banner198

Sumitomo Rubber AKO yönetiminden eylem açıklaması

Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetimi , Lastik Fabrikasında iş durdurma eylemine giden işçilerle ilgili yazı bir açıklamada bulundu.

Sumitomo Rubber AKO yönetiminden eylem açıklaması
banner145
Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetimi , Lastik Fabrikasında iş durdurma eylemine giden işçilerle ilgili yazı bir açıklamada bulundu.

12 Aralık tarihinde yapılan işten çıkarmaların tamamen aylık performans değerlemeleri neticesinde olduğunu öne süren metinde; " işten çıkarmalar sendikal faaliyetlerle ilişkili değildir" denildi.

Hayatın olağan akışında ve objektif performans kriterleri doğrultusunda her ay belli oranda işten çıkartılmalar yaşandığını vurgulayan Sumitomo yönetimi; "İşçiler işten çıkarmaların sendikal faaliyetler nedeniyle yapıldığı asılsız iddiasıyla sloganlar atarak, işgali ve iş durdurma eylemini sürdürmüş, yöneticilerle konu hakkında müzakereden uzak durmuştur.  Yeni vardiyalar için işbaşı yapan ve yanlış bilgilendirilen işçiler kışkırtılarak, haksız işgal eylemi 13 Aralık 2017 Çarşamba sabahına kadar sürdürülmüştür" ifadelerini kullandı.  

 Lastik fabrikasında işçi eylemi


Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. açıklaması şöyle:

Bazı basın organları ve internet haber sitelerine yansıdığı üzere, bazı işçilerimiz tarafından Çankırı Yakınkent Organize Sanayi Bölgesinde yer alan Sumitomo Rubber AKOLastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. (SAT)fabrikamızda 12 Aralık Salı günü iş durdurma eylemi gerçekleştirilmiştir.

Kamuoyunun yanlış bilgilendirilmesinin önüne geçmek ve olası kötü niyetli eylemlerin amacına ulaşmaması için olaylar hakkında detaylı bilgi verme zorunluluğu doğmuştur.

Buna göre olaylar şu şekilde vuku bulmuştur:

-    12 Aralık tarihinde, hayatın olağan akışında ve objektif performans kriterleri doğrultusunda, 10 işçiye iş akdinin feshi konusunda bildirim yapılmıştır.  Üçü ile anlaşma yoluyla iş akdi feshedilmiş, diğerleri kabul etmemiş, işi engelleme ve işgal yoluna gitmiştir.


-    Vardiya yöneticileri gerekli uyarılarda bulunup işlerine devam etmelerini, konunun yöneticilerle müzakere edilebileceğini bildirmiştir.


-    İşçiler işten çıkarmaların sendikal faaliyetler nedeniyle yapıldığı asılsız iddiasıyla sloganlar atarak, işgali ve iş durdurma eylemini sürdürmüş, yöneticilerle konu hakkında müzakereden uzak durmuştur.


-    Yeni vardiyalar için işbaşı yapan ve yanlış bilgilendirilen işçiler kışkırtılarak, haksız işgal eylemi 13 Aralık 2017 Çarşamba sabahına kadar sürdürülmüştür. 


-    Bu süre zarfında yurtdışında olan SAT CEO’su Norifumi Fujimoto fabrikaya gelmiş ve işçilerle toplantı yaparak eylemin durdurulmasını, gerekli yasal hakların kendilerine tanındığını ve herhangi bir disiplin yaptırımın söz konusu olmayacağını bildirmiştir.


-    Sayın Fujimoto’nun konuşması neticesi bir kısım işçi eylemi sonlandırıp işbaşı yapmıştır.


-    Olayları kışkırtmaya çalışan bir grup ise sloganlar ve zorlamalarla hem Fujimoto’nun konuşmasını engellemeye hem de sözlü sataşmalara başvurmuştur.


-    Müzakere koşulları engellenen yönetim haksız ve kötü niyetli eylemler içinde bulunan, işletmeye zarar vermeye çalışanlarla iş akdinin feshedileceği bildirimini yapmıştır.


Bu minvalde Sumitomo Rubber AKO Lastik Sanayi ve Ticaret A.Ş. olarak kamuoyuna bildirmek isteriz ki;


Yönetimimiz, olayların nedeni olarak gösterilmeye çalışıldığı şekilde hiçbir sendikal faaliyete müdahil olmamıştır, olmayacaktır. İşletmemiz hiçbir zaman ve hiçbir koşulda çalışanlara tanınan sosyal hakları çiğnememiş ve yükümlülüğü bulunan hiçbir hususu aksatmamıştır. Tüm işçilerin hakları defaten ödenmiştir. İş akdi fesihlerinde de haklarının fazlası ödenerek anlaşmalı fesih yolu öncelikli olarak önerilmiştir.


Aşağıda yer alan tabloda da net olarak görülebileceği üzere, 12 Aralık tarihinde yapılan işten çıkarmalar tamamen aylık performans değerlemeleri neticesidir. İşten çıkarmalar sendikal faaliyetlerle ilişkili değildir.

 

Uluslararası alanda birçok yatırımı bulunan grubumuz Sumitomo Rubber Industries (SRI)Japon kültüründe yeri olan insana ve çalışana saygıyı önemsemektedir. Jeo-stratejik konumu nedeniyle Türkiye ve Çankırı’mıza yapmış olduğu bu dev yatırımda da diğer tüm şirketlerimizde olduğu gibi, çalışan ve işçi haklarına saygılı ve duyarlı tutumunu koruyacak, insani değerleri yüceltmeyi sürdürecektir.

Bu olayın karşılıklı saygı çerçevesinde, yürütülen hukuki süreçleri de gözeterek sonlandırılması taraftarı olduğumuzu, konu hakkında üzerimize düşen her tür sorumluluğu şimdiye dek olduğu gibi yerine getireceğimizi kamuoyuna saygıyla bildiririz.

 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 14 Aralık 2017, 15:03
YORUM EKLE
YORUMLAR
Saniye Çavdar
Saniye Çavdar - 6 yıl Önce

Uyduruktan teyyare selam söyle o yare

OĞUZHAN ÖZDEMİR
OĞUZHAN ÖZDEMİR - 6 yıl Önce

İş akti fes edilen ne tadüftürki hep sendikaya üye olanlar göründüğü üzere yaprak dökümü yapıyorlar işcilerin haklarını aramayan patron yanlısı sendika arıyorlar sanırım madem sendika sevmiyorsunuz neden petlasda hala sendika var bunun açıklamasını yapacak bir babayiğit yok sanırım

Çankırılı
Çankırılı - 6 yıl Önce

Sizde sendikaya üye olmayın beğenmeyen istifa eder 2500 çok para yapacak adam cok

İsim isterseniz verilir
İsim isterseniz verilir - 6 yıl Önce

Niye amirler ıstifa et sendikadan,Nıye istifa eden çalışan formen yapılıyor niye karakterini satmayan çalışan atılıyor kısacacadı bu işçi sendika olarak seçtiği kurumun arkadında sankı azalmış gibi gözüküyor ama çalışanın içi içini yiyor ama şuna inanıyorum bu baskı zulum bitecek insanın düşüncesine saygı duymayan bır fabrıka geleceğe basıl güvenle bakar.istenen sendika karalama çalışmalarına destek veren kım varsa rant veya başka düşüncelerine rağmen insanın düşüncesi sabittir doğru tektir.buna engel olan kım varsa bu selin önünde duramaz geleceğin ipotek alınmasına izin verme kendi menfatin için arkadaşının geleceğini karattma sumitomo işçisi söylücekketim bu kadar cümlelerimden tanıyan tanır ıyı işler....

İsim yok size
İsim yok size - 6 yıl Önce

Sumitomo rubber ako A.Ş de çalışmakta olan bir işçiyim. Bu yapmış olduğunuz açıklama o kadar saçmaki resmen insanları geri zekalı yerine koymuşsunuz o insanlar sendika haklarını kazanmak için mücadele ettiler kendi söylediğiniz yalana kendiniz inanmıyorsunuz bu milleti kandıramayacaksınız bu işçi haklı olduğu bu davada emin adımlarla yürüyecektir ve zafere ulaşacaktır. Nerden geldiğini unutan bazı TÜRK yöneticilerine sesleniyorum bu insanların hakkını yemeyin unutmayınki mahşerde yöneticiler elleri kolları bağlı bir şekilde sorgulanacaktır bu şekilde devam ederseniz hakkımı helal etmiyorum ve hiç bir işçide etmeyecektir iki cihandada ellerimiz yakanızdadır bunuda böyle bilin biz sadece hakkımızı istiyoruz ÇANKIRI ve KIRIKKALE ye katma değer getireceğiz esnafıda kazanacak işciside kazanacak refah içinde yaşacağız. Mahkeme kararına saygı duyun ve işcinin hakkını artık verin.

SIRADAKİ HABER