banner198

Çankırı müzesine yeni düzenleme yapıldı!

Çankırı ve çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda bulunan gözyaşı ve koku şişeleri, Çankırı Müzesinde oluşturulan salonda sergileniyor

Çankırı müzesine yeni düzenleme yapıldı!
banner145

100. Yıl Kültür Merkezi üçüncü katında bulunan Çankırı Müzesinde arkeolojik eserlerden oluşan, koku ve gözyaşı şişelerinin bulunduğu salon yeniden düzenlendi.

Müze yetkililerinin yaptığı düzenleme sonrası kısıtlı imkan ve olanaklara rağmen eserlerin sunulduğu vitrinler değiştirildi. Çok değerli sikkeler, cam ve süs eşyaları bulunduğu Çankırı Müzesindeki eserler bundan böyle ışıklandırılmış ve koruma altına alınmış vitrinlerde sergilenecek.

Müzede daha öncede etnografik ve Çankırı Merkez Çorak Yerler kazısında bulunan 8 milyon yıl öncesi dönemlere ait paleontolojik eserlerin sergilendiği büyük salonda böyle bir düzenlemeye gidilmişti.

Çankırı Müzesinde, bölgede yapılan kazılarda ortaya çıkartılan tarihi eserler sergileniyor. Bunlar arasında, bin 217’si etnografik, çoğunluğu bronzdan yapılı 15 bin 540 sikke ve 2 bin 165 arkeolojik eser olmak üzere toplam 18 bin 922 tarihi eser bulunuyor.

Bir türlü müze binasına kavuşamayan ve yer darlığı nedeniyle sahip olunan tarihi varlıklardan ancak bazıları Çankırı Müzesi`nde sergilenebiliyor. Diğerleri depoda ziyaretçisiyle bulaşacağı günü sabırsızlıkla bekliyor.

Uygarlıkların beşiği İç Anadolu Bölgesi`ndeki Çankırı Müzesi tarihin ilk çağlarından günümüze geçmişin izlerini içinde barındırıyor.

Türkiye'de üçüncü katta müzesi bulunan başka il yok!

Müze konusu yıllardır zaman zaman gündeme getiriliyorsa da hiçbir ilgili konuyu benimsemiyor. Nitekim siyasi iktidar milletvekillerinden birisine üç sene önce durumu anlattım. Çankırı’nın çok acele bir müzeye ihtiyacı var. Alternatif yerlerde önerdim. Tamam, ilgilenelim v.s gibi lafların arkası gelmedi. Kültür ve Turizm Bakanı Çankırı’ya geldi, müzeyi gezme, inceleme zahmetinde bile bulunmadı. Şöyle bir yüzeysel bakıp geçtiğini yerel basından öğrendik.

Araştırmacı-Yazar Bahattin Ayhan

Elinizde ihtiyaç dosyanız olmazsa, bakanın da farklı bir davranışı olamaz. Müzedeki son düzenlemeyi mutlaka görmenizi tavsiye ederim. Çok değerli sikkeler, cam ve süs eşyaları ışıklandırılmış ve koruma altına alınmış vitrinlerde sergileniyor. Oldukça ilgi çekici objeler var. En azından yeni düzenlemeyi görün derim.

Bu ekonomik dar boğazda müzeyi düşünecek kim? Doğrudur. Bu böyle devam edip gidemeyeceğine göre,  gelecekte mutlaka aydınlık günler yaşanacaktır. Geleceğe yönelik hazırlıklar, planlar yapılırsa işte o zaman Çankırı’nın istikbal vaade ettiğine inanılır. Şu anda geleceğe yönelik ne plan var, ne program, ne de bunları gerçekleştirecek niyette, kapasitede yerel yönetici var. En azından müze binasının yeri ayrılabilir veya uygun binalar tespit edilebilir ve gerçekleştirilmesi içinde çalışılır.

Maalesef hilkat garibesi ve dünyada eşi görülmeyen üçüncü kattan caddeye bakan bir müze sadece Çankırı’da olsa gerek. Bunda ne var diyeceksiniz. Doğrudur. İşimiz gücümüz yokta, aç karnımız doydu da müze ile mi ilgilenelim. Evet ilgilenmeyelim ezeli ve ebedi olarak kasabalıktan kurtulmayalım.

Bütün bu olumsuzluklara rağmen müze yetkilileri çağdaş bir sergi salonu düzenlemişler. Ellerindeki kısıtlı yer ve olanaklarını değerlendirerek müzede bir bölüme Avrupai hava vermişler. Güzel bir çalışma, tebrik ediyorum.

Müze hakkında genel bilgi:

Müzede muhtelif dönemlere ait 18.922 adet eser bulunmaktadır. Bu eserlerin 2.165'i arkeolojik, 1.217'si etnografik ve 15.540'ı sikkedir. Çankırı Merkez Çorakyerler Mevkiinde Valiliğin katkılarıyla  A.Ü.Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi öğretim üyeleri tarafından gerçekleştirilen kazılarda 8 milyon yıl öncesine ait fosiller bulunmuştur. Fil, gergedan, koyun, keçi, domuz, zürafa, geyik ve primatların atalarına ait fosil buluntuları Çankırı Müzesinde sergilenmektedir. İyi bir tanıtımla Çorakyerler, hem ülkemizin hem de Çankırı’nın turizm potansiyelinde önemli bir yer tutacaktır. 
 
Arkeolojik eserler; çevre araştırmaları, satın alma, bağış ve adliye kanalıyla kazanılan eserlerden meydana gelmektedir. Etnoğrafik eserler de satın alma ve bağış yoluyla elde edilmektedir. Kültür Merkezi'nin 2. katında yer alan Müze'de iki teşhir salonu ile depo ve bürolar bulunmakta, arkeolojik ve etnoğrafik eserler tek bö­lüm halinde, taş eserlerin ancak bir bölümü de binanın dış boşluğu ile tretuvar üzerinde sergilenilebilmektedir. 
 
Arkeoloji bölümünde Eski Tunç, Hitit, Helenistik, Roma ve Bizans Dönemlerine ait eserler ile çeşitli medeniyetlere ait sikkeler sergilenmektedir. Vitrinde sergilenen eserler arasın da pişmiş toprak kaplar, kemik, cam, boncuk, bronz aletler ve süs eşyaları, cam gözyaşı ve koku şişeleri, tıp aletleri, ağırşaklar, kandiller, iğneler, yüzük kaşları ve çeşitli heykel parçaları bulunmaktadır.
 
Etnografya bölümünde yer alan eserler Çankırı ve çevresine ait çeşitli dokumalar, el işlemeleri, giysiler, heybe, kilim ve çuvallar ile bakırcılık sanatıyla ilgili siniler, taslar, ibrikler, sahanlar ve leğen gibi eşyalar, kılıçlar, hançer, kama ve çakmaklı tüfek ve tabancalar, barutluk ve yağlıklar, balta, teber, ok ve yaylar, el yazması kitap, icazet ve Kur'anlar, yazı takımları, oyma ve kakma çekmece, ağızlık ve takunyalar, mahalli bindallı, üçetek, fermane, cepken, yağlık, bohça, fes tepeleri, önlük bağları, kuşaklar, kunduralar, çorap ve eldivenler, mineli gümüş saatler ve köstekler, bilezikler, kemer ve kemer tokaları ile değişik sanat örneklerini yansıtan eserler sergilenmektedir.
 
Salonun orta bölümünde Kurtuluş Savaşı'nda, İnebolu, Kastamonu, Çankırı ve Ankara arasında cephane taşıyan tarihi kağnı yer almakta, binanın dış cephesindeki boşluklar ve tretuvar üzerinde ise Hitit Dönemi'ne ait aslan heykelleri, Roma Dönemi aslan heykeli, mezar stelleri, mil taşları, mimari parçalar, sütun kaide ve başlıkları, Latince ve Grekçe yazıtlar ile Osmanlı mezar taşları ve aslan kabartmalı dibek bulunmaktadır.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER