banner198

Limited Şirket Kurma Adımları

Limited şirket, bir ya da birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilen şirket türlerinden birisidir.

Limited Şirket Kurma Adımları
banner145

Limited Şirket Kurma Adımları

Limited şirket, bir ya da birden fazla gerçek veya tüzel kişi tarafından kurulabilen şirket türlerinden birisidir. Bu işletmelerin sermaye miktarı belirlidir ve şirket ortakları şirketin borçlarından kişisel varlıkları ile sorumlu değildir. Çoğunlukla küçük ve orta ölçekteki işletmelerin tercih ettiği bu şirket türünün kurulması oldukça kolay olup yalnızca birkaç gününüzü alacaktır.

1.     Bir limited şirket kurmak için öncelikle muhasebeci veya mali müşavirle anlaşmanız gerekmektedir. Bu sayede şirket açılış işlemleri çok daha doğru şekilde yönetilmektedir. Ayrıca şirket açıldıktan sonra şirketin muhasebe işleri için de bir mali müşavire ihtiyaç duyulacaktır. Şirkette bir mali müşavir çalışmıyorsa kendi muhasebenizi kendinizin tutmanız mümkün olmayacaktır.

2.     Kuruluş işlemlerinizin daha hızlı bir şekilde ilerleyebilmesi için belgelerin hazır olmasında fayda vardır.

3.     Limited şirket kurabilmek için bir şirket sözleşmesinin olması gerekmektedir. Bu şirket sözleşmesi mali müşavirler tarafından hazırlanabilir. Sözleşmenin içerisinde şirkete ait benzersiz bir ticaret unvanı, şirketin merkezi, hangi alanda hizmet vereceği, şirket yetkililerine ait bilgiler yer almalıdır.

4.     Şirket sözleşmesi yüklenerek MERSİS üzerinden numara alınır. Böylece işletmenin vergi mükellefi olması sağlanır. Size verilen MERSİS başvuru numarası ile birlikte vergi dairesine giderek işlemlerinizi tamamlayabilirsiniz. Şirketin sermaye tutarı işletmenin açılmasının akabindeki 12 ay içerisinde şirkete ait kurumsal hesaba yatırılmalıdır.

5.     Limited şirketlerin bir odaya kaydolması şarttır. Oda kaydı için MERSİS üzerinden yapmış olduğunuz başvuru belgesi, şirket kuruluş formu, şirket ortaklarına ait bilgilerin yer aldığı belge yanınızda olmalıdır. Ekstra olarak oda kaydı beyannamesi ve rekabet kurumuna yatırmış olduğunuz paraya ait banka dekontuna ihtiyaç bulunmaktadır.

6.     Oda başvurunuzu da tamamladıktan sonra şirketinize ait faaliyet belgesini alabilirsiniz. Bununla birlikte şirket kuruluşunuz tamamlanacaktır. belgeleri kullanarak defterlerinizi hazırlayabilir ve noterde tasdik işlemlerini tamamlayabilirsiniz.

7.     Şirket kuruluş işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte şirkete ait imza sirkülerinin alınması gerekmektedir. Kuruluş işlemleri esnasında kullanılan imza sirküleri ortakların kişisel imza beyannameleri olacaktır. Ancak şirket açılması sonrasında şirkete ait imza sirküleri kullanılır.

8.     Kuruluş işlemlerinin tamamlanmasıyla birlikte mali müşaviriniz tarafından vergi dairesi bildirimi yapılması şarttır. Bu işlem için bazı belgelerin tam olması gerekmektedir. Şirketinize ait bir kira kontratı, sicil tasdiknamesi, ortakların kimlik bilgileri, ikametgâh adresleri, açılış bildirimi belgelerinin bildirimi ile birlikte işlemler tamamlanır

Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Belgeler

Limited şirket kuruluşunun ilk aşaması e-devlet üzerinden yapılabilmekte olup yalnızca birkaç dakikanızı alacaktır. Ancak sonraki süreç için ihtiyaç duyacağınız bazı belgeler mevcuttur. Bu belgeler olmadan şirket kuruluşunu tamamlamanız mümkün olmayacaktır.

·        Şirket kuruluşunu bildiren form

·        Şirketin hizmet verdiği alana uygun bir odaya kaydolduğunu gösteren belge

·        Eğer şirketin merkezi şirkete ait değilse kira sözleşmesi

·        Şirketin ortaklarının kimlik fotokopileri ve noterden alınan imza sirküleri

·        Şirketle ilgili tüm bilgilerin yer aldığı şirket sözleşmesi

Limited veya anonim şirket kurmak için bilginiz bulunmuyor ise mutlaka uzman bir muhasebeci veya mali müşavirden destek almanız önerilmektedir.

Limited Şirket Özellikleri

·        Limited şirket kurmak için bir ortağınızın olması şart değildir. Dilerseniz kendiniz dilerseniz de 50 ortağa kadar şirket kurmanız mümkündür. Şirkette gerçek ya da tüzel kişiler ortak olabilir.

·        Sermaye miktarı minimum 10.000 TL’dir. Yapılan kanun değişikleri sonrasında şirket kurma aşamasında sermayenin %25’inin bloke edilme şartı kaldırılmıştır. Şirket kurulduktan sonra 12 ay içerisinde sermaye bedelinin banka hesabına yatırılması yeterli olacaktır.

·        Limited şirket ortaklarının ortaklık payları işletme için yatırdıkları sermaye ile doğru orantılıdır. Ortakların minimum 25 TL değerinde sermaye katkısında bulunması mümkündür.

·        Limited şirketlerin halka arz edilmesi mümkün değildir. Bunun için anonim şirket açmanız gerekmektedir.

·        Limited şirketlerin en büyük artılarından birisi, şirket borçlarından ortakların kişisel olarak sorumlu olmamasıdır. Sorumluluk şirket varlıkları ile sınırlıdır.

·        Limited şirket kurarak pek çok alanda hizmet vermeniz mümkündür. Ancak bankacılık ve sigorta bunlardan birisi değildir. Ayrıca umumi mağaza işletmeciliği yapmanız da mümkün değildir.

·        Limited şirket kurmak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız gerekmemektedir. Ancak bu durumda hukuki bazı şartlarla karşı karşıya kalabileceğiniz bilmelisiniz. Şirket kurma işlemleri esnasında T.C. kimlik kartınız bulunmuyorsa onun yerine pasaport kullanabilirsiniz.

Limited Şirket Kurma Maliyetleri

Limited şirket kurmanız için gerekli olan maliyetler şirketin bulunduğu şehir ve hizmet verdiği sektöre göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak mali müşavirin şirket kuruluşu için aldığı hizmet bedelinin yanı sıra noter ödemeleri, oda kaydı bedeli gibi masraflar olacaktır. Masrafların toplamı 3.000 ile 5.000 TL arasında değişiklik gösterebilir.

Limited Şirket Nasıl Devredilir?

Limited şirketin devir işlemleri için noter tarafından verilen bir onaya ihtiyaç duyarsınız. Şirkette yer alan ortaklardan şirketin yarı hissesine sahip olan kadarı devir için onay vermelidir. Ayrıca genel kurulda da onay alınmış olması şarttır. Akabinde limited şirket devri gerçekleştirebilir. Devir işlemleri için şirketin %0,8’i kadar damga pulu ödemesi yapmanız gerekecektir.

Hangi Şirket Türü Daha Avantajlı?

Her şirket türünün kendine göre çeşitli avantajları bulunmaktadır. örneğin bir şahıs işletmesi kurduğunuzda işlemlerinizi çok daha kısa ve kolay bir şekilde sürdürebilmemiz mümkündür. Ancak şahıs işletmelerinde vergi oranlarının gelir düzeyine göre değişiklik gösterdiğini göz önünde bulundurmalısınız. Limited şirketler kuruluşu kolay işletmeler olmakla birlikte ve devir işlemleri zorlayıcıdır. Ayrıca limited ve anonim şirketleri için vergi oranları sabit olup %20 oranındadır. Limited şirketlerle anonim şirketleri arasındaki en büyük fark ise anonim şirketlerinin devir ve yönetim işlemlerinin limited şirketlere göre daha kolay olmasıdır.

Güncelleme Tarihi: 23 Şubat 2023, 11:46
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER