banner306
banner198

Çankırı Ziraat Odası:

Çankırı Ziraat Odasının girişimleri ile Kastamonu Ticaret odası salonunda süt sığırcılığında GAP imkanlarından faydalanılması konusu masaya yatırıldı.

Çankırı Ziraat Odası:
banner145

Çankırı ve Kastamonu illeri Ziraat Odası yöneticilerinin katıldığı toplantıda süt sığırcılığında GAP teşviklerinin bölgemizde de uygulanması yönünde girişimlerin başlatılması konusu ele alındı.

Oturum başkanlığını Köy Kop. başkanı Erol Akar’ın yaptığı toplantı Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası (KATSO)  toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Yapılan konuşmalarda Güneydoğu bölgesinde verilen süt sığırcılığı desteğine Çankırı, Kastamonu ve Sinop illerinin de dahil edilmesi konusunda mutabakat sağlanarak, bu talebin ilgili mercilere iletilmesine karar verildi.

Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli toplantıda yaptığı konuşmada“ bölge için önemli gördüğümüz kalkınma ajansının bir an evvel kurulması sağlanarak, teknik çağrılarının yapılması gerekmektedir. Bu teklif çağrılarında kırsal kalkınma ve sosyal kalkınma hibe oranlarının fazla olması gerekmektedir. İllerimiz genelinde ulusal ve uluslararası hibe desteklerinden faydalanmamız gerekmektedir. Orman ve mücavir alanları bölgemizde eko turizm alanı yapılması, sulu tarımın önünün açılmasıdır. Hayvanlık alanında sürdürülebilir kalkınma açısından önemli bir potansiyel vardır ve desteklenmesi gerekir” diye konuştu.

Çankırı TSO Başkanı Hayrettin Çelikten destek sözü verdi!

Çelikten, “ Nasıl bir eylem planı yapalım ki GAP illerine yapılan desteği bizim illerimizde uygulatalım. Bu toplantıda eylem planı çıkacak mı onu görmek istiyorum. Biz Çankırı Ticaret ve Sanayi Odası olarak her türlü eyleme destek olmak istiyoruz” dedi.

Çankırı Küçükbaş Hayvan Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Susam da yaptığı konuşmada, bu kapsama küçükbaş hayvancılığında dâhil edilmesi gerektiğini belirterek, yakında kurban kesmeye hayvan bulunamayacağını söyledi.

Uygulanacak eylem planına göre her ilden beş temsilci belirlenerek kendi illeriyle ilgili komisyon çalışması yapması istendi. Toplantı sonunda hazırlanan deglarasyon’a 300 STK üyesi imza attı.

Toplantıya Kastamonu İl Genel meclis başkanı Erdal Başesgioğlu ve Kastamonu Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi dekanı Prof. Dr. Yaşar Aktan, Çankırı Ziraat Odası Başkanı Nejat Gamzeli, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hayrettin Çelikten, Süt ve Damızlık Sığır Üreticiler Birliği Başkanı Ömer Çendek, Çankırı Damızlık Koyun Yet. Birliği Başkanı Ahmet Susam, İlçe Ziraat oda başkanları ve Kastamonu STK başkanları katıldı.

Ankara’ya gidecek heyette Çankırı’dan şu isimler yer alıyor. Çankırı Ziraat Odası başkanı Nejat Gamzeli, Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Hayrettin Çelikten, Ticaret Borsası başkanı Hüsnü Ünal, Süt ve Damızlık Sığır Üreticiler Birliği Başkanı Ömer Çendek ve Çankırı İGM Üyesi Tuğrul Kaya.

Tarım Bakanlığınca alınan kararda ‘Güneydoğu Anadolu Projesi Eylem Planı’ kapsamındaki illerde Süt Sığırcılığı Yatırımlarının Desteklenmesine İlişkin Kararın yürürlüğe konulması ile 2008-2012 yıllarını kapsayacak şekilde Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa ve Şırnak illerinde süt sığırcılığının geliştirilmesi, modern işletmelerin kurulması, hayvan üretimde verimliliğin ve kalitenin artırılması ile bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılmasına yönelik olarak, üreticilerin yapacakları süt sığırcılığı işletmesi yatırımların desteklenmesine 29/9/2009 tarihinde başlanmıştı.

GAP bölgesinde uygulanan mevcut teşvik yasasına göre 50 büyük baş hayvan alımı, %40 hibe ile destekleniyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304