banner198

İğne Oyası Modelleri, Günümüze Gelişi ve Önemi

İğne oyası modelleri geçmiş zaman kültürümüzden bizlere bırakılan bir çok şekil ve farklı nesnelerde sergilenen bir el sanatıdır.Herkesin aslında bir çeyiz sandığında iğne oyası modelleri bulunmaktadır.

İğne Oyası Modelleri, Günümüze Gelişi ve Önemi
banner145
İğne oyası modelleri geçmiş zaman kültürümüzden bizlere bırakılan bir çok şekil ve farklı nesnelerde sergilenen bir el sanatıdır.Herkesin aslında bir çeyiz sandığında iğne oyası modelleri bulunmaktadır.


İğne Oyası Modellerinin Kullanım Alanları

Yapım itibariyle çok fazla çeşitleri bulunan iğne oyası modelleri şık ve güzel görselleri itibariyle havlularda, başörtülerde, nevresim takımlarında, yastık kenarlarında ve daha bir çok kullanım eşyası üzerinde geliştirilerek karşımıza çıkmaya devam etmektedir.


İğne oyası modelleri
 özellikle bayanların çok rağbet ettiği bir el sanatı olmuştur.En çok üzerinde görmek istediğimiz bir görselin bu bir gelinlik dahi olabilmekle beraber en ince dokunuşlarıyla sergilenmektedir. İğne oyası modelleri gün geçtikçe eskii motiflerden esinlenen şekillerle karşımıza çıkmaktadır ve bu hâlâ kültürümüzden geçmişi günümüze taşındığı bilinmektedir.


Kimi kasnak çerçevesi ile işler iğne oyası modellerini, kimi sadece bir tülbent kenarından  başlar ince ince dokumaya iğne oyası modellerini. Hepsi birbirinden şık ve güzel olan iğne oyası modelleri bir geçim kaynağı olarak da bir çok kadına fırsat sunmaktadır.


İğne Oyası Modellerinin Tarihi

İğne oyası modellerinin tarihi çok eski zamanlara dayandığı bilinmektedir,fakat tam bir tarih yoktur.Modeller bir birini takip eden denemeler ve görseller halinde çoğalıp nesilden nesile günümuze aktarılmıştır.


Zaman zaman değişik figürlerden esinlenerek yapılan bu iğne oyası modelleri genç neslin bir takı haline dönüştürülüp kullanılmasını da sağlamıştır.


Elbiselerin üzerinde veya bir gelinliğin dekorunda görmek mümkündür iğne oyası modellerini, boncuk ve işlemenin bazen sadece işlemenin hakim olduğu iğne oyası modelleri çeşitleri,desenleriyle geçmişten günümüze aktardığımız belkide en güzel sanatlardan biridir.


İğne oyası modelleri
 olarak çok fazla geniş yelpazeye sahip olmamız ile beraber bu nakışı işleyen kişilerde çok önemlidir. Sık dokuması yada bol dokumasi ile ortaya çıkan sonradan kötü görüntüler mümkündür. Bu sebepten dolayı iğne oyası modellerini yapacak olan kişiler genelde bu alanda bir kurs görmeleri gerekir.Bu sanata merak eden genç kızlarımız için belediyelerde ya da özel kurs yerlerinde aldıkları sertifikalar sayesinde bir atölye açma yetkisine bile sahip olmuş oluyorlar.


Geleceğimiz geçmişimizden geçer sözüde bu sanata çok uygun bir sözdür ve her emek bir göz nuru el işidir. Gelenek, göreneklerine bağlı bir ülke olarak bu tarz sanatlarımızı geleceğe taşımak gerekir.


İğne Oyası Modelleri ve Önemi

İğne Oyası modellerinin bir yere işlenmeden de yapılması tek başına da bir sanat olduğu kanısına varmış olursak; her iğne oyası modellerinin vazgeçilmez bir el sanatı olduğunu unutmayalım ve bu sanatın ilerlemesinde katkıda bulunalım.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 13 Mart 2017, 02:10
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER