banner306
banner198

Engelliler için yaşama şartları çok kötü

3 Aralık Dünya Engeliler Günü nedeniyle Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Kasım Karatekin bir basın açıklamasında bulundu.

Engelliler için yaşama şartları çok kötü
banner145

3 Aralık Dünya Engeliler Günü nedeniyle Eğitim Bir Sen Şube Başkanı Kasım Karatekin bir basın açıklamasında bulundu.

 

Kasım Karatekin'in Basın açıklaması;

 

"Engellileri toplumdan dışlamak geri kalmışlık belirtisidir"

 

“Bilindiği gibi Birleşmiş Milletlerin (BM) aldığı karar gereği 3 Aralık Dünya Engelliler Günü olarak kutlanmaktadır. Bu günün amacı engellilerin sorunlarını gündeme getirmek ve çözüm yollarını yetkililere duyurmaktır.

 

TÜİK’in 2002 yılında yayınladığı “Türkiye Özürlüler Araştırması”na göre Türkiye’de özürlü olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı % 12.29’dur.


"Engellileri toplumdan dışlamak geri kalmışlık belirtisidir. Kaldırılan her engel, sağlıklı bireyler içinde yapılmış bir yatırımdır. Unutmayalım, herkes bir engelli adayıdır, engellilerin toplumla uyumunun sağlanmasının önemi çok büyüktür."

 

Engellilerin meslek edinip üretken hale getirilmesi, sağlık, eğitim, ulaşım ve rehabilitasyon başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarının karşılanması suretiyle, kendi kendilerine yetebilen bireyler haline gelebilmelerini ve toplumsal hayata katılmalarını sağlamanın, devletin öncelikli görevleri arasında bulunduğunu unutmayalım.

 

Şimdi sadece gözlerinizi kapatıp, yazdıklarımı bir düşünün..

 

Gözleriniz var değil mi? Hem de sapasağlam.. Şimdi olmadığını düşünün. Dünyanın nimetlerini göremediğinizi düşünün. İçiniz bir hoş oldu mu?

 

Kulaklarınız sağlam ve duyuyor değil mi? Annenizin sizi yemeğe çağırdığını, ama kulaklarınız duymadığı için onu duymadığını hayal edin..

 

Elleriniz sapasağlam ve onları kullanıyorsunuz değil mi? Simdi yanınızda sevdiğiniz insanin elini tutamadığınızı ya da size kosa koşa gelen çocuğunuzu elleriniz olmadığından kucağınıza alamadığınızı hayal edin bir an için... İçiniz burkuldu değil mi?

 

Koşuyorsunuz, yürüyorsunuz, özgürce her yere sağlam ayaklarınızın marifetiyle gidiyorsunuz.. Şimdi ayaklarınızın olmadığını, tekerlekli sandalye ile otobüse binmeye çalıştığınızı hayal edin. Otobüse binebildiniz mi? ... Veya   durakta beklediğinizi ve kalabalık olmayan ve rahatlıkla binebileceğinizi düşündüğünüz otobüslerden  birisine binmek için çabaladığınızı hayal edin... Ne zorluklarla bindiğiniz otobüsten nasıl ineceğinizi, hadi indiniz yüksek kaldırımları nasıl çıkacağınızı düşündüğünüzü hayal edin. 

 

Maalesef engelliler için yaşama şartları çok kötü

 

Çalışmak isteseler iş bulmak sorun; çalışamadıklarında ise o daha büyük sorun. Onlara uygun otobüsler çok az. Belediyeler Kanunu, Engelliler Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta hükümler bulunmasına rağmen müeyyidelerin yetersiz oluşundan belediyelerin görevlerini tam olarak yerine getirmelerini beklemekten başka çare kalmıyor.

 

Hiçbirimiz için bu uzuvlarımızın bir saniye sonra mevcut kalacağı garanti değil; nasıl ki bize emanet edilen canın bir saniye sonra geri alınabileceği gibi..

 

Öyleyse engellilere iliksin taleplerin yerine getirilmesi ve özellikle engellilere uygun mekanların ve yaşama alanlarının  çoğaltılması yönünde zorlayıcı oluşumlar içine girelim; bu yönde kampanyalar yapalım, yapmak isteyenlerde destek olalım.


"Artık hepimiz biliyoruz ki huzurlu ve güvenli bir toplum yaratılmasının yegane yolu, engelli vatandaşlarımızın toplumla derhal uyumlaştırılması ve onların toplumun ayrılmaz birer parçası haline getirilmesidir.

 

Bu nedenle bir insanın engelli olmasının, diğer insanlar gibi yaşaması, çalışması ve başarılı olması için engel teşkil etmemelidir. bir kez daha engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya engeliler gününü kutlar, engelleri aşmada sıkıntı ve zorlukların üstesinden ancak birlik ve beraberlikle gelebileceğimizi belirtmek isteriz.

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner304