banner198

Çankırıspor 500 seyirciye oynuyor! Biz...

Yapraklı'da yağlı güreş müsabakaları yaptık, 19 bin izleyici vardı

Çankırıspor 500 seyirciye oynuyor! Biz...
banner145

Türkiye Güreş Federasyonu Yağlı Güreş Genel Koordinatörü Mehmet Ayhan, güreşin futboldan daha fazla seyircisi bulunduğunu belirterek, Çankırıspor, 2. Lig'deyken 500 seyirciyle oynuyordu. Biz bu yıl Yapraklı'da yağlı güreş müsabakaları yaptık, 19 bin izleyici vardı" dedi.

 

"Futboldan daha fazla seyircisi var"

 

Güreşin futboldan daha fazla seyircisi bulunduğunu savunan Ayhan, "Güreşin futboldan daha fazla seyircisi var. Ankara, İstanbul, İzmir ve Trabzon haricindeki illerde yağlı güreş müsabakalarında futboldan daha çok seyirci toplarız. Örnek verecek olursak Çankırıspor, 2. Lig'deyken 500 seyirciyle oynuyordu. Biz bu yıl Yapraklı'da yağlı güreş müsabakaları yaptık, 19 bin izleyici vardı" değerlendirmesinde bulundu.

 

Çankırı'nın Yapraklı ilçesinde 41. Yapraklı Şenlikleri'ni gerçekleştirdiklerini belirten Ayhan, yağlı güreşin yeniden ilçe sakinleriyle buluştuğunu sözlerine ekledi.

 

 

Kırkpınar'a katılmak için boy atlama uygulamasını da başlattıklarını aktaran Ayhan, şöyle devam etti:

 

Ayhan, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne katılacaklar için yaş sınırı getirdiklerini anımsatarak, bu yıl 653'üncüsü düzenlenen güreşlerde ilk 16'ya girenler haricindekilere 40 yaş sınırı getirildiğini anlattı.

 

"Kırkpınar için boy atlama uygulaması getirdik. Türkiye'de şu anda 5 bölge bulunuyor. Elmalı, Samsun, Ordu Aybastı, İzmit Seka güreşleri. 5. bölgeyi ise önümüzdeki aylarda belirleyeceğiz. Bu bölgelerdeki güreşlerde boylarında ilk üçe girenler, daima yükseliş gösteren pehlivanlar, Kırkpınar'da isterlerse üst boyda güreşecek. Bu uygulamayla Kırkpınar ve diğer yörelerde tertiplenen güreşlerde kalite artacak. Rekabetin çoğalmasıyla pehlivanlar kendilerini gösterebilmek için kıran kırana güreşerek seyircileri doyuracaklardır. Örneğin, bu sene Kırkpınar'da 50 güreşçi başpehlivanlık için güreşti. Bunlardan en az 10'u kemer içi favoriydi. Bu da yağlı güreşteki kalitenin arttığını ve yerinde uygulamayı faaliyete koyduğumuzu gösteriyor."

 

Ayhan, yağlı güreşlerin insanlığın mirası olduğunu vurgulayarak, "Dünyada ilk kez bir spor dalı, korunması gereken kültür varlıkları arasına girdi. Kırkpınar Yağlı Güreşleri, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası Listesi'ne dahil edildi. Güreş, spor tarihinin en eski branşlarından biridir. Bundan 50-60 yıl önce yabancı ülkelerden güreşçiler gelirken uzun zamandır herhangi bir yabancı güreşçi Kırkpınar'da güreşmedi. Yunanistan, Romanya Arnavutluk, Bulgaristan ve Bosna Hersek gibi ülkelerin Türk köylerinde yağlı güreş yapılıyor ama yağlı güreşin olimpiyatı Kırkpınar" ifadesini kullandı.

 

Ata sporunun tanıtımı için İngiltere, Japonya, Almanya, Fransa, Avusturya, Avustralya, Amerika ve Hollanda'da yağlı güreş müsabakaları düzenlediklerini dile getiren Ayhan, yağlı güreşin kıbleye dönülerek cazgırın salavat getirmesiyle başladığına dikkati çekerek, bu ritüelin Müslüman sporu olduğunu gösterdiğini vurguladı.

 

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2014, 12:29
YORUM EKLE
YORUMLAR
Huseyin Durmaz
Huseyin Durmaz - 10 yıl Önce

yapraklida gures yapilmasi gayet guzel bir etkinlik ancak yaprali bld. Spor BAL ligine goturulseydi Yapraklinin adini turkiye kupasinda temsil edecekti. Dokuz ay boyunca ankara, kastamonu, nevsehir, bartin, karabuk,corum,Kirikkale,nigde,kirsehir ve aksaray illerinde tanitimi olacakti emekler bosa gitti. Yazacak cok sey var...

SIRADAKİ HABER