banner198

Orta çağın en büyük sendikası

Ahilik ve Yaran Konulu Panel'de konuşan Özkul Çobanoğlu, ahilik teşkilatının orta çağın en büyük sendika teşekkülü olduğunu belirtti.

Orta çağın en büyük sendikası
banner145
Ahilik ve Yaran Konulu Panel'de konuşan Özkul Çobanoğlu, ahilik teşkilatının orta çağın en büyük sendika teşekkülü olduğunu belirtti. 


Ahilik ve Yaran konulu panele konuşmacı olarak katılan, Hacettepe Üniversitesi Türk Halk Bilimi Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu, “Ahilik haftasını, Ahiliği, Yaran sohbetliğini Çankırı’da kutlamaktan gurur duyuyorum. Ahilik bizim orta çağımızın en büyük sendikası. Ahilik dediğimiz yapı tesadüf kurulmuş değil, bizim sosyo-kültürel yapımızı yansıtan bir kurumdur. Ahilik dendiğinde eskiden kalma bir kurum değil, hayatın içinde, hayatı geliştiren, son derece dinamik bir kurum akla gelmektedir. Yaran sohbeti Ahilikle hem birleşir hem örtüşür. Yaranlık, sözü, duyguyu, düşünceyi ve aktarmayı esas alır. Yaran sohbeti gönüllü oluşan sivil toplum kuruluşlarının başında gelir ve neredeyse insanlık tarihine kadar uzanır. Yaran sohbetlerine ilginin devam etmesi Çankırılıların Yaran sohbetlerine sahip çıkmasındandır. Yaran sohbeti, okul-akademi yerine geçen bir kurumsallaşmadır. Bu yol ile tarihi, edebiyatı, şiiri daha önemlisi büyüklerin yanında nasıl oturulup kalkılacağını öğrenebilirsiniz. Bu kültürü bir kuşaktan bir kuşağa sohbet ortamıyla aktarabilirsiniz. Yaran sohbetleriyle bir şehrin farklı sosyo-kültürel insanlarını bir araya getirebilirsiniz” diyerek Ahilik ve Yaran Kültürü’nün önemini vurguladı.



100. Yıl Kültür Merkezindeki Panele; Vali Vahdettin Özcan, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Hasan Yıldız, İl Müftüsü Arslan Türk, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Yusuf Möhür, Gümrük ve Ticaret İl Müdür Vekili Şükrü Karaaslan, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz ve vatandaşlar katıldı.

Çankırı Postası

Güncelleme Tarihi: 26 Eylül 2013, 22:22
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER