banner306
banner198

Dr. Berna Canter Bebeklerde gaz problemini anlattı!

Özel Karatekin Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Canter Bebeklerde Gaz Problemlerini (İnfantil Kolik) anlatıyor.

Dr. Berna Canter Bebeklerde gaz problemini anlattı!
banner145

Özel Karatekin Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Canter Bebeklerde Gaz Problemlerini (İnfantil Kolik) anlatıyor.

 

İNFANTİL KOLİK

Bebeğin ilk 3 haftasından sonra görülen, ağlama ve huzursuzluk ile seyreden infantil kolik bebeğin ve tüm ailenin ilk 3 ayını tam bir kâbusa çevirebilir.

 

İnfantil kolik nedir?

3 hafta 3 ay arasındaki bebeklerde nedeni bir hastalığa ya da bilinen bir sebebe bağlı olmayan ağlama, huzursuzluk dönemine infantil kolik adı verilir. Genellikle akşam aynı saatlerde başlayan ve en az birkaç saat süren bu dönemde bebeği sakinleştirmek güçtür. Bebek ayaklarını karnına doğru çeker, yumruklarının sıkar ve ağlamaya başlar. Bu arada barsak sesleri artmış olup gaz çıkabilir, o sırada emme ve uyku bozulabilir. Gaz sancısı ve/veya barsaklarla ilgili bir ağrının sebep olduğu düşünülen bu durumun bebekte olduğunu söyleyebilmek için bebeğin yeterli beslendiğine ve başka bir probleminin olmadığına emin olmak gerekir. Bebeğin huzursuzluğu sadece kolik kaynaklıysa araba gezisi sırasında çok rahat olduğu gözlenir. Araba gezisi sırasında oluşan bu rahatlama daha az da olsa saç kurutma makinesi ya da elektrikli süpürge gibi aletlerle de sağlanabilir.

 

Kolik niye oluşur?

Koiliğin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte en mantıklı açıklama yeni doğan döneminde bebeklerde uyaranlara karşı blokaj olduğu, bu blokajın 3. haftaya doğru ortadan kalkmasıdır. Dış uyaranlara karşı daha uyanık olan bebekler akşam saatlerinde iyice gergin ve uyarılmış olur ve sonuçta nedensiz ağlamalar görülür. Bebek bu durumla başa çıkmayı 3. ayında (ya da en geç 5. ayın sonunda) öğrenir ve böylece kolik sona erer.

 

Kolikle karışabilecek durumlar nelerdir?

Yetersiz beslenme, barsak enfeksiyonları (ishal-parazit), idrar yolu enfeksiyonları, gıda alerjileri, kırık, böcek sokması, pişik, gastroösofajiyal reflü gibi durumlar kolikle karıştırılabilir.

Bebeğiniz günde ortalama 5 beze idrar yapıyorsa gerekli sıvıyı alıyor demektir, idrarı günde 5 defa yaptıracak kadar anne sütü alan bebek yeterli kalori de alıyordur. Bu kaba ölçümden daha hassas olmak istenirse bebek birkaç gün arayla tartılabilir. Bebeğin kilosu gün başına en az 20 g artıyorsa (ki bundan emin olmak için her seferinde tamamen çıplak tartmak gerekir) yeterli beslenme sağlandığı söylenebilir.

Hemen her bebekte oluşabilen gastroösofajiyal reflü mide içeriğinin yemek borusuna kaçmasıdır. Kendini kusma, ağzına ekşi tat gelmesinden dolayı yüzünü buruşturarak yutkunma, bazen de sık enfeksiyon görülür. Kusma şikâyeti kolikli bebeklerden daha fazla olur, ancak her zaman da bu iki durum net ayrılmayabilir; tanı zaman içinde konur.Kusma sayısı 8-10’un üstünde değilse, bebeğin kilo alımı normalse, sık bronşit gibi bir durum görülmüyorsa reflü bile olsa yatış pozisyonu ve beslenme önerileri dışında bir şey önerilmemektedir.

Gaita sıklığı ve içeriğinin normal olması, idrarını düzenli yapması, idrarda renk değişimi olmaması, ağrıların 3 hafta-3 ay arası oluşması ve daha çok akşam saatlerinde görülmesi, araba gezisi, uğultu sesleri ile azalma göstermesi daha çok kolik lehinedir.

 

Kolikli anne-babaya nasıl yardımcı oluruz?

“Bebeğin önemli bir sorunu mu var?” endişesini doktorunuzla beraber giderin. Muayene normalse, hikâye yukarıda anlattığımız duruma uyuyorsa daha fazla endişelenmeye gerek yoktur. Doktorunuzun önerisiyle kullanacağınız rezene çayı başta olmak üzere birtakım bitkisel ürünler bebeği biraz rahatlatacaktır. İlaç dışında da bazı yöntemler bebeği rahatlatmaya yardımcı olur:

-Bebeğin bezinin temiz, karnının tok olduğuna, üşümediğine ya da sıcaklamadığına (ki ülkemizde en çok yapılan hata fazla ısıya neden olmaktır), pozisyon değiştirme ihtiyacı olmadığına, pişiği olmadığına emin olun.

-Bebeğin huzursuzluk anlarında kucağınıza alın ve göğsünüze yaslayın.

-Bebekler ağlamayı iletişi aracı olarak da kullanabilir. İlk ağladığında konuşarak onu cevaplamaya çalışın, 3-4 dakika bunu denemenize rağmen ağlamaya devam ediyorsa kucağınıza alarak susturmaya çalışın. Bir süre bu ihtiyacı gördükten sonra yatağına tekrar koyun.

-Hafifçe sarmalamak fiziksel olarak onu kısıtlar ve uykuya dalmasını kolaylaştırabilir.

-Arabası ya da pusetle gezdirin.

-Banyo bazı bebekleri sakinleştirebilir.

- Kimi bebek uzunca masajdan hoşlanabilir, özellikle karın bölgesine uzunca, özellikle yağ ile masaj yapın, daha sonra diğer vücut bölgelerine de masajı uygulayın.

-Şarkı/ninni söyleyin ya da müzik dinletin. İnternetten özellikle kolik için yapılmış müzikleri de araştırabilirsiniz (infantil kolik, müzik anahtar kelimelerini verin)

-Ritmik sesler dinletmek çoğu bebek için oldukça işe yarar. Elektrikli süpürge, saç kurutma makinesi gibi aletlerin sesi ona anne karnındaki bazı sesleri anımsatarak rahatlatıcı olabilir.

- Karnına basınç uygulayabilirsiniz. Bebeği kucağınızda dizlerinizin üzerinde karın üstü koyup sırtına hafifçe vurabilirsiniz ya da omzunuza dik bir pozisyonda yaslayıp yine hafifçe sırtını sıvazlamak birçok kolikli bebek için en iyi yöntemdir.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304