banner198

Dr. Mehtap Şahin boyun fıtığı ve tedavi yöntemini anlattı

Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehtap Şahin boyun fıtığı ve tedavi yöntemini anlatıyor.

Dr. Mehtap Şahin boyun fıtığı ve tedavi yöntemini anlattı
banner145

Özel Karatekin Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Mehtap Şahin boyun fıtığı ve tedavi yöntemlerini anlatıyor.

 

Hocam boyun fıtığı nedir?

Boyun omurları arasında diskler vardır. Bu disklerde meydana gelen sızmalar sinirlere bası yaparak boyun fıtığını ortaya çıkarır.

Boyun fıtığının oluşmasında ani hareketlerin etkisi büyüktür. Örneğin otomobil çarpmalarında boynun gidip gelmesi halinde kalıcı ve büyük sorunlar ortaya çıkar. Biz buna kamçı manevrası (whiplash) diyoruz. Bu harekette kişi felç bile olabilir.


Boyun fıtığının belirtileri nelerdir?

Boyun fıtığının yansımaları da boyun, sırt ve kollarda görülür. Ağrı, kasılma ve hissizlikler boyun fıtığında kollarda görülür. Mesela hastanın elinde sinirdeki basıya bağlı kas gücü kayıpları olabilir. Kişinin tutma yeteneğinde azalma oluyor. Ayrıca yine sinirdeki basıya bağlı olarak kolda incelme meydana gelebiliyor. Bu incelme boyun fıtığının ilerlemesi durumunda gözle görülür şekilde olabilir. Birde boyundaki değişiklikler beyine giden kan damarlarına da bası yapabilir. Bu durumda algılamada güçlük, konsantre olamama, uyku bozukluğu, sabah yorgun kalkmak nadir olarak da kulak çınlaması, baş dönmesi görme kusurudur.


Boyun fıtığının belirtileri ile karışan hastalıklar var mı? Her boyun ağrısı boyun fıtığı belirtisi mi?

Nadir olarak Boyun ağrılarında akciğer tümörleri de etkilidir. Hasta boyun ve omuz ağrısı ile geldiği zaman bir akciğer grafisinin mutlaka çekilmesi gerekir. Boyunda pek çok anatomik oluşum yer alır. Organlardaki her hangi bir rahatsızlık kendini boyun şikayetleri gibi gösterebilir. Ayrıca yemek borusu iltihapları ve mide rahatsızlıkları da boyun ön yüzünde ağrı yapar. Ayrıca sol kolda ağrı varsa kalbi göz ardı etmemek gerekir.


Kol ağrısı boyun fıtığından başka hangi nedenlerle ortaya çıkar?
30-40 yaşın üzerindeki hastalarda kalbe mutlaka dikkat etmek gerekiyor. Omuz veya boyun ağrısı nedeniyle bana başvuran birçok hastada kalp sorunu sıkıştırıcı göğüs ağrısı, çarpıntı olabilir. Nefes darlığı gibi semptomlar olup olmadığı değerlendirilir.

Boyun fıtığı ne gibi sorunlara neden olur?

En önemli ve en kötü etkilerinden bir tanesi insanın elini kullanamaz duruma gelmesidir. Aslında basit gibi gözükse de tek bir parmağın bile kullanılamaması insan hayatını son derece olumsuz etkiler. Örneğin işaret parmağı ile başparmağını kullanamayan bir kişi el kullanma yeteneğini yüzde 50 oranında kaybetmiş oluyor. Çünkü bu iki önemli parmağın fonksiyonunu yerine getirememesi kişinin birçok ihtiyacını giderememesine neden olur. Şöyle bir düşündüğünüzde bu durumdaki bir fırın tepsisini bile tutamaz.

Tedavisi nasıl yapılıyor?

Öncelikle psikolojik olarak rahatlaması için hastanın ağrısını belirli bir ölçüde hafifletiyoruz. Çünkü bu ağrılar çok şiddetlidir. Örneğin diş ağrısının kolda olduğunu düşünün. Bu tedavide öncelikle hastada ne gibi kayıplar oluştuğu belirlenir ve bu kayıpların yerine konması için rehabilitasyon dediğimiz programın uygulanmasına başlanır. Hastalara stres ve üzüntüden de uzaklaştırılması da hastalığın tedavisine önemlidir.
Rehabilitasyonla birlikte fizikoterapi de tedavi aşamasında çok önemli bir yer tutar. Bölgeye uygulanan soft lazer, nöral terapi ve İR ışın vücudun içine kadar iner ve kanlanma sağlanır. Kanlanma artınca da sinirlere tekrar hayat gelir ve bölgede iyileşme görülür. İlaç tedavisi ile bölgedeki adale spazmları da giderilir. Akupunktur ve manuel terapi etkinliği olan tedavilerdir.

Boyun ağrılarına çekenlere önerileriniz nelerdir?

Boyun ağrısından korunmak için ofis çalışanları ergonomiye dikkat etmeli. Özellikle monitor göz hizasının hafif altında olmalıdır. Uzun süre baş eğik pozisyonda çalışılmamalı. Eğer bu tip aktiviteden kaçınmak mümkün değilse saatte bir ara verilip, boyun kaslarına düzenli germe egzersizleri yapılmalı. Özelikle yaygın bir alışkanlık olarak karşılaştığımız televizyon karşısında, kanepe ve koltukta uygunsuz baş pozisyonu ile televizyon seyretmek ve uyumaktan kaçınılmalı. Geceleri yastıksız ya da çok yüksek yastıkta yatılmamalı. Mümkünse ortopedik yastık kullanılmalı. Özellikle bayanlar ıslak saçla yatmamalı. Boyun ağrısı çeken hastalar oyalanmadan öncelikle bir fizik tedavi rehabilitasyon uzmanına başvurmalı ve onun tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeliler.

YORUM EKLE
YORUMLAR
özgür aysu
özgür aysu - 6 yıl Önce

28 şubat 2018 18:30 tarihinde sakarya yeni̇kent devlet hastanesi̇ tozlu cami̇i̇ semt poli̇kli̇ni̇ği̇nde fi̇zi̇k tedavi̇ -3 bölümünde randevum vardı. mevzu bahis randevu tarihinde trafik yoğunluğu nedeniyle 5 dk geç kalarak saat 18:35'de hastaneye vardım. hastaneye vardıktan sonra doktorun odasını bulmaya çalıştım ve odasında kimsenin olmadığını fark ettiğimde ilgili görevlilere doktorun nerede olduğunu sordum, görevliler doktorun 5 dk önce çıktığını hastaneye 15 dk önce gelmemiz gerektiğini saat

SIRADAKİ HABER