banner198

Yıllar sonra yeniden yapıldı

Geleneksel olarak yapılmakta iken uzun süredir çeşitli aksaklıklara uğrayan Yapraklı Bağ Bozumu etkinliği yapıldı.

Yıllar sonra yeniden yapıldı
banner145
Geleneksel olarak yapılmakta iken uzun süredir çeşitli aksaklıklara uğrayan Yapraklı Bağ Bozumu etkinliği yapıldı.

Yapraklı Eğitim, Kültür, Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (YAPRAKDER) tarafından düzenlenen bağ bozumu etkinliğine, Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Yapraklı Kaymakam Vekili Erkan Savar, İl Emniyet Müdürü Ali Murat Dağlı, Yapraklı Belediye Başkanı Hasan Basri Avşar, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Osman Çakır, İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Karakoç, Yapraklı Eğitim Kültür Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr. Ahmet Korhan Mastı ve üyeleri, Yapraklı Hanımelleri Derneği üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk üzüm salkımını kopararak bağ bozumunu başlatan Vali Özcan, daha sonra bağ fidanı dikerek hayırlı olması dileklerinde bulundu.

Vali Özcan, insanlık tarihi boyunca var olan üzümün bereket, şenlik, kültür sosyalleşme, ürün anlamına geldiğini bildirdi. 
Etkinliğin ''sembolik anlamda'' çok önemli olduğunu vurgulayan Vali Özcan, ''Bağ bozumu etkinliğini ilk defa yaşayacağım. Umarım bundan sonraki yıllarda daha bereketli bağ bozumlarını, bağ ateşlerini hep beraber görür ve yaşarız'' dedi. 

Hanımelleri Derneği tarafından açılan, marmelat, ev yapımı salça, tarhana, erişte, kahvaltılık sos gibi ürünlerin sergilendiği standı da gezen Vali Özcan, alıç marmeladı ve ispir fasulyesi satın alarak derneğe katkıda bulundu. Ardından dernek üyeleri ve şenliğe katılan vatandaşlarla sohbet etti ve çocuklara çeşitli hediyeler verdi.

Vatandaşlardan Faruk Resul de bağcılığın Anadolu'da binlerce yıldır yapıldığını belirterek, bu yıl asmaların verimli üzüm verdiğini anlattı. 
Bu şenliklerin her yıl yapılması gerektiğini ifade eden Resul, ''Bağ bozumu kendine has ritüelleri olan bir gelenektir. Biz de bu ritüellerden bazılarını gerçekleştireceğiz. Üzümleri asmadan bağ makasıyla keseceğiz. Üzümler beton tankın içinde ezilecek sonra bu üzüm suyu alınıp bağ ateşinde ısıtılacak, pekmez kaynatılacak'' dedi.

Konuşmaların ardından konuklar tarafından bağ bozumu gerçekleştirildi. Üzümler asmadan bağ makasıyla kesilerek, ezildi. Elde edilen üzüm suyu yakılan bağ ateşinde kaynatıldı ve pekmez yapıldı.



Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 08 Ekim 2013, 01:23
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER