Fransızca Öğretmeni Hamdi Kansu

 Öğretmenlerimizin hayatımızdaki yeri bir başkadır. Özellikle ilk ve orta öğretim öğretmenlerimizi hatıralarıyla birlikte gönlümüzde ve hafızamızda hep canlı tutarız. Teknolojinin insanlığı henüz ezip geçmediği o güzelim siyah beyaz yılların kahramanlarının, benim içinde kıymeti ve hatırası çok özeldir.

İlkokula Çankırı Merkez Atatürk ilkokulunda başladım, Atatürk Kurtuluş ilkokulunda tamamladım. Ortaokulun iki yılını merkez Ortaokulunda; son seneyi de tedrisata yeni başlayan Sarı Baba’daki Atatürk Ortaokulunda okudum. Liseye, Çankırı Lisesinde başladım ve babamın tayini nedeniyle 2. Sınıfa geçmişken ayrıldım. Toplam 9 yılı Çankırı’da eğitim gördüm. Bu süre zarfında en başta İlkokul öğretmenim Zahide İnal Akdere ve Süheyla Yazıcı hanımefendiler olmak üzere, ben de emeği ve hakkı olan tüm öğretmenlerimden Allah razı olsun. Ebediyete göçen öğretmenlerimin mekânı Cennet olsun; yaşayanlara da Yüce Rabbim daim sağlık ve afiyet versin…

Seneler akıp giderken daha çok özlemini duyduğumuz 60’lı,70’li yılların unutulmaz öğretmenlerinden halen yaşantısını Ankara Keçiören’de sürdürmekte olan emekli Fransızca öğretmeni Hamdi Kansu Hocamızla zaman zaman karşılaşırız. Kimi zaman Hacı Bayram’da Korgunluların Hacı Bayram Kitabevinde, kimi zamanda Keçiören Belediyesine yolu düştüğünde… Hamdi Kansu, Hakkâri’de başladığı öğretmenlik görevini Çankırı’da kesintisiz 22 yıl yapmış bir öğretmen.Kendisi Çankırı lisesi Müdürlüğü de yaptı.

O yılların tanığı olan Hamdi Hocamla her görüştüğümüzde notlar alırım… Son yazımda yer alan “Çankırı’ya gelen Amerikalı Barış Gönüllüleri” ile ilgili o notlardan yararlandım. Hamdi Hocam karı-koca Gall çiftinden sonra 2 Amerikalı bayanın daha Çankırı’da öğretmen olarak görev yaptığını son görüşmemizde bilgi olarak aktardı.

Geçen ay Ankara dışında olduğundan haberdar değilmiş, Çankırı’nın efsane matematik öğretmeni Abdullah Özler’in vefat ettiğini söylediğimde çok üzüldü. Abdullah Özler’in yanı sıra yine bir efsane olan Çankırı’nın renkli siması Mehmet Emin Abalı Hocamızla yaşadığı hatıralarını anlattı çayını yudumlarken…

Geçmişten konuşurken; 1960-1962 yılları arasında Çankırı Valisi olarak görev yapan, eşi de öğretmen olan Muhsin Gökkaya’nın Çankırı’da eğitim ve öğretimin gelişmesi adına kısa sürede çok ciddi hizmetler gerçekleştirdiğini özellikle vurguladı Hamdi Hocamız. Muhsin Gökkaya Astarlızade Mehmed Hilmi Efendinin vefatında da ( 17 Şubat 1962 )Çankırı Valisi olarak görev yapıyordu ve Çankırı’nın insan akınına uğrayıp dolup taştığı o günlerde devlet adamı kimliğiyle büyük gayret göstermişti.

Çankırı Lisesinin unutulmaz müdürlerinden “deli” lakabıyla bilinen Veli Hocadan, Cemil Yavuz’a kadar hatıralarını keyifle dinledim Hamdi Hocamızdan. Bu arada Cemil Yavuz’un hayatta olduğunu da öğrenmiş oldum ki; tüm yaşayan öğretmenlerimiz gibi Cemil Yavuz’a da Yüce Rabbimden sağlıklı, uzun ömürler dileyelim bir kere daha…

2 saatten fazla süren sohbetimizde konuştuklarımız, yazdıklarımdan ibaret değil;bu tür yazıları kaleme alırken prensibim: Sohbet ya da mülakat olsun; izin verildiği kadarını paylaşmak. Ziyareti ve albümünden getirdiği fotoğraflar için de Hamdi Hocama teşekkür ediyorum.


YORUM EKLE
YORUMLAR
Emel
Emel - 10 yıl Önce

hamdi hocamızı sağlıklı görmek ne güzel.allah nice sağlıklı yaşlara eriştirsin.

nazan
nazan - 9 yıl Önce

hocamı görmek harika.

ŞEYMA TIKIR
ŞEYMA TIKIR - 7 yıl Önce

ALLAH SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLER VERSİN HOCAMA.EŞİ ARKADAŞIM FATMAYA DA AYRICA SELÂM VE SEVGİLER HAYIRLI MUTLU SAĞLIKLI UZUN ÖMÜRLER DİLİYORUM.

Mehmet Kitapcı
Mehmet Kitapcı - 1 yıl Önce

Entübe edilen sevgili hocama Allahtan şifa diliyorum.