banner306
banner198

Tüp bebek tedavisi anne sağlığını tehdit eder mi?

Opr. Dr. Serkan Oral, tüp bebek tedavisi ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu.

Tüp bebek tedavisi anne sağlığını tehdit eder mi?
banner145

Online doktor randevusu
alma sitesi DoktorTakvimi.com üyesi Opr. Dr. Serkan Oral, tüp bebek tedavisi ile ilgili çeşitli açıklamalarda bulundu. Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında çalışmalar yapan DoktorTakvimi.com üyesi Opr. Dr. Serkan Oral şunları söyledi:


Tüp bebek tedavisi, günümüzde yardımcı bir üreme yöntemidir. Ancak bu tedavide de, her tedavide olduğu gibi bazı riskler bulunmaktadır. Bu risklerin görülme oranı ise yaklaşık %5’tir.


Bu risklerden bazıları ise; karın bölgesinde genişleme, kilo alımı,  yumurtalıklarda aşırı uyarılma olarak sayılabilir. Bu riskler ise OHSS ismi verilen bir durumdan dolayı ortaya çıkmaktadır. Aşırı uyarım sendromu yani OHSS, ender olarak hastane koşullarında tedavi gerektirmektedir.


OHSS dışında ise; düşük, çoğul gebelik riski, erken doğum riskleri söz konusudur.
Erken doğum ve düşük riskleri tüp bebek tedavisi nedeniyle görülen riskler değildir. Bu iki olumsuz durum, kısırlık sebeplerinden dolayı meydana gelmektedir. Bunun dışında ise tüp bebek tedavisinin meme ya da yumurtalık kanserine neden olduğu yönündeki görüşlerin de herhangi bir karşılığı bulunmamaktadır.


OHSS nedir?


Yumurtalıkların aşırı uyarılması, yumurtalıkların uyarılması süresince kullanılan ilaçlara vücudun aşırı yanıt vermesi olarak ifade edilebilir. Bu nedenle de östrojen seviyesi artar ve yumurtalıklar istenilen ve beklenilen boyutlardan daha fazla büyür. OHSS kısa sürede tedavi edilebilen ve yaşamsal risk içermeyen bir yan etkidir.

OHSS belirtileri ise:

     bulantı

     kusma

     ishal

     gerginlik

     akciğer ve karın içinde sıvı birikimi

     nefes alışverişinde zorlanma

     idrar miktarının azalması

     tansiyonun düşmesi

     böbrek ve karaciğer fonksiyonlarında bozulmadan, vücuttaki elektrolit dengesinin bozulmasına kadar değişebilen bir yelpaze takip edilebilir.

OHSS; hafif, orta ve şiddetli formlarda görülebilir. OHSS’nin en nadir görülen formu ise şiddetli formudur. Bu aşamada hastanede tedavi gerekebilir. Şiddetli formu dahi bir hafta içerisinde tedavi edilmektedir. Hafif ve orta seviyelerde izlenen OHSS, protein bakımından zengin beslenme, bol sıvı alımı ve dinlenme ile sıklıkla hastanede tedaviye ihtiyaç kalmadan kontrol altına alınabilir.


Tüp bebek esnasında kullanılan ilaçlar ve etkileri


Tüp bebek tedavisinde çeşitli ilaçlar ve hormon tedavileri söz konusudur. Bu ilaçların, meme ve
yumurtalık kanseri riskini arttırabileceği düşüncesi bulunmaktadır. Ancak yapılan araştırma ve çalışmalar, bu düşüncelerin herhangi bir bilimsel altyapısının olmadığını ortaya koymamıştır. Anne adayının hiç doğum yapmaması meme kanserini arttıran önemli bir faktör olarak görülebilir.”

 

 

(bu bir ilandır)

Güncelleme Tarihi: 19 Nisan 2016, 19:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304