banner306
banner198

Ahmet Bukan’dan meclise araştırma önergesi!

MHP Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan meclise araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçe bölümünde Çankırı Postası’nın 1 Şubat 2010 tarihli haberimizdeki konulara yer verildi.

Ahmet Bukan’dan meclise araştırma önergesi!
banner145

MHP Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan meclise araştırma önergesi verdi. Önergenin gerekçe bölümünde Çankırı Postası’nın 1 Şubat 2010 tarihinde “Çankırı çiftçisine destek primi ne zaman ödenecek?” başlıklı haberimizdeki konu başlıklarına yer verildi.

 Çankırı Postası çiftçi sorunlarını gündeme taşımış ve hububat destek primlerinin ödemesi birçok ilde yapılmışken Çankırılı çiftçi adeta alacağı üç kuruş primin yolunu gözlüyor demişti. Çiftçilerimizin “Sorunlarımızı vekillerimize duyurun!” talebine dile getirmiş ve bu meseleye bir an önce çare bulunması gerektiğini dile getirmiştik.

Geçtiğimiz Cuma günü Çankırı Ziraat Odası’nı ziyaret eden ve çiftçilerin sorunlarıyla yakından ilgilenen Çankırı Milletvekili Ahmet Bukan Çankırı Ziraat Odasının süt sığırcılığında GAP teşviklerinden bölgemizin de yararlanmasıyla ilgili başlattığı girişimde gelinen süreç hakkında bilgi vermişti.  Çiftçilerin sorunlarını dinleyen ve konuyu meclise taşıyacağını belirten Bukan, verdiği sözü tuttu. Çiftçilerimizin gerek ödemesi hala yapılmayan Hububat destek primleri ve diğer sorunlarıyla ilgili meclise araştırma önergesi verdi.

Araştırma önergesinin gerekçe bölümüyse şöyle;

Ülkemiz küçük ve büyükbaş hayvan yetiştirilmesine müsait bir konumdadır. Her bölgenin kendine has büyük ve küçükbaş hayvan çeşidi vardır. Ve ülkemizin her bölgesinde her ilinde çeşitli küçük ve büyük baş hayvan yetişmektedir.

Son yıllardaki yanlış politikalar, ülkemizde ve Çankırı İlinde hayvancılığı bitirme noktasına getirmiştir. Gerekli Devlet desteği alamayan üreticiler mağdur edilmiş, yem ve benzeri hayvan üretiminde önemli rol oynayan girdi maliyetlerinin yükselmesi, üreticilerimizi üretimden vazgeçirmiştir.

Çankırı ilinde bulunan mandıralar birer birer kapanmaktadır. Hayvancılık la uğraşan halkımız yavaş yavaş köylerinden illerinden göç etmektedir. Tarımın bu kolunda çalışan vatandaşlarımız maddi ve manevi olarak mağdur olmaktadır.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının 2009 yılı hububat destek primlerinin birçok ilde ödemesi yapılmışken, Çankırılı çiftçi adeta alacağı üç kuruş primin yolunu gözler hale gelmiştir..

Türkiye genelinde %90 ödeme yapılmışken Çankırı’da yaklaşık 2200 dosyadan ancak 800 dosyanın ödemesi yapılmış durumda.  Ödemelerin nasıl ve ne şekilde yapıldığına anlam veremeyen çiftçiler "aynı anda kayıt yaptırmamıza rağmen benim param ödenmedi. Bu nasıl bir sistem? Nasıl bir anlayış anlamış değilim" demektedir.

Bunların yanı sıra diğer sorunları  maddeler halinde açıklayacak olursak

1-Destekleme ödemelerinin zamanında yapılmaması.

2-Yapılan ödemelerinin tek kalemde Tüm Çiftçilere aynı zamanda aktarılmaması.

3-çiftçilerimiz için önemli bir sulama kaynağı olan Hamzalı ve Koyunbaba Sulama Projelerinin  hayata geçirilememesi.

4-Okap Bölgesi olarak (Çankırı-Sinop-Kastamonu ) ‘’Süt Sığırcılığı Desteği’nden bölgemiz 2010 programına dahil edilmemiştir.

İlimiz en çok göç veren iller arasında bulunmaktadır. Bu projenin bölgemizde uygulanmasıyla göç önlenmiş olup Köylere dönüş gerçekleşecektir. Üreticilerimizin problemleri ivedilikle çözüme kavuşturulmalı ve bu geniş sektörün desteklenmesi sağlanmalıdır. Bu hususta meclis araştırması yapılması uygun olacaktır.

Meclise sunulan önerge ve önergenin altına imza atan milletvekilleri…

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Çankırı İlindeki çiftçilik ve hayvancılıkla uğraşan  Üreticilerimizin sorunlarının giderek artması ve üretimin durma noktasına gelmesi nedeniyle, sorunların araştırılarak, alınması gereken tedbirler konusunda Anayasanın 98. İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince Meclis araştırması yapılmasını arz ve teklif ederiz.

Ahmet Bukan Çankırı, Mehmet Şandır Mersin, Necatiİ Özensoy  Bursa,  Yıldırım Tuğrul Türkeş  Ankara , Hamit Homriş  Bursa, Erdal Sipahi İzmir, Akif Akkuş Mersin, Alim Işık  Kütahya, Yılmaz Tankut Adana,  Beytullah Asil Eskişehir,  Hasan Çalış Karaman,  Recep Taner Aydın, Mustafa Enöz Manisa, Hasan Özdemir Gaziantep,  Cemalettin Uslu Edirne  Metin Ergun Muğla,  Ali Torlak İstanbul,  Bekir Aksoy Ankara  Zeki Ertugay Erzurum, Ali Uzunırmak Aydın,  Şenol Bal İzmir ve Sebahattin Çakmakoğlu Kayseri.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304