banner198

Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi, hem kadınlarda hem erkeklerde sıklıkla gözlenen bir durumdur.

Kıl Dönmesi
banner145

Kıl Dönmesi

Kıl dönmesi, hem kadınlarda hem erkeklerde sıklıkla gözlenen bir durumdur. Her ne kadar basit bir sorun gibi düşünülse bile hastaya ağrı, acı vermektedir. Bu nedenle dışarıdan küçük bir problem olarak algılanan kıl dönmesi; sorunu yaşayan kişinin büyük ağrı ve acıların yaşanmasına neden olmaktadır. Eğer sizin de çevrenizde veya kendinizde böyle bir problem varsa vakit kaybetmeden tedavi olmanız gerekmektedir.

Kıl dönmesi tedavisi için farklı yöntemler bulunmaktadır. Bazı vakalarda ameliyatlı, bazı vakalarda ise küçük operasyonlarla tedavi sonuç vermektedir. Ancak ameliyat olmamak için sorun hissedildiği zaman bir uzmandan yardım alabilmek adına sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır. Çünkü tıpta Pilonidal Sinüs adıyla bilinen bu rahatsızlık ileri boyutlara geçebilmektedir.

Kıl Dönmesi Nedir?

Kıl dönmesi derinin dışından çıkması gereken kılların deri içerisine doğru kıvrılmasıyla oluşan bir rahatsızlıktır. Kadın ve erkeklerde gözlenebilen rahatsızlık sıklıkla erkeklerde gözlenmektedir. Dönmüş kıl nasıl çıkarılır evde bir tedavi yöntemi var mıdır? diye soranlar olmaktadır. Ancak eğer dönen uzun bir süredir derinizin içerisinde bekliyorsa ev yerine sağlık kuruluşlarını tercih etmenizde yarar var. Çünkü içeride bekleyen kıl, iltihap yapabilmektedir.

Kıl Dönmesinin Sebepleri Nelerdir?

Kıl dönmesinin nedenleri arasında pek çok faktör sayılabilmektedir. Bu faktörleri aşağıdan görebilirsiniz:

  • Özellikle kuyruk sokumu bölgesinin temizliğine önem vermemek en önemli etkendir. Düzenli aralıklarla tıraş edilmeyen bölgelerde dönen kıl problemi gözlenebilir.
  • Kadınlarda ağda gibi kıl alma teknikleri uygulanırken yapılan yanlış çekişler, tam alınamayan kıllar önemli bir sebeptir. Kadınlarda kıl dönmesi nerde olur diye sorarsanız genellikle koltuk altı, bacağın iç kısmı ve genital bölgede gözlendiğini söyleyebiliriz.
  • Sürekli oturarak çalışmak ve gün içerisinde sıklıkla bisiklet, motosiklet gibi ulaşım araçlarını kullanmak sebepler arasında gösterilebilmektedir. Bu faktörle oluşan dönmeler kuyruk sokumunda karşımıza çıkar.

Kıl Dönmesi Belirtileri

Kıl dönmesi evreleri çerçevesinde farklı belirtiler gösterebilir. İşte başlangıçta ve ilerleyen evrelerde gözlenen belirtiler:

  • Dönen kılın olduğu bölgede derinizden bir akıntı gelmeye başlar. Başlangıç aşamasında bu akıntı kokusuz ve renksizdir.
  • İlerleyen evrede akıntının renginin değiştiğini ve yeşil renge büründüğünü görürsünüz. Tabi bu iltihap da eşlik eder.
  • Bir sonraki evrede ise; kimi zaman akıntının kanlandığını, kötü koktuğunu gözlemleyebilirsiniz.
  • Kıl dönmesi belirtileri arasında kaşıntı ve kızarıklıkları, acı ve ağrı takip eder.

Kıl Dönmesi Tedavi Yöntemleri

Kıl dönmesi tedavisi ameliyatlı ya da ameliyatsız bir şekilde gerçekleşebilmektedir:

  • Kıl Dönmesi Ameliyatsız Tedavi: Özellikle başlangıç aşamasında olan kıl dönmesi doktor tarafından yazılan antibiyotik ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Böyle bir tedavi daha kısa sürede ve sizi çok yormadan gerçekleşebilir.
  • Kıl Dönmesi Ameliyatı: Dönen kıl sonucunda iltihap geniş bir bölgeye yayıldıysa doktor tarafından ameliyat önerilebilir. Birçok kişi kuyruk sokumu kıl dönmesi ameliyatını merak etmektedir. Narkoz ve dikiş kullanılarak yapılan ameliyatta iyileşme süresi ortalama 4 – 8 haftadır.
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER