banner198

Baskı Balata

Fren sisteminin en önemli parçalarından biri olan baskı balata araçların durmalarını sağlayan en önemli parçalardan biridir.

Baskı Balata
banner145

Baskı Balata

Fren sisteminin en önemli parçalarından biri olan baskı balata araçların durmalarını sağlayan en önemli parçalardan biridir. Debriyaj diski ve volan ile birleştiğinde motordan şanzımana giden gücü keser ve aracın durmasını sağlar. Debriyaja basıldığı zaman yaylar genişler, debriyaj balatasını geri iter ve volanı kavrar. Bu sayede tekerlere yeniden güç verilir. Araçların güvenliği için en önemli ürünlerden biridir ve her zaman yakından takip edilmelidirler. Güvenli bir sürüş için balataların belirli zamanlar da mutlaka değiştirilmeleri gerekir. Zaman içinde eriyip bitmeye başlayan balatalar hem frenlerin tutmamasına hem de disklerin zaman içinde aşınmalarına neden olurlar. Bu sebeple bakım işlemleri düzenli olarak yapılmalı ve gerek olduğu zaman mutlaka baskı balata yenileme işlemleri yapılmalıdır.

Eğer frenler tutmuyor ve fren sırasında disklerden ses geliyorsa o zaman balataların bitmeye başladığını anlamak gerekir. Aynı zamanda debriyaj pedalında anormal bir sertleşme oluşur. Araç ilk hareket aldığında titreme meydana gelir ve araç güç üretmesine rağmen hızlanma bir türlü gerçekleşmez. Eğer debriyaj hatalı bir şekilde kullanılırsa o zaman baskı balata ciddi anlamda zarar görür. Yokuş çıkarken debriyaja çok fazla yüklenmek, vites atlamak, motor freni kullanarak aracı yavaşlatmak ve buna benzer hatalar sebebi ile baskı balata üzerinde ciddi hasarlar meydana gelir. Bu sebeple araç sahiplerinin bu konuda çok dikkatli olmaları gerekir.

Debriyaj

Debriyaj araç içinde önemli bir görevi olan ve doğru kullanılmadığı takdirde ciddi sıkıntılar neden olabilen bir parçadır.Genel olarak görevi motordan aldığı hareketi yeterli oranlarda direk olarak tekerlere iletmek ve araçların sarsılmadan harekete geçmesini sağlamaktır. Aynı zamanda araç hareket halindeyken vites durumlarını değiştirmek için motordan vites kutusuna hareket iletimini de sağlar. Bazı sürücüler kendilerini güvende hissedebilmek için ayaklarını sürekli olarak debriyaj üzerinde tutarlar. Ancak bu ciddi bir hatadır ve debriyajın hasar görmesine neden olabilir. Debriyaja sürekli olarak basıldığı takdirde debriyaj balatası volan ve baskı arasında sürtünerek dönmesine neden olur. Doğal olarak aşırı ısınan debriyaj sebebi ile balata da ciddi bir yanık kokusu oluşur.

Araçların en önemli parçalarından biri olması ve araç sistemi üzerinde yer alan en kritik parçalardan biri olmasından dolayı debriyaj bakımları her zaman düzenli olarak yapılmalıdır. Özellikle periyodik bakımlarda araç servislerinin en çok dikkat ettikleri konulardan biri mutlaka debriyaj sistemleridir. Arıza yapması halinde araçlar için ciddi sıkıntılara neden olabilen debriyajlar aynı zamanda sürücü güvenliği içinde ciddi risk demektir. Bu sebeple hem kendilerini hem de araçlarını her zaman güvende hissetmek isteyen kişiler mutlaka bu konuda dikkatli olmalıdırlar. Baskı balata ve debriyaj konusunda bilgi almak veya farklı satıcılardan güncel fiyat bilgilerini almak için her zaman sanayiden.com üzerinden istediğiniz tüm bilgileri alabilirsiniz.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2022, 20:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER