banner198

“İnce Geliş Tuz Yolu” resmi makamların ilgisini bekliyor

Deneyimli kültür ve doğa yürüyüşçülerinden oluşan bir grup tarafından 4 günde test yürüyüşü gerçekleştirilen” İnce Geliş Tuz Yolu'nun kaderi resmi makamların ilgisine kaldı.

 “İnce Geliş Tuz Yolu”  resmi makamların ilgisini bekliyor
banner145

Deneyimli kültür ve doğa yürüyüşçülerinden oluşan bir grup tarafından 4 günde  test yürüyüşü gerçekleştirilen” İnce Geliş Tuz Yolu'nun kaderi resmi makamların ilgisine kaldı.

 

Çankırı Postasına açıklamada bulunan proje koordinatörleri Timur Özkan ve Ömer Faruk Eryılmaz,  projenin geldiği son aşamayı anlattılar. İlk kez 31 Mart – 3 Nisan 2016 tarihleri arasında yürüdükleri İnce Geliş Tuz Yolu rotasına gösterilen ilgi ve desteğin artarak devam ettiğini görmekten büyük bir memnuniyet duyduklarını ifade eden Özkan ve Eryılmaz,  geçmişte tuz kervanlarının geçtiği yolların ortaya çıkarılması ile uluslararası standartlarda işaretlenerek kültür ve doğa yürüyüşçülerinin hizmetine sunulmasını öngören projenin yöre turizmi açısından önemine bir kez daha dikkat çektiler.



 Haberin foto galerisine tıkla git

Bundan sonra yapılması gerekenleri özetleyen  Özkan ve Eryılmaz; “Öncelikle, ana hatlarıyla büyük ölçüde ortaya çıkmış bulunan yürüyüş rotasının koordinatlarının kesinleştirilmesi için yapılacak saha çalışmalarını takiben uluslararası standartlarda hazırlanacak yön ve bilgi tabelalarının rota boyunca yerleştirilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra hazırlanacak internet sitesi ve yayımlanacak rehber kitapla projenin tamamlanmasıyla İnce Geliş Tuz Yolu bireysel ve grup yürüyüşlerine hazır olacaktır. Böylece Çankırı Tuz Mağarası – Kurşunlu arasındaki ilk etabı (yan yollarıyla birlikte 100 km) tamamlanacak olan projenin ikinci etabında rotanın Karadeniz sahiline kadar uzatılması için çalışmalar sürdürülecektir.” dedi.

 

Tamamen gönüllü olarak başladıkları bu projeyi gönüllü olarak sürdürdükleri, yaz boyunca yaptıkları saha çalışmalarıyla söz konusu rotayı daha da geliştirdiklerini belirten Eryılmaz ve Özkan; bundan sonra da aynı şekilde çalışmaya devam edeceklerini ve kendilerinin herhangi bir maddi beklentileri olmadığını söylediler.



Haberin foto galerisine tıkla git

- Projenin tamamlanması için resmi makamların sahiplenmesi şart -

“Bundan sonrası profesyonel bir iş olup hem yapılacak harcamalar için bir miktar bütçe hem de tabelalar için resmi izin gerekiyor” diyen Özkan ve Eryılmaz’a göre bu projenin tamamlanması için resmi makamların sahiplenmesi şart.


Nitekim ülkemizde mevcut uzun mesafeli 17 yürüyüş rotasından, bölgemizde yer alan altı rotaya baktığımızda hepsinin de resmi makamlar tarafından oluşturulduğu görülmektedir.  İstiklal Yolu” Kastamonu ve Çankırı Valilikleri, “Hitit Yolu” ve  “Gastronomi Yolu” Çorum Valiliği tarafından, “Küre DağlarıRotası” ise Küre Dağları Milli Parkı Genel Müdürlüğü tarafından oluşturulmuştur. “Yenice Orman Yolları” Karabük Valiliği ve Yenice Kaymakamlığı’nın ortak eseridir. “Frig Yolu” ise Eskişehir, Kütahya ve Afyon Valilikleri eşgüdümünde kurulan Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) patronajında gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. Keza diğer rotalar da ya resmi makamlarca oluşturulmuş ya da sponsor kuruluşlarca desteklenmiştir.


-İki proje birbirini destekler-

Öte yandan ilimizin tanıtılması açısından da çok önemli gördüğümüz bu proje için sağlanacak destek asla karşılıksız kalmayacak, rota üzerindeki il, ilçe ve özellikle köylerde yöre halkına ek bir gelir kaynağı sağlanmış olacaktır. Ayrıca restorasyonu tamamlanmakta olan Tuz Mağarası’nın turizme açılmasıyla her iki proje entegre olarak birbirlerini desteklemiş olacaklardır.


Son olarak; bir an önce karar verilirse, kış aylarında yapılacak hazırlık çalışmalarının ardından söz konusu rotanın, önümüzdeki yürüyüş sezonuna yetiştirilmesinin mümkün oluğunu belirten Özkan ve Eryılmaz’a göre “İnce Geliş Tuz Yolu”nun ülkemizin “18. kültür ve doğa rotası” olarak tescili hususu artık tamamen resmi makamlarımızın takdirini beklemektedir. 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 19 Kasım 2016, 01:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304