Ahmet Akın ÇIĞMAN

1945 senesinde doğdu. Aile olarak Çankırılıdır. Çankırı’nın 800 yıllık yerlisi olup köken olarak Candaroğulları’na dayanmaktadırlar. Babasının anne tarafından büyük dedeleri olan Kasım Bey Sultan, Fatih Sultan Mehmed’in kız kardeşi ile evlendi. Yani kendisi, saraya damat bir sülaleye mensuptur. Babasının babası Ahmed Fuad Bey Dâru’l- Muallimîn’den, annesi Halide Âtıfet Hanım’ın babası Âtıf Bey ise Tıbbiye’den mezun oldu. 1989’da Hakk’ın rahmetine kavuşmuş olan babası Kenan Çığman, ünlü bir doktor ve milletvekili, aynı zamanda da âlim bir zat idi(*).

Kur’an okumayı erken yaşlarda öğrenen Ahmet Akın Çığman, camilerde müezzinlik yaptı. Daha 4. sınıftayken Ömer Nasuhi Bilmen Hoca’nın Büyük İslâm İlmihâli’ni okuyup bitirdi. İlkokuldan sonra Ankara İmam Hatip Lisesine kaydoldu; ancak Ankara İ.H.L’de aradığını bulamayan Çığman, birinci sınıfı yarıda bırakarak okuldan ayrıldı. İlk başta Ankara’da birkaç hocadan Arapça ve İslâmi İlimler okudu. Fakat bu da hocaya yeterli gelmeyip tam anlamıyla İslâmi İlimleri okuyabileceği bir Kur’an kursu arayışı içine girdi. Arayış içerisinde olduğu bu günlerde sık sık namaz için gittiği Ankara Hacı Bayram Camii’nde Konya merkez vaizi Abdurrahman Öksüz Hoca ile karşılaştı. Bu tanışmadan sonra hoca, ilim yolculuğundaki istikametini Konya olarak belirledi.

Ankara’dan sonra İlim yolculuğunun ikinci durağı Konya oldu. Burada Nurâniye Kur’an Kursu’ndaEmsile, Binâ, Maksûd, İzzî, Avâmil, İzhâr’ı okudu. Verimli bir tedrisat dönemi geçirdiği bu günlerde hattını bir hayli ilerletti ve kısa zamanda Rik’a yazma konusunda usta hale geldi.

Daha sonrasında 4 ayını Burdur’ da, 20 ayını da Kırıkkale’de olmak üzere 24 ay askerlik yaptı.

Dönüşte Ankara’da medrese icazetli bir hoca olan Cemal Öğüt’ten bir süre, Bitlisli Tahir Silahtaroğlu Hoca’dan da 4 yıl ders aldı. Cemal Hoca ile Arapça bilgisini tazeleyip gramerini ilerletti, ondan Nûrû’l- îzâh’ı; Şeyh Halid Efendi’den icazetli Tahir Hoca’nın şark usulü rahle-i tedrîsînde ise avamil şerhi Tuhfe’yi , Şerh-i Muğnî’ yi , Hal’i, Nûrûl- Ebsar’ı okudu. Bu arada Altındağ Müftüsü Hamdi Çetinkaya’dan da Kudûrî şerhiLübab’ı okudu. O yıllarda bazı imamlara, hocalara Arapça okutmaya, Ulus’ta bir camide Cuma vaazları vermeye de başladı.

Ankara’dan sonra yeni bir arayışa daha giren Ahmet Akın Hoca, methini duyduğu şark medreselerinde ders okumaya karar vererek, Aralık 1972’de, Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Havil köyünde bulunan büyük fıkıh âlimi Molla Muhiddin’in yanına gitti ve ondan Sâdullah-ı Gevrâ’nın 550 sayfalık Zemahşeri / Enmûzec Şerhi’ni okudu. Oradan Batman’a geçerek Tillolu Yusuf Hoca’dan Şafiî ve Hanefî fıkhını, Riyazü’s- Salihîn’i, Celâleyn’i de okuyarak ilim sahasını genişletti. Ardından Tillo’ya gidip, Arap asıllı büyük âlim Molla Burhan’dan Suyûtî’ninElfiye Şerhi’ni okudu. Daha sonra Van’ın Gevaş ilçesinin Pişvak köyünde medrese usûlü ders vermekte olan Hasan Canbay Hoca’nın talebesi oldu ve Hanefî fıkhına ilâveten Molla Cami’yi,Katru’n-Nedâ’yı, Pendi Attâr’ı da ( Farsça ) ondan okudu. Nihayetinde şark medreselerinden icazet aldı.

Şarktaki verimli tedrisatın ardından Medine’ye yöneldi. Türkiye’den oraya yerleşen ve ömrü boyunca 20 bin kitap okumuş olan büyük âlim Mustafa Necâtî Erzurûmî ile tanıştı. Bir yandan ondan Usûl-ü Fıkıh öğrenirken diğer taraftan da öğrencilere ders okuttu. Sonra onun tavsiyesi üzerine Şam’a giderek Furkan Medresesi’ne 3. Sınıftan başladı; ancak, bu medreseyi biraz hafif bularak daha kaliteli tedrisat yapan Fethu’l- İslâm Medresesi’ne kaydını yaptırdı. Bu medresenin de dördüncü sınıfından başladı. Şam’da 4 yıl kalarak, o dönemde Hanefî fıkhının büyük üstadlarından Abdurrezzâk Halebî’nin Emeviye Camiî’ndeki ders halkasına katıldı. Ayrıca Ömeriye Camii’nde vekil imamlık yaptı, Türk öğrencilere de ders verdi.

Ahmet Akın Çığman Hoca, halen İlim Hizmet Araştırma Merkezi’de dâhil olmak üzere onlarca ders halkalarında yüzlerce talebeye medrese usulü ders vermeye aralıksız devam etmektedir. Çeşitli gruplarda Emsile, Binâ, Maksûd, İzzî, Avâmil gibi derslerin yanı sıra İzhâr, Kudûrî, El- İhtiyâr, el- Lübâb, Tâc, Nurû’l- İzah, Merâku’l- Felâh,  Tefsîrü Âyâti’l-Ahkâm , Riyâzü’s-Salihin’i de okutmayı sürdürmektedir.

Evli ve 3 çocuk babasıdır.

(*)Dr. Kenan Çığman Demokrat Parti Çankırı milletvekili olarak 1950-1957 yılları arasında Meclis’te bir hayli etkili olmuş. O dönem Meclis’te namaz kılan üç DP’li, bir CHP’li dört milletvekilinden biridir ve çoğunlukla namazı kıldıran da odur. Adnan Menderes’in, görüş ve düşüncelerine çok değer verdiği, önemli konularda son kez fikrini aldığı bir şahsiyet olan Dr. Çığman, “İsmet İnönü’yü (Bir vaiz’e ceza verilmesi teklifi tartışılırken)kürsüden indiren adam” olarak bilinir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
fikret cem cigman
fikret cem cigman - 8 yıl Önce

Ne zaman konusmadan yanimda otursa icime tarif edemedigim bir ferahlik coker amca oglu akin abi
Allah senin gibi sahsiyetleri basimizdan eksik etmesin amin

Faruk Namlı
Faruk Namlı - 11 yıl Önce

hayırlı olsun dileklerimle çankırıya hizmet noktasında gösterdiğin büyük gayret için kutlarım değerli kardeşim.bilmediğimiz bir kıymetli hemşerimizi daha tanımış olduk daha ilk yazınızda.

Kul Ahmet
Kul Ahmet - 11 yıl Önce

metin beyi çankırı postasında görmekten mutluluk duydum. başarılarınızın devamını diliyorum.allah utandırmasın...

Asuman Güleryüz
Asuman Güleryüz - 11 yıl Önce

metin bey, öncelikle çankırı postası yazı ailesi içerisinde yer almanızdan dolayı mutluluk duydum. i̇lk yazınız sayesinde ahmet akın çiğman gibi degerli bir şahsiyeti tanıma imkanı buldum. yazılarınızı bundan böyle takip etmeye devam edeceğim. elinize ve yüreginize saglık

Talip Dönmez
Talip Dönmez - 11 yıl Önce

sevgili metin yılmaz bey,müstesna bir şahsiyeti tanıttığınız için şahsınıza sonsuz teşekkürler.

Şevki ünal
Şevki ünal - 2 yıl Önce

ALLAH gani gani rahmet eylesin merhum dr .mv .ve saygı değer hocamıza .Yüce mevlamız hayırlı uzun ömürler ihsan eylesin atasının izinden giden muhterem hocama .azda olsa sohbetlerinde bulunduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum vesselam

Davut Yıldırım
Davut Yıldırım - 1 yıl Önce

Çok kıymetli bir alim olan hocamıza Yüce Rabbim sağlıklı uzun ömürler versin.