banner198

Çanakkale ruhuna en iyi örnek Ezineli Yahya Çavuş

Dr. Halil Ersin Avcı geri çekilme emrine rağmen Ezineli Yahya Çavuş’un geri çekilmeyerek savaşmasının Çanakkale Ruhuna en iyi örnektir dedi.

Çanakkale ruhuna en iyi örnek Ezineli Yahya Çavuş
banner145

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden Dr. Halil Ersin Avcı “geri çekilme emrine rağmen Ezineli Yahya Çavuş’un geri çekilmeyerek savaşmasının Çanakkale Ruhuna en iyi örnektir” dedi.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü tarafından Çanakkale Zaferinin 96. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen “Çanakkale Ruhu” Konferansı  Atatürk Kültür ve Sanat Merkezinde yapıldı.

Etkinliğe, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Beşirli, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Çanakkale Ruhu konferansı, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi'nden Dr. Halil Ersin Avcı tarafından verildi. Dr Avcı, konuşmasının başında Çanakkale Savaşı ile ilgili bilgiler verdi. 900.000 Türk askerine karşı 1.750.000 düşman askeri bulunduğunu belirten Dr. Avcı, Osmanlı devletinin 6 savaş gemisine karşılık düşmanın 248 savaş gemisi, 40’a yakın denizatlısının olduğunu, Osmanlının 6 savaş uçağına karşılık düşmanın 227 savaş uçağı olduğunu kaydetti. Askeri güç arasındaki fark nedeniyle Osmanlı yöneticilerinin Alman Genelkurmayının önerisiyle İstanbul’un işgali ihtimaline karşılık başkenti Eskişehir’e taşımayı planladıklarını ifade etti. Dr. Halil Ersin Avcı, itilaf devletlerinin büyük askeri gücüne rağmen Türklerin zafer kazanmasının nedenin “Çanakkale Ruhu” olduğunu kaydetti. Dr. Avcı, Çanakkale Ruhunu oluşturan kahramanlıklardan örnekler verdi. 18 Mart 1915 günü yalnızca bir Türk tabyasına 2987 top atıldığını, o tabyalardan birinde yalnızca üç askerin hayatta kaldığını aktardı. Hayatta kalan askerlerden Seyit Onbaşı’nın 215 kilogramlık top mermisini kucaklayarak, ateşlediğini ve İngilizlerin Ocean gemisini batırdığını kaydetti. Top atışı için 48 askeri personele ihtiyaç duyulduğunu belirten Dr. Avcı, Seyit Onbaşı’nın kendisinden beklenilenin fazlasını yaparak cesaretini ortaya koyduğunu ifade etti.

 Dr. Halil Ersin Avcı, Çanakkale Ruhuna örneklerden birinin de kara savaşlarında Ezineli Yahya Çavuş ve 63 asker tarafından verildiğini söyledi. Ezineli Yahya Çavuş ve 63 askerin Seddülbahir mevkiine gözcü birliği olarak yerleştirildiklerini, geri çekilme emri almalarına rağmen geri çekilmeyerek düşman kuvvetleri ile çarpıştıklarını kaydetti. 63 askerin direnişini kıramayan düşman kuvvetleri savaş gemilerinden 374 metrekarelik bir alana 4600 top atışı yaptıklarını ifade etti. Dr. Avcı, “geri çekilme emrine rağmen Ezineli Yahya Çavuş’un geri çekilmeyerek savaşmasının Çanakkale Ruhuna en iyi örnektir” dedi. Dr. Avcı, Yarbay Mustafa Kemal’in Conkbayırında geri çekilen ve düşmandan kaçan askerlere emir vererek süngü taktırdığını böylelikle düşman ilerleyişini durduğunu söyledi. Kendisine emredilenin dışında fedakarlıklar yapan insanların Çanakkale Ruhunu oluşturduklarını belirten  Dr. Halil Ersin Avcı, bu ruh sayesinde üstün düşman kuvvetlerinin yenildiğini kaydetti.     

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER