banner306
banner198

Çiftçilerin TMO önünde kuyruk çilesi!

Çankırı TMO merkezi buğday alımlarında yetersiz kalınca, köylerden TMO ya gelen araçların oluşturduğu kuyruk ofis önünden Mehmetçik İlköğretim okuluna kadar kilometrelerce uzandı.

Çiftçilerin TMO önünde kuyruk çilesi!
banner145

Çankırı TMO buğday alımlarında yetersiz kalınca, köylerden TMO'ya gelen araçların oluşturduğu kuyruk ofis önünden Mehmetçik İlköğretim  Okuluna kadar kilometrelerce uzandı.

Toprak Mahsulleri Ofisi önünde uzun kuyruklar oluşturan çiftçiler dertlerini Ercan Şeker’e anlattı.

“Günlerce sıra bekliyoruz!”

Merkez Konak köyünden gelen Nadir Şahbaz ve İdris Kaya isimli çiftçiler, üçüncü güne girecekleri sıra kuyruğunda iki gündür beklemekteler. Günlerdir sırada bekleyen çiftçiler geceyi traktör römorklarına yükledikleri mahsul üstünde uyuyarak geçiriyor. Yemek ihtiyaçlarını bazen alo paket servisinden sipariş ederek bazen de domates, ekmek ve soğanla gideriyorlar. İdris Kaya; "Bu benim kuyruktaki ikinci günüm. Toprak Mahsulleri Ofisinin alımlarda yetersiz kalması sonucu kuyrukta beklemek zorunda kaldık. Sıra çok yavaş işliyor. Bugün de bekleyeceğim. Buna bir çare bulunmazsa çiftçi burada sıra beklemekten tarladaki işini yapamayacak. Yetkililerden bir an önce çözüm konusunda yardım istiyoruz." dedi.

Eldivan ilçesinin Elmalık köyünden mahsullerini kiraladıkları Necati Gökmen’in kamyonuyla getiren Ramazan ve Yusuf Gümüş kardeşler de aynı dertten muzdarip. “Günlerdir sıra bekliyoruz. Ofiste tek kantar olması ve bir çok kamyonun damperini kaldıracak hidrolik sisteminin yetersiz olması buğday alımını güçleştiriyor. Bir de ofis elemanlarının yetersiz kalması bizi sokaklarda gecelemeye mahkum etti“ diyor.

Kamyon nakliye fiyatları neden cep yakıyor?

Kamyoncuların Çankırı’dan İstanbul’a nakliye ücreti 700’tl tutarındayken, tarladan ofise 400 ila 500 TL civarında fiyat istemelerinden yakınan çiftçilerin bu derdini bizatihi kuyrukta sıra bekleyen kamyoncu Necati Gökmen’e sorduk. Gökmen; fiyatların yüksek olmadığını, tarla ile asfalt yolun bir tutulmaması gerektiğini söylüyor. 30 tona yakın bir yükle tarladan çıkmanın ve üç gün boyunca sırada beklemenin de nakliye fiyatlarına yansıtıldığını belirten Gökmen; “Ben burada beklediğim üç günde İstanbul’a iki sefer atarım” diyor.

Çiftçiler sıkıntılarını yerinde dinlediğimiz sırada yoldan aracını durdurup sohbetimize katılan Kızılırmaklı Dilaver Sakarya “Cuma gününden sonra Kızılırmak’taki ofis alım yapmayacağını açıkladı. Biz Kızılırmak TMO’nun mahsul alımına devam etmesini istiyoruz“ dedi.

Dilaver Sakarya’nın söyledikleriyle birlikte eğer Kızılırmak’taki alımlar da durdurulursa bu kuyruk nereye varır doğruus merak ediyoruz!

Çiftçinin kuyruk çilesi ne zaman biter? Beklemekle gerilen sinirler bir olay çıkmasına sebep olur mu bilinmez.

Biz de görevimiz gereği çiftçi kardeşlerimizin dertlerini buradan yetkililere ve kamuoyuna duyurmuş olalım. Ve bekleyelim!

Sonuç ne olacak_

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304