böyle Görüntülendi

Yaban hayvanları, Çankırı Ilgaz’da dağlık alanlara kurulan foto kapanlar sayesinde yeniden doğal ortamlarda çoğalmaya başladı.

Ilgaz Yaban Hayatı Böyle Görüntülendi
banner145
Ali Rıza İpek/Çankırı Postası -ÖZEL - Aşırı avlanmalar ve kaçak av yüzünden büyük ölçüde azalan yaban hayvanları, Çankırı Ilgaz’da dağlık alanlara kurulan foto kapanlar sayesinde yeniden doğal ortamlarda çoğalmaya başladı.


 

Foto galeriye git


Gün geçtikçe artan Ilgaz yaban hayatındaki popülasyon artışı Orman Bakanlığı tarafından Milli Park müdürlüklerine dağıtılan foto kapanlar sayesinde an be an gözlemleniyor.

 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Müdürlüğü 9.Bölge Çankırı Şube şefliği tarafından Ilgaz’ın dağlık alanlarına monte edilen ve sese duyarlı fotoğraf çekebilen foto kapanlara ilginç görüntüler yansıdı.

 

Foto kapanlar tarafından bir yıl boyunca çekilen fotoğraflarda yaz aylarında susuz kalan yaban hayvanları duble yollar nedeniyle su bulmak için sulak yerlere geçemediklerinden, yollardaki trafik kazalarını engellemek ve hayvanları sulamak için bazı bölgelere görevliler tarafından yem ve su kapları bırakıldı.  Bölgeler, foto kapanlarla günlerce izlendi. Bırakılan yiyecek ve suya gelen yaban hayvanları da olan bitenden habersiz foto kapanların kadrajına girerek poz vermiş oldular.

 

 

Özellikle yasak av sezonunda kaçak avlanan avcıların korkulu rüyası haline gelen ve hiçbir şekilde fark edilmeyen foto kapanlar, yaban hayatının korunmasında önemli bir rol üstleniyor.
  

 

Foto galeriye git


Öte yandan Çankırı Şube Müdürlüğünce 6 yıl içinde yapılan araştırma ve gözlemler neticesinde yaban hayvanı popülâsyonunda önemli artışlar kaydedildi.
 Yerleşim merkezleri yakınlarına kadar gelen karaca, keklik, geyik gibi yaban hayvanları vatandaşlar tarafından sıkça görünür oldu.

 

Son zamanlarda sıkça görülen bir konuya değinen yetkililer,  “Araç şoförlerimizin seyir halinde giderken karşısına aniden çıkan yaban hayvanlarına çarparak kazalara sebebiyet vermekte, hem kendi araçları zarar görmekte, hem de hayvanlara zarar görmektedir. Halkımızı özellikle yaban hayvanı çıkabilecek yerlerde daha temkinli araç kullanmaları gerekmektedir.”şeklinde vatandaşları uyarıyorlar.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2013, 02:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304