banner306
banner198

İsviçre Vizesi Nasıl Alınır?

Avrupa’nın en turistik ülkelerinden biri olan İsviçre, yıl boyunca Türkiye’den birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır.

İsviçre Vizesi Nasıl Alınır?
banner145

İsviçre Vizesi Nasıl Alınır?

Avrupa’nın en turistik ülkelerinden biri olan İsviçre, yıl boyunca Türkiye’den birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Türkiye’den İsviçre’ye yapılacak olan seyahatler için ise birtakım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir. Bu kapsamda bilinmesi gereken ilk detay, İsviçre’nin Schengen Bölgesi sınırları içerisinde yer alıyor olmasıdır. Böylelikle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının İsviçre’ye girebilmeleri için Schengen Vizesi almaları gerekmektedir. İsviçre’ye yasal yollarla girebilmek için öncelikle yapılacak olan seyahatin amacı ve süresi belirlenmelidir.

Umuma Mahsus pasaport sahipleri bu kapsamda vizeye tabi tutulmaktadır. Ancak Hizmet, Hususi ve Diplomatik pasaport sahipleri bu süreçte 180 gün içerisinde 90 günlük olması şartıyla vizeden muaf tutulmaktadır. Umuma Mahsus pasaportu olan kişilerin İsviçre’ye kısa süreliğine giriş yapabilmeleri için Schengen Vizesi başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Uzun süreli ziyaretler için İsviçre uzun süreli vize başvurusu yapılmalıdır. İsviçre vizeleri için başvurular konsolosluklardan veya yetkilendirilmiş başvuru merkezlerinden yapılmaktadır.

İsviçre Vize Türleri Nelerdir?

İsviçre’ye yapılacak olan seyahatlerin amacına ve süresine göre farklı vize tiplerine başvuru yapılmalıdır. Bu kapsamda İsviçre vize türleri genel kapsamda iki ana başlık altında incelenebilmektedir.

C Tipi (Kısa Süreli) İsviçre Vizesi

İsviçre, Schengen Bölgesi sınırları içerisinde yer aldığından ötürü buraya yapılacak olan kısa süreli ziyaretlerde Schengen Vizesi gerekli olmaktadır. C tipi vize olarak da bilinen Schengen vizesi, kişilere 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde giriş yapabilme hakkı tanımaktadır. 90 günün sonunda kişinin İsviçre’den çıkış yapması gerekmektedir. Bordo pasaport hamilleri Schengen vize prosedürlerine doğrudan tabi tutulmaktadır. C tipi kısa süreli İsviçre vizeleri birçok farklı amacı kapsayabilmektedir. En fazla 90 gün olmak koşulu ile Schengen vizesi ile aşağıdaki amaçlar doğrultusunda İsviçre’ye giriş yapılabilmektedir;

·        İsviçre Turistik Vizesi: İsviçre’ye 180 gün içerisinde 90 günü geçmeyecek şekilde planlanan turistik geziler için bu vize tipine başvurulması gerekmektedir.

·        İsviçre Ticari Vize: İsviçre’ye yapılacak olan seyahat, ticari faaliyetleri içeriyorsa C tipi vizenin alınması gerekmektedir. Fuar, toplantı veya benzer durumlar bu vizeye tabi tutulmaktadır.

·        İsviçre Aile, Akraba ve Arkadaş Ziyareti Vizesi: İsviçre’ye gitme sebebinin aile, akraba veya arkadaş ziyareti olan kişilerin C tipi vizeye başvuru yapması istenmektedir.

·        İsviçre Kısa Süreli Eğitim Vizesi: İsviçre’de kısa süreli eğitimlerini tamamlamak isteyen kişilerin bu vizeyi almaları gerekmektedir. Kurs, seminer veya staj gibi durumlar kısa süreli vizeye tabi tutulmaktadır.

D Tipi (Uzun Süreli) İsviçre Vizesi

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup da İsviçre’ye uzun süreli seyahat planlaması içerisinde olanların başvurması gerektiği vize türüdür. D tipi olarak da bilinen bu vize türü, 90 günden daha uzun süreyle yapılacak olan seyahatleri kapsamaktadır.

İsviçre Transit Vizesi

İsviçre, Schengen Bölgesi’nde olmayan ülkelere geçiş yapacak olanlar için transit vize imkânı tanımaktadır. Bu vize ile birlikte kişi, üçüncü bir ülkeye geçiş yapabilmek amacıyla İsviçre’deki havalimanına giriş izni vermektedir. Transit vize ile birlikte kişiler, İsviçre’deki havalimanında belirlenen bölgelerde bir sonraki uçuşu yasal izinler dahilinde bekleyebilmektedir. İsviçre transit vizesinin, ülkede turistik faaliyetleri gerçekleştirmeye imkân tanımadığının bilinmesi gerekmektedir.

İsviçre Vizesine Nasıl Başvurulur?

İsviçre vizesine başvurabilmek için yasal prosedürlerin tamamlanmış olması gerekmektedir. Bu prosedürlerin ilki, vizeye başvuru yapacak olan kişinin konsolosluğun resmî web sitesi üzerinden edinilebilen formu eksiksiz doldurmasıdır. Online şekilde doldurulan form sonucunda randevu talebi oluşturulmalıdır. Randevunun alınma sürecinde yaşanabilecek aksaklıklar mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bu nedenle seyahat için alınacak olan biletin, randevuların en az 2 hafta sonrasına denk gelmesi sağlanmalıdır. Aksi durumda konsolosluk tarafında yaşanan yoğunluklara bağlı aksaklıklar biletin yanmasına sebebiyet verebilmektedir.

İsviçre gezileri için hangi vizeye başvurulacak ise o vize için gerekli olan evrak listesinin öğrenilmesi gerekmektedir. Eksiksiz ve güncel olarak tamamlanması gereken evraklar, mutlaka usulüne uygun olarak hazırlanmalıdır. İsviçre vizesi için gerekli olan pasaportun, seyahatin dönüşünden itibaren en az 3 ay daha geçerli olmasına dikkat edilmelidir. Bunun yanı sıra pasaportun son iki sayfasının da boş olması istenmektedir. 10 yıldan eski pasaportların kabul edilmeyeceği de bu süreçte mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır.

İsviçre vizesi için kısa süreli başvurular konsolosluk tarafından yetkilendirilmiş vize başvuru merkezleri üzerinden yapılmaktadır. Ancak uzun süreli İsviçre seyahatleri için kişilerin doğrudan İsviçre Konsolosluğu’na başvurması gerekmektedir.

İsviçre vize başvurusu sürecinde profesyonel destek almanız önerilmektedir. Böylelikle süreci konforlu bir şekilde atlatabilir, kabul alma ihtimalini artırabilir ve zamandan tasarruf edebilirsiniz. Vize Başvuru Merkezi, Türkiye genelindeki yaygın şube ağı ve profesyonel vize danışmanları ile sürecin her adımında yanınızda olmaktadır. Vize Başvuru Merkezi ile iletişime geçerek İsviçre vize başvurusu için ilk adımı atabilirsiniz.

İsviçre Vize Başvurusu İçin Gerekli Olan Evraklar

İsviçre vize başvurusunda bulunacak olan kişilerin tamamlaması gereken birtakım evraklar bulunmaktadır. Bu evrakların mutlaka güncel, eksiksiz ve doğru bilgi içermesi gerekmektedir.

İsviçre vizesi için gereken evraklar şöyle sıralanmaktadır;

·        Son 10 sene içerisinde düzenlenmiş pasaport

·        Eğer var ise eski pasaportlar

·        Biyometrik fotoğraf

·        İsviçre vize başvuru formu

·        Vukuatlı nüfus kayıt örneği

·        İkametgah belgesi

·        Kimlik fotokopisi

·        Son 3 aylık banka hesap dökümleri

·        Seyahat sigorta poliçesi

·        Davet mektubu (Var ise)

·        SGK hizmet dökümü

·        Son 3 aylık maaş bordosu

·        Sponsor evrakları (Çalışmayanlar için)

İsviçre Vizesi Kaç Günde Çıkar?

İsviçre vizesine başvuru yaptıktan sonra bekleme sürecine girilmektedir. Bu süreç için net bir bilgi verilmesi mümkün olmamaktadır. Konsolosluğun yoğunluğuna veya içerisinde bulunan tarihe göre İsviçre süresinin çıkma süresi değişebilmektedir. İsviçre Schengen vizesinin çıkma süresi ortalama 1 haftayı bulabilmektedir. Ancak resmi tatillerde bu süreç uzayabilmektedir.

İsviçre uzun süreli vize başvuruları, Schengen’e göre daha uzun sürede sonuçlanmaktadır. Genel olarak belirli bir süre olmamakla birlikte uzun süreli İsviçre vizeleri ortalama 15 ile 30 gün arasında sonuçlanmaktadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304