banner198

Çiğdem Günü Coşkuyla Kutlandı

Çankırı Belediyesince düzenlenen Çiğdem Günü etkinliğine 5 Üniversitden 400 öğrenci katıldı.

Çiğdem Günü Coşkuyla Kutlandı
banner145

Çankırı Belediyesi ile Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Topluluğu’nun işbirliğinde düzenlenen Çiğdem Günü kutlaması Karacaözü Köyü Koca Meşe alanında coşkuyla yapıldı.

 

Gazi, Ankara, Bilkent ve Hacettepe Üniversitelerinin yanı sıra Çankırı Karatekin Üniversitesi ve Belediye Gençlik Meclisi üyelerinden oluşan yaklaşık 400 kişilik kalabalık bir grubun katılımı ile gerçekleşen program öğrencilerin Karacaözü Köyü’nde köy evlerine gidip geleneklere uygun şekilde maniler eşliğinde bulgur ve yağ toplaması ile başladı.

 

Çiğdem Günü’nün önemli ritüellerinden olan iğde dalına takılmış çiğdemlerle köyü dolaşan üniversiteli gençleri köy halkı son derece sıcak bir şekilde karşıladı. Köy meydanında toplanan kalabalığa öğretim görevlileri adına konunun uzmanı olan Gazi Üniversitesi Türk Halk Bilimi Bölümü Araştırma Görevlisi Tuba Saltuk Özkan tarafından Anadolu daki Çiğdem Günü ve Çiğdem Gezmeleri hakkında bilgi verildi.

 

Köyden toplanan bulgurlar Koca Meşe alanında geleneklere uygun şekilde içerisine çiğdem konulan kazanda maniler eşliğinde sembolik olarak pişirildi. Misafirlere Çankırı Belediyesi tarafından bulgur pilavı ve ayran ikram edildi. Ayrıca meydana getirilen özel kıyafetli macuncu da gençlerden büyük ilgi gördü.

 

Gençler burada davul zurna eşliğinde halaylar çekip oyunlar oynayarak gönüllerince eğlendiler.

 

Anıt Meşe alanındaki kutlamalara Vali Şemsettin Uzun’un eşi Gülserin Uzun, Yapraklı Kaymakam Vekili Nursan Vural, Belediye Başkanı İrfan Dinç’in eşi Zeynep Dinç, Belediye Başkan Yardımcısı Tuncay Haskılıç, İl Emniyet Müdürü’nün eşi ile İl Jandarma Alay Komutanı’nın eşi ve çok sayıda vatandaş da katıldı.

 

ÖĞRENCİLERE TARİHİ ÇAMAŞIRHANEDE “KINA GECESİ” GÖSTERİSİ

 

Çankırı Belediyesi’nin davetlisi olarak kente gelen üniversiteli gençler ile Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencilerine Tarihi Çamaşırhane’de Çankırı yöresi kına gecesi gösterisi yapıldı. Ayrıca Çankırı’nın geçmişindeki köy yaşamına ait uygulamalar da canlı olarak misafirlere gösterildi. Çamaşırhane önündeki sokakta ise yöresel kıyafet giymiş Çankırılı hanımlar ürettikleri el ürünlerini satışa sundu.

 

TUZ MAĞARASI VE ÇİVİTÇİOĞLU MEDRESESİNİ DE GEZDİLER

 

Ankara’dan gelen misafir öğrencilerin yanı sıra Çankırı Karatekin Üniversitesi öğrencileri ilk olarak dünyanın en büyük tuz mağaralarından birisi olan Çankırı Kaya Tuzu Mağarası’nı gezdiler. Burada Zeynep Dinç ve Belediye Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ethem Yenigürbüz tarafından tuz mağarası ve kentteki tuz potansiyeli hakkında misafirlere bilgiler aktarıldı. Heyet öğleden sonraki bölümde ise mistik atmosferi ile insanlara huzur veren Çivitçioğlu Medresesi’ni gezdi. Burada ebruzen Ali Akgül’den ebru hakkında bilgi alan öğrenciler neyzenlerden de ney dinlediler.

 

HALK BİLİMİ ÖĞRENCİLERİNE “YAREN GÖSTERİSİ”

 

Ankara’daki dört üniversitenin Türk Halk Bilimi Bölümü öğrencilerinden oluşan grup akşam saatlerinde de Ahi Yaren Meclisi Derneği Halk Oyunları ve Yaren Gösteri Ekibi’nce düzenlenen yaren gösterisine katıldı.

Derneğin yöneticilerinden Uğur Kütükçü tarafından misafir öğretim görevlileri ve öğrencilere yaren kültürü hakkında detaylı bilgi verildi, sorulan sorular cevaplandırıldı.

Belediye Başkanı İrfan Dinç’in de katıldığı programda öğrenci grupları adına Başkan Dinç’e bir plaket takdim edildi. Belediye Başkanı İrfan Dinç burada yaptığı konuşmada Çankırı’nın çok zengin bir tarihi ve kültürel mirasa sahip olduğunu belirterek “Biz Çankırı Belediyesi olarak somut ve somut olmayan kültür mirasını gün yüzüne çıkarıp, gelecek kuşaklara aktarabilmek için yoğun çaba harcıyoruz. Bu konuda eğitim gören siz değerli öğrencilerimizin Çankırı’daki bu zenginliği görüp birebir yaşamanız bizler için son derece önemlidir” diye konuştu.

 

Başkan Din,ç misafir öğretim görevlilerine Ahi Yaren Meclisi Derneği’nin tanıtım CD si ile kitaplarından ve Çankırı Araştırmaları Dergisi’nin 4. sayısından takdim etti.

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER