banner198

Tersine göç masalına kimse inanmasın

İlçe nüfusunun büyükşehirlere göç etmesine engel olamayan yerel yönetimler, eriyen gelirlerini artırabilmek için çareyi gurbette yaşayan Çankırılılar da buldu.

Tersine göç masalına kimse inanmasın
banner145
ÇANKIRI POSTASI/ÖZEL:  İlçe nüfusunun büyükşehirlere göç etmesine engel olamayan yerel yönetimler, eriyen gelirlerini artırabilmek için çareyi gurbette yaşayan Çankırılılar da buldu.

 

2016 yılına girmeye saatler kala İller Bankası'nın yıl sonu nüfus verilerine göre genel bütçe gelirlerinden bir yıl boyunca ödeyeceği katkı payını artırmak isteyen ilçe belediyeleri, ekonomik dar boğazdan çıkmanın yolunu gurbette yaşayan vatandaşlarda buldu. Aralık ayı başında yoğun bir faaliyet yürüten bazı ilçe Belediye Başkanları, İstanbul ve Ankara gibi metropollere giderek  dernekler de topladıkları hemşerilerini ilçelerine destek olmaları için ikametgah taşımaya davet etti.

 

Yılın son haftasında yoğun bir nüfus taşıma yarışına girişen bazı yerel yönetimler otobüslerle toplu şekilde hemşerilerini ilçelerine taşıyarak nüfus müdürlükleri önünde büyük yoğunluk yaşanmasına neden oldu. Köylerden de çok sayıda kişinin ikametgah kaydını ilçe merkezine taşıması dikkat çekti. Nüfus taşıma işleminin  başında ise  Ankara ve İstanbul şehirleri çekiyor.

 

-İkametgah taşımak neden önemli -

İller Bankası'nın 2016 yılında kişi başına  ödeyeceği bütçe payı 31 Aralık 2015 yıl sonu nüfus verilerine göre belirleniyor.  Nüfusun düşmesi ile İller Bankası payı azalacak olan belediyelerin kısıtlı imkanları ile ancak personel maaşı,  genel giderlerini sağlayabilecek olması hizmetlerin aksaması anlamına geliyor. Çok sayıda belediyenin en önemli gelirini kaynağının İller Bankası'nın her ay kişi başına gönderdiği katkı payı olduğu da düşünüldüğünde  ikametgah taşımanın önemi daha da ortaya çıkıyor.

 

-Tersine göç masalına kimse inanmasın-

Öte yandan TUİK'e göre nüfusumuz artabilir ancak, her yıl siyasilerin ağzına pelesenk ettiği "yapılan istihdamlar sayesinde Çankırı nüfusu tersine döndü" "Çankırı'da işsizlik sorunu kalmadı" gibi açıklamalara kimse kulak asmasın.  Eli kolu bağlanan Belediye başkanlarımızın şark kurnazlığına kızamıyorum. Hizmet retebilmek için onları böyle uğraştıran sistem utansın. 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 31 Aralık 2015, 04:57
YORUM EKLE
YORUMLAR
sallıyor
sallıyor - 8 yıl Önce

sallıyor arkadaş tüik rakamları geçerlidir. kurnazlık yok, itirazı varsa saysın ispat etsin.

sallamacıya cevap
sallamacıya cevap - 8 yıl Önce

hadi oradan dallama en büyük sallayn sensin. adam gerçekleri yazmış. şamar gibi vurmuş siyasilerin yüzüne.

Şabanozu
Şabanozu - 8 yıl Önce

Vatandaş kaydını istediği ilçeye aldırıyor kendisi başka yerde yaşıyor bu yeni değilki yıllardan beri yapılmaktadır.

SIRADAKİ HABER