banner198

Yazarımız Ali Çankırılı'dan Çocuk İhmal ve İstismarı Semineri

Köşe Yazarımız Ali Çankırılı'dan Çocuk İhmal ve İstismarı Semineri

Yazarımız Ali Çankırılı'dan Çocuk İhmal ve İstismarı Semineri
banner145

 Yazarımız Ali Çankırılı'dan Çocuk İhmal ve İstismarı Semineri


Çankırı Karatekin Üniversitesi  Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölümü Çocuk Gelişimi Programı tarafından düzenlenen seminer 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.


Seminere Üniversite Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Öztürk, Pedagog Ali Çankırı ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.


İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından ilk sözü alan Rektör Prof. Dr. Hasan Ayrancı, bugün dünyanın ve Türkiye’nin en hassas en önemli konusunu konuşmak için bir araya geldik, bu konu çocuklarımız, çocuk istismarını ve buna ilişkin tedbirleri ayrıntılı olarak biraz sonra konuşacağız görüşeceğiz sözleriyle konuşmasına başladı. Ayrancı: “Çocuk istismarı konusuna çok yakından bakmalıyız. Çocuklarımızı neden koruyamıyoruz ve nasıl korumalıyız bu soruların cevaplarını ayrıntılı olarak değerlendirmek zorundayız. Hukuk tabi ki işini yapacak malum şu an bir kanun tasarısı var bu konuya ilişkin ancak bu meseleyi sadece bir ceza meselesi olarak görürsek bu acıdan kurtulamayız. Çocuklarımız çok üzülerek görüyoruz bazı haksız muamelelere maruz kalıyorlar ve bunların sayısı gittikçe artıyor. Oysa çocuklarımız artan sayılardan ibaret değil bizim için. Hepimiz bir şekilde kötü muameleye ve istismara maruz kalan çocukların acısına katlanamıyoruz. Bu sorun sadece a şahsının ya da b şahsının sorunu değil. Bu sorun hangi toplum kesiminden hangi eğitim düzeyinden hangi coğrafyadan olursa olsun hepimizin ortak sorunu. Çünkü bu olayları engelleyemediğimiz taktirde toplumu tüketmiş oluyoruz. O nedenle çok ayrıntılı olarak değerlendireceğimiz bu konuyu hassas bir şekilde ele almalı, uzmanlarla çalışmalıyız. Çocuklarımızın mahremiyet alanlarını ve bütünlüklerini korumalıyız. Hem çocuklarımızı eğitmek hem de ebeveynleri bilgilendirmek bizim başlıca amaçlarımız arasındadır. Bunun için Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Programı öğrencileri ile planlanan “Benim Bedenim Benim Özelim Projesi” başlatılmıştır. Bu proje ile çocuk ihmal ve istismarı konusunda çocuklara yönelik eğitimler başlanmıştır ve 700’ü aşkın öğrenciye uzman psikologlar eşliğinde eğitimler verilmiştir, kamu spotları hazırlanmıştır, birazdan göreceğimiz gibi Ali Çankırı Beyefendinin konuşmasında olacağı gibi çeşitli konuşmalar yapılacak toplumun aydınlanması sağlanacaktır.” şeklinde konuştu.



Sokak röportajları ve kamu spotu gösteriminin ardından konuşmasına başlayan Pedagog Ali Çankırılı fiziksel istismar olarak çocuğa dayak atılmasının en kötü eğitim aracı olduğunu söyledi. Çocuğun yok sayılması ya da aşağılanmasının da duygusal istismara örnek verilebileceğini belirten Çankırılı, çocuğa cinsel istismarının önüne geçmek için mahremiyet eğitimi verilmesi gerektiğini belirtti. Çankırılı:“Çocuk ayağa kalkıp konuşmaya başlayınca cinsel organların bulunduğu bölgelerin kişiye özel olduğunun ve bu bölgelere banyo ile temizlik dışında ebeveynlerin, tedavi amacıyla doktor dışında kimsenin dokunmaması gerektiğinin anlatılması lazım. Çocuk için özel olan cinsel bölgeler anne baba için de özeldir ve çocuklara gösterilmemesi gerekir.” dedi.


Çankırılı, mahremiyet eğitiminin alanlarından tuvalet ve banyo eğitiminin de dikkatli bir şekilde verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Ayrıca ailelerin çocuğun gözü önünde soyunup giyinmemeli, çocukların kendilerine ait odaları olmalı ve aile ile birlikte uyutulmaması gerektiğini belirterek mahremiyet eğitiminin hoşgörü içinde verilmesinin önemli olduğunu ifade etti. Çankırılı, internet kullanımında uygunsuz siteleri engellemek için filtre kullanımına özen gösterilmesi gerektiğinin de altını çizdi.



Seminerin ardından söz alan Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi İlknur Göl de katılımlarından dolayı Ali Çankırılıya teşekkür ederek bir çok kişinin sorularına yanıt aldığını söyledi.


Seminer Pedagog Ali Çankırılıya Eldivan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü İlknur Göl tarafından plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona ererken, seminer bitiminde Ali Çankırılı okuyucularına kitaplarını imzaladı.  

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2018, 15:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304