banner198

Doğum, Düğün, Ölüm

Anadolu’nun Renkleri belgeselinde doğum, düğün ve ölüm gelenekleri belgeselleşiyor.

Doğum, Düğün, Ölüm
banner145

“Barış ve uzlaşmaya susadığımız bir dönemde öz değerlerimiz.”

“Halkının acılarını ve sevinçlerini paylaşamayan sanat yapaydır.”

 

“Anadolu'nun Renkleri: Doğum, Düğün, Ölüm” isimli Belgesel Film Gösterimi ve Fotoğraf Sergisi açılışı ile“Kültürel değerlerimiz ve sinema” başlıklı panel Türkiye Bilimsel ve Stratejik Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM) ve Maltepe Üniversitesi iş birliği ile hazırlanan ‘Anadolu'nun Renkleri: Doğum, Düğün, Ölüm’ isimli Belgesel Film, Çankırı Karatekin Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin ev sahipliğinde Çankırı’ya taşındı. Çankırı Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü mekân tahsis etti. Seydişehir Belediyesi Fotoğraf sergisinin sponsoru oldu.

 

Birlikte gülüp, birlikte ağlayacağınız bir  film gösterimi, fotoğraf sergisi, Anadolu’nun renkleri saydam gösterisinden oluşan etkinlik; 23 Aralık 2010 Perşembe günü  Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 100. Yıl Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Programımızın ayrıntıları aşağıda belirtilmiştir.

 

Program 


Sergi açılışı:
Anadolu’nun renkleri Fotoğraf Sergisi
Osman ÜRPER (Maltepe Üniversitesi)
Saat:13.00 
Yer: Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 100. Yıl Kültür Merkezi

 

Açlış Konuşmaları:

Prof. Suna ÇEVİK
Çankırı Karatekin Üniversitesi
Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı

Prof.Dr.Alemdar YALÇIN (TÜBİKAM)
Prof.Dr.Ali İbrahim SAVAŞ
Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü

 

Anadolu'nun Renkleri, Saydam Gösterisi, Belgesel Film Gösterisi
Saat
:13.30
Yer:  Çankırı İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü 100. Yıl Kültür Merkezi

Anadolu'nun Renkleri Saydam Gösterisi
Osman ÜRPER (Maltepe Üniversitesi)

 

Anadolu'nun Renkleri Belgesel Film Gösterisi 
Maltepe Üniversitesi, TUBİKAM

 

Değerlendirme ve Soru, Cevap Toplantısı

Oturum Başkanı: Prof. Dr. Suna ÇEVİK
Çankırı Karatekin Üniversitesi

Prof.Dr.Alemdar YALÇIN (TÜBİKAM)
Yrd. Doç. Dr. Oktay YALIN (Maltepe Üniversitesi)

 

‘Anadolu’nun Renkleri’ belgeselinde doğum, düğün ve ölüm gelenekleri belgeselleşiyor.

 

İnsanoğlunun üç temel ortak dönüm noktası olan ‘doğum, düğün ve ölüm’ geleneklerinden yola çıkılarak Anadolu’nun zengin kültürel dokusunu ortaya koyan ‘Anadolu’nun Renkleri’ belgeseli, alanında uzman kişilerin bu gelenekler üzerine gerçekleştirdiği derin araştırmaların ürünü.

 

Hakkari’den Edirne’ye tüm Anadolu coğrafyasını kapsayan ve kültürümüzün özgün unsurları olan ‘doğum, düğün ve ölüm’ geleneklerinin tarihsel köklerinin izlerini süren belgeselin çekimleri; 72 il, 264 ilçe, 140 belde ve 330 köyü kapsıyor. Türkiye dışındaki çekimler ise İran, Irak, Suriye, Bulgaristan ve Kırgızistan’a kadar uzanıyor.

 

‘Anadolu’nun Renkleri’ belgeseli; doğum, düğün ve ölüm ritüellerinin incelenmesi ve belgelenmesi yoluyla geçmişten günümüze, gerek yaşanan savaşlar gerekse kentleşme süreci içerisinde hızla kaybolan kültürel varlıklarımızın arşivini oluşturma amacına hizmet ediyor.

 

Türkiye Bilimsel ve Kültürel Araştırmalar Merkezi (TÜBİKAM) ile Maltepe Üniversitesi İletişim Fakültesi işbirliği ile yürütülen ve MET-VAK, FORD OTOSAN, ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ ve UNESCO tarafından desteklenen çalışma ile kültürümüzün barış, sevgi ve kardeşlik ekseninde bütün insanlığa örnek boyutlarının öne çıkarılması hedefleniyor.

 

Belgesel Filmlerde Uzman Ekip

 

‘Anadolu’nun Renkleri’ belgeselini hazırlayan ekip, 1998-2000 yıllarında gerçekleşen ve 13 bölümden oluşan ‘Erenlerin İzinden’ belgeselini çekti. Ahmet Yesevi’den Hacı Bektaş Veli’ye 13. yüzyılda Anadolu’da Türk hümanizminin kaynaklarını konu edinen ‘Erenlerin İzinden’ adlı belgeselin çekimleri, Macaristan’dan Kazakistan’a geniş bir coğrafyada yapıldı. İki senede tamamlanan projede, çoğunluğu yerli ve yabancı akademisyenlerden oluşan 75 kişi görev aldı.

 

‘Anadolu’nun Renkleri’ belgeselinin yapım ve yönetim ekibinde ise ‘Erenlerin İzinden’ belgeselinde görev alan kişiler bulunuyor.  Ekibe ayrıca kültür belgeselleri konusunda çalışan yeni isimler de eklendi.

 

Belgeselin yapım ve yönetim ekibinde yer alan isimler;

 

Prof. Dr. Peyami ÇELİKCAN

Prof. Dr. Şahin KARASAR

Yrd. Doç. Dr. Kaya ÖZAKGÜN

Öğr. Gör. Hakan AYTEKİN

Öğr. Gör. Mustafa KARA

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER