Kırk Katır mı? Kırk Satır mı?

10 damga yılını doldurmuş sayaçların değişimi ile ilgili Çankırı Postası olarak yoğun şikayetler alıyorduk, konu ile ilgili çalışma yaparken  TBMM Dilekçe Komisyonunun  da, tüketicilerden gelen yoğun şikayetler üzerine  kaçak elektrik kullanım bedelinin faturalara yansıtılması ve elektrik sayaçlarının izinsiz değiştirilmesi konusunda bir alt komisyon kurmuş olduğunu öğrendim.

 

Biz önce İlimizde faaliyet gösteren Enerjisa'nın uygulamalarına bir göz atalım ve siz okuyucularımız bir değerlendirme yapsın. Enerjisa çalışanları tarafından 10 damga yılını doldurmuş sayaçlar tespit edildikten sonra sayaçların bulunduğu dairelerdeki posta kutularına önceden matbu olarak hazırlanmış bir yazı metni bırakılmaktadır.

 

Enerjisa tarafından posta kutularına bırakılan bildirilerin hiçbir geçerliliği bulunmamaktadır..Adı geçen bildirinin posta kutularınıza bırakılan market insertlerinden yada siyasi parti broşürlerinden bir farkı yoktur. Bu bildiriyi ciddiye aldığınız da o zaman diğer bildirileri de ciddiye alarak gereğini yapmanız lazım. Örneğin seçim zamanında posta kutusuna ilk bırakılan X partisine oy vermeniz yada  X marketin bıraktığı insertteki malzemeleri mutlaka almanız gerekir diye düşünüyorum.   

 

Sayın şirket yetkilileri size tüketicilerimiz adına soruyorum? Posta kutularına bıraktığınız bu bildirimler Tebligat Kanunu'nda belirtilen içerikleri taşıyor mu? Lütfen tüketicilerimiz adına bir açıklama getirin.

 

Bırakılan duyurunun içindeki metinde, tüketiciye kırk katır mı yoksa kırk satır mı muamelesi yapıldığı çok açık şekilde görülmektedir. Padişahımız ferman yazmış emrindekiler ne yapsın?

 

Uygulamalarınız bilbordlardaki görüntüler ile de tezat teşkil etmektedir.  Elektrik sayaçlarının hiç bir test işleminden geçirilmeden tüketicinin isteği dışında değiştirilmesi ; Tüketicinin Korunması Hakkındaki Yasa’nın 4/A maddesine aykırı bulunmasından dolayı     “ ayıplı hizmet”sayılmaktadır.

 

EPDK Tarifeler Grup Başkanı Çetin KAYABAŞI, TBMM Dilekçe Komisyonunda sayaçlar ile ilgili yaptığı konuşmada ; Hiçbir şirketin “sen bunu değiştir” deme lüksü yok, muayene uyarısı yapar, zorlayamaz. Değiştirin deniliyorsa mevzuata uygun hareket edilmemiş demektir. Zorlama ve korkutma varsa şikayetlerin bize gelmesi lazım diyor.

 

Enerjisa şirketi olarak bunun tam tersini yapıyorsunuz. Bizim Anadolu'da yaptığınız bu uygulamaya  yangından mal kaçırma derler.

 

Tüketicileri burada uyarmak istiyorum. Size böyle bir dayatma geldiği zaman lütfen bir dilekçe ile BİMER’e (Başbakanlık İletişim Merkezi), Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerinde bulunan Tüketici Masalarına ve EPDK Tarifeler Grup Başkanlığına başvurabilirsiniz. İsteğiz dışında takılan ve faturanıza yansıtılan sayaç bedelini de geri alabirsiniz.

 

Siz hakkınızı aramaz ve kullanmazsanız bu hakkı size kimse vermeyecektir. Hak’ka tecavüz de, hak’kı aramamak ta zulümdür. Ne zalim ne de mazlum olunuz.

Ayrıca İlimizde örgütlü faaliyet gösteren Sayın Kamu-Sen ve Memur-Sen İl Başkanlarını da bu konuda daha duyarlı olmaya çağırıyorum. Lütfen bu konuda üyelerinizi bilgilendiriniz.

 

Elektrik tüketiminde şirketler risk maliyetlerinin tamamını tüketicinin sırtına yüklemektedirler.  İşte örneği;

 

Müşteri Adı : Bekir Mustafaoğlu

Müşteri Numarası : 200615859

Tüketim : 245 Kwh.

Birim Fiyat : 0,16343220

Tüketim Tutarı : 40,04

Buraya kadar normal, şimdi bunun üzerine konan giydirmelere bakalım.

Kayıp Kaçak Bedeli : 7,17

Dağıtım Bedeli : 8,03

Per.Sat.Hiz. Bedeli : 0,89

PHS Sayaç Okuma : 0,25

İlet.Sis.Kul. Bedeli : 1,77

Enerji Fonu : 0,41

TRT Payı : 0,82

Elk.Tüketim Vergisi: 2,05

%18 KDV : 11,06

TOPLAM : 72,50 TL.

 

Kaçak elektrik kullanmıyorum. Toplam tutardan %10 kayıp kaçak bedeli, TRT Televizyonunu izlemiyorum ama pay bedelini giydirmişler. Milletin Meclisi lütfen milletin sesine kulak verin ve bu hukuksuzluğu ortadan kaldırın. 

YORUM EKLE