banner198

Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras hukukumuza göre miras bırakanın altsoyu birinci zümre mirasçılarını oluşturmaktadır.

Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?
banner145

Kardeşler Arasında Miras Paylaşımı Nasıl Yapılır?

Miras hukukumuza göre miras bırakanın altsoyu birinci zümre mirasçılarını oluşturmaktadır. Altsoydan kastımız, evlat edindiği çocuklarını saymazsak, mirasbırakanın çocukları, torunları ve onların çocukları olarak kendisiyle soybağı bulunan alt jenerasyonları kapsamaktadır. Bu yazımızda kardeşler arasında miras paylaşımı derken de mirasbırakanın kendi kardeşlerini değil, altsoyu olan çocuklarını ifade etmekteyiz. Kardeşler arasında mal paylaşımı, mirasbırakanın aksi yönde bir ölüme bağlı tasarrufu mevcut değil ise eşit şekilde gerçekleştirilmektedir. Ölüme bağlı tasarruflar, miiras sözleşmesi ve vasiyetname gibi mirasçıların miras hakları üzerinde tasarruf edilebilir olan kısımlar üzerinde gerçekleştirilen tasarruflar anlamına gelmektedir.

Mirasbırakanın eşi yaşıyorsa, eşin birinci zümre olan altsoy ile miras payı ¼ olacaktır. Mirasbırakanın altsoyu olan her bir kardeş de mirasın geriye kalan ¾’lük kısmını eşit olarak paylaşacaklardır. Örneğin mirasbırakanın 5 çocuğu varsa, ve eşi de sağ ise: Eşin miras payı ¼ olacaktır, çocukların hepsi geriye kalan 3/4lük payı aralarında eşit olarak paylaşacakları için kişi başına 3/20 pay düşecek şekilde paylaşım gerçekleştirilecektir. Çocuklardan birinin mirasbırakandan önce vefat etmiş olması halinde, o çocuğa düşen pay da mirasbırakandan önce vefat eden çocuğun kendi altsoyu arasında eşit olarak bölüşülür. Mirasbırakandan önce vefat etmiş olan altsoyun da 2 çocuğu olduğunu varsayalım, paylaşım şu şekilde gerçekleştirilecektir: ¼ eşin payı, 3/20’şer sağ kalan çocukların payı, 3/40’ar pay da mirasbırakandan önce vefat etmiş olan altsoyun çocuklarının payları olacaktır. Güncel hukuk sistemimizde kız çocukları ve erkek çocuklarının miras payları eşittir.

Mirasbırakanın ölmeden önce ölüme bağlı tasarruf ile miras paylaşımına ilişkin irade beyan etmesi halinde miras paylaşımı ölüme bağlı tasarrufa göre, yani miras sözleşmesi veya vasiyetnameye göre gerçekleştirilecektir. Vasiyetname ile kural olarak özgürce mirasın paylaşımına dair iradesini belirtecek olan mirasbırakanın bu noktada sınırsız bir irade özgürlüğünün olduğu da düşünülmemelidir.

Mirasbırakanın yapacağı ölüme bağlı tasarruf, ancak belirli şartlar dahilinde geçerli olacaktır. Bu noktada ölüme bağlı tasarruf her ne ise, kanunda ve uygulamada aranılan şekil şartlarına kesin bir uyumluluk aranmaktadır. Bu nedenle her ne kadar zorunlu olmasa da ölüme bağlı tasarruflara ilişkin olarak gerçekleştirilecek hukuki işlemlerde mutlaka bir miras avukatı ile temasa geçilip hukuki danışma alınmasını tavsiye etmekteyiz. Aksi takdirde vasiyetnamenin iptali gibi müeyyideler ile karşı karşıya kalınabilmesi ihtimali söz konusu olabilecektir. Ayrıca vasiyetnamede saklı pay mirasçılarının(ki birinci zümre mirasçıları ve eş de saklı pay mirasçıları arasındadırlar) saklı paylarının ihlal edilmesi halinde tenkis davası gibi davalar açılması durumu söz konusu olabilecektir. Bu nedenle ölümü arasında mirasçıları arasında bu tip tartışma ve hukuki süreçlerin söz konusu olmasını istemeyen kişiler, hukuki iş ve işlemlerinde mutlaka uzman yardımı almalıdırlar.

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2022, 11:37
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER