Astarlızade Hilmi Efendi'den Hatıralar 4

 Rahmetli Necati Asım Uslu Anlatıyor

Eczacılık Fakültesine devam ettiğim yıllarda yaz tatili için Çankırı’ya gelirdim. O sıralar Çankırı’da Ziraat Bankası müdürü olarak görev yapan rahmetli babam Mustafa Uslu ara sıra ağabeyimle(Hamdi Uslu) beni Hacı Babaya “Rahmetli Hacı Hilmi Efendiye” götürürdü. Babam ve bütün aile fertlerimiz, bütün Çankırılılar gibi kendisine büyük bir saygı ve sevgi duyardık. Rahmetli Hacı Baba aynı zamanda bizim babaannemiz “Kara Hamdi Hoca hanımı Nimet Hanım”tarafından da yakın akrabamız idi.

Bahsettiğim o 50’li yıllarda Çankırı’ya müftü olarak atanan Seyfullah Kotanoğlu Hoca ile yakın dostluk kurmuştum. Kotanoğlu bir gün bana “Beni Hacı Babaya götür, kendisini ziyaret etmeyi çok arzu ediyorum” dedi. Kendisine “ben de bugünlerde bir ziyarette bulunmayı düşünüyordum, beraber gidelim” dedim. Rahmetli Hacı Baba her ziyaretine geleni ilim adamlarına mahsus büyük bir tevazu ve güler yüzle karşıladığı gibi, bizi de öyle karşıladı.

Konuşmamız sırasında ben: “Hacı Baba, Türk Milleti son yıllarda iyice zayıfladı, diğer milletlerle yarışta çok gerilerde kaldı. Ne olacak bu millet, böyle gerilik ve güçsüzlük içinde yok olup gidecek mi? Benim milletimizin geleceği hususunda çok endişem var ”dedim.

Rahmetli sanki benim kendisini ziyarete gelip, ona böyle bir soru soracağımı ve o mesele hakkında görüşlerini isteyeceğimi biliyormuş gibi; hemen hiç sayfa çevirmeden Kur’an-ı Kerim’den, Hadislerden ve elinin altında bulunan diğer dini kitaplardan bize satırlar okuyarak:

“Görüyorsunuz geçmişte Türk Milleti İslam’ın bayraktarı idi ve gene öyle olacaktır. Bunda hiç şüpheniz olmasın. Bugünkü zayıf durumumuza bakıp üzüntüye kapılmayın, Allah’ın izni ile bu millet gene dünyadaki şerefli yerini alacaktır” demişti.

...

Necati Asım Uslu

Çankırı Merkez Saray Mahallesi'nde 1933 yılında dünyaya gelmiştir. Dördüncü sınıfa kadar Çankırı Güneş İlkokulu’nda, sonra babasının tayini ile Aksaray’a giden, orta ikinci sınıfı Çankırı’da okuyan ve tekrar babasının tayini ile Zonguldak’a gelerek orta son sınıfı orada okuyan Uslu, 1951 yılında Kastamonu Lisesi’ne nakil yaptırmış ve mezun olmuştur. 1952-53 öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nin sınavlarını kazanmış, 1960 yılında mezun olmuştur. Aynı yıl, Çankırı’da Uslu Eczanesi’ni açarak iş hayatına atılmıştır. 1974 yılında eşi Gülyüz Hanımefendi ile evlenen Uslu, bu tarihten sonra İstanbul’da ticari hayatına devam etmiştir.

Eczacı Necati Asım Uslu Türk Dili ve yerel kültürler üstüne araştırmaları olan bir yazardır. 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Kürsüsünde Türk Kültürü ile ilgili Yüksek Lisans çalışmaları yapmıştır.'Karatekin Eli Yaren Diyarı Çankırı'dan Sözler' adlı bir de kitabı bulunan Uslu'ya, Türk Dil Kurumu tarafından Türkçeye katkılarından dolayı onur ödülü verilmiştir.

Necati Asım Uslu 2008 yılında 75 yaşında vefat etmiştir.

YORUM EKLE
YORUMLAR
Yusuf
Yusuf - 11 yıl Önce

2 kardeşinde Çankırıda iyi bir nesil yetişmesine büyük gayret ve katkıları oldu.İstanbula gittikten sonrada Çankırı'dan kopmadı.Rahmetli Necati Asım Uslunun İstanbuldan parlementoya girmesine kendisini çok seven Alpaslan Türkeş mani olmuştur.Allah rahmet eylesin Necati beye, Hamdi beyede Mevladan uzun ömürler diliyorum.