banner198

Sultan Süleyman Camii İbadete Kapatıldı

455 yıllık Tarihi Sultan Süleyman Camii restorasyon nedeniyle 730 gün ibadete kapalı kalacak.

Sultan Süleyman Camii İbadete Kapatıldı
banner145

455 yıllık Tarihi Sultan Süleyman Camii restorasyon nedeniyle 730 gün ibadete kapalı kalacak.

 

455 yıllık tarihi geçmişiyle Çankırılıların ibadet mekanlarının başında gelen Sultan Süleyman Cami'nde süren restorasyon çalışması nedeniyle cami bugün itibarıyla ibadete kapatıldı.  FRG İnşaat Restorasyon Turizm ve Ticaret Ltd. Şti. tarafından sürdürülen restorasyon çalışmaları bugünden itibaren camii içerisine kaydırıldı. Yüklenici firma bugünden itibaren camiinin etrafına branda gererek camii içerisinde yapacağı çalışmalara start verdi.  Şehrin en ulvi mekanlarının başında gelen camiinin  iki yıl boyunca ibadete kapalı kalacağı bildirildi.

 

Osmanlı Yükselme Dönemi yapılarından olan Cami, Kanu­ni Sultan Süleyman'ın emri ile Sadık Kalfa tarafından inşa edildi.Sülüs Hat'la yazılı Kita­besinde;

"Buyurdu yapmağa isna yılında

Bunu Sultan Süleyman tali-ül hayr

Münadi görecek hayretle hatmin

Didi tarihi ya cami-ul hayr"

dörtlüğü yazılıdır. 1522 yılında başlayan inşaatın 1558 yılında tamamlandığı bilinmekle birlikte neden bu kadar uzun sürdüğü konusunda bilgi bulunmamaktadır.

Kare planlı olan Cami üzerinde ortada bir büyük tam kubbe ile bu kubbenin dört tarafında birer yarım kubbe bulunmaktadır. Bu kubbeler dört paye ve duvarlar arasındaki kemerlere oturmaktadır. Duvarları ve minaresi kesme taş, kubbe üstleri kurşunla kaplıdır. Cami'nin içi rokoko üs­lubu ile süslenmiş, bunların araları hat örnekleriyle bezenmiştir. Mihrab istalaktitlidir,  zengin bir görünümü vardır. Minber'i taştan yapılmıştır. Kürsüsü köşeli ve gövdesi yuvarlaktır. Ka­pı söveleri mermer olup kemerleri kilit taşı,  içleri oluklu konsol halinde çıkarılmıştır. Son cemaat yeri, dört sütuna dayanan üç kubbe ile örtülü ve iki tarafında istalaktitli mihrap nişleri bulunmaktadır.

 

Konuyla ilgili diğer haber

Büyük cami yenileniyor mu?

 

 

 

 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 28 Mayıs 2016, 02:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER