banner198

ESKADER’DEN NESİME CEYHAN’A ÖDÜL

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneğinin 2009 Yılı Edebiyat İncelemesi dalında ödülü, Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesime Ceyhan verildi.

ESKADER’DEN NESİME CEYHAN’A ÖDÜL
banner145

Bu yıl ikincisi düzenlenen Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği (ESKADER) Ödülleri belli oldu. Dernek üyeleri, yöneticileri, kültür sanat adamları ile Sanatalemi.net sitesinin yazar ve okuyucularının tercihleriyle belirlenen “ESKADER 2009 Yılı Ödülleri” bugün açıklandı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesime Ceyhan, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin 2009 Yılı Ödülleri Edebiyat İncelemesi dalında ’II. Meşrutiyet Dönemi Türk Hikâyesi’’ adlı eseri ile ödüle layık görüldü.

Konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamaya göre, dernek yöneticileri, üyeleri, kültür sanat adamları ile "sanatalemi.net" sitesinin yazar ve okuyucularının tercihleriyle belirlenen ödüller, Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde düzenlenen toplantıda, ESKADER Genel Başkanı Mehmet Nuri Yardım tarafından açıklandı.

Sadece kültür sanat alanında ve 34 kategoride ödüllendirilen kişi, eser ve kurumlar uzun ve titiz bir çalışma sonrasında belirleniyor. “ESKADER 2009 Yılı Ödülleri” Nisan ayında yapılacak törenle sahipleri ile buluşacak.

Milli Mücadele ruhunu yaşatan öyküler

Nesime Ceyhan, 'II. Meşrutiyet Dönemi Türk Hikâyesi' kitabında, cumhuriyeti doğuran sancılı II. Meşrutiyet dönemini hikâyeler üzerinden değerlendiriyor. On yılık bir süreçte çoğunluğu gazetelerde yayınlanan hikayeleri ele alan Ceyhan, çalışmasının yalnızca edebiyat tarihçileri için değil tüm sosyal bilimciler için önemli bir kaynak olduğunu söylüyor.

Osmanlı Dağılırken ağlayan hikâyeler adlı üç kitaplık serisi büyük ilgi gören ve "bir milletin bitti derken, nasıl destan yazabildiğinin" en güzel örneklerini okura ulaştıran Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı  Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Nesime Ceyhan, bu kez Milli Mücadele Hikâyeleri ile Milli Mücadele ruhunun diri tutulmasına yardımcı olmaya devam ediyor.

Hikâyeler ve romanlarda ölümsüzleştirmiş kahramanlar ünlü yazarlardan, Yakup Kadri, Peyami Safa, Halide Edip, Mustafa Necati, İzzet UlviCelaleddin Said, Hakkı Süha, Ferid Celal, Reşat Nuri, Mustafa Nihat, Falih Rıfkı, Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Mehmed Emin Yurdakul'un en çarpıcı 30 öyküsü bir araya getirilmiş.

"Bu hikayeler, Anadolu'da bir ve bütün olmak mecburiyetimizi bir kez daha haber veriyor. Dileyelim Allah bu topraklara tekrar bir kurtuluş savaşı daha yazdırmasın" diyen Ceyhan, bu seçkinin Milli Mücadele ile eş zamanlı yıllarda yazılıp, 1928'e kadar kaleme alınmış öykülerden oluşturulduğuna dikkat çekiyor.

Yrd. Doç. Dr. Nesime CEYHAN Kimdir?

1974’te Çorum-İskilip ilçesinde doğdu.1997 de Gazi Üniversitesi Türk Dili Ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu.

Aynı üniversitede ‘2001 yılında Edebiyat sosyolojisi açısından 12 Eylül şiiri’ adlı tez ile Yüksek Lisansını; 2006 yılında ise 2. Meşrutiyet devri Türk hikâyeciliğinde tema adlı tezi ile doktorasını tamamladı. 

98–99 eğitim sezonunda Viyana Üniversitesinde Almanca hazırlık eğitimi aldı. Atatürk Kültür Merkezinin Türk dünyası ortak edebiyatı projesi alt gruplarında madde yazarı ve redaktör olarak görev aldı.

Divan İlmi Araştırmalar, Hece, Edebiyat Güncesi, Irmak, Türk Edebiyatı, E-kültür, Kitap, Haber dergilerinde yazıları yayımlandı. Osmanlı Dağılırken Ağlayan Hikâyeler serisinden Balkan Savaşı Hikâyeleri, Trablusgarp Savaşı Hikâyeleri ve 1. Dünya Savaşı Hikâyelerini hazırladı. Yrd. Doç. Dr. Nesibe Ceyhan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı  Bölümü öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır.

Kitapları

Çanakkale Savaşları Albümü

Osmanlı Dağılırken Ağlayan Hikâyeler /1: Balkan Savaşı Hikâyeleri

Osmanlı Dağılırken Ağlayan Hikâyeler /2: Trablusgarp Hikâyeleri

Osmanlı Dağılırken Ağlayan Hikâyeler /3: Birinci Dünya Savaşı Hikâyeleri

Millî Mücadele Hikâyeleri

II. Meşrutiyet Dönemi Türk Hikâyesi (1908-1918)

 
ESKADER 2009 Ödülleri’nin türleri ve sahipleri şöyle:

Araştırma: Türkiye Türkçesinde Atasözleri – Nurettin Albayrak (Kapı Yayınları)

Basın:        Zaman’daki köşe yazılarıyla Beşir Ayvazoğlu

Biyografi:  Bilge Terzi M. Said Çekmegil – Metin Önal Mengüşoğlu (Beyan Yayınları)

Çizgi roman: Topuz - Vehip Sinan (Nesil Yayınları)

Çocuk Dergisi: Gonca Çocuk (Kaynak Yayınları) 

Çocuk Edebiyatı: Yıl İçindeki Bütün Kitaplarıyla Yusuf Dursun 

Çocuk Yayıncılığı: Erdem Yayınları

Deneme: Bilmem Hatırlar mısın? - Ali Çolak (Kapı Yayınları)

Dergi: Yeni Dünya dergisi

Dil: Türkiye Türkçesinin Çağdaş Sorunları Üzerine İncelemeler- Prof. Dr.

Halil Ersoylu (Ötüken Neşriyat)

Düşünce: İslâm’ın Zihin Tarihi, Türkiye’nin Zihin Tarihi, Alafarangalığın Tarihi

Adlı Eserleriyle Hilmi Yavuz (Timaş Yayınları)

Elektronik Yayıncılık: Dünyabizim.com

Eleştiri: Hollywood’u Kapattığım Gün- Alev Alatlı (Everest Yayınları)

Gezi: Gezgin Dergisi – Halit Ömer Camcı

Temaşa Sanatı: Türk Temaşa Sanatına Katkılarıyla Ünver Oral 

Hatıra: Hayali Cihan Değer - Sâmiha Ayverdi ile Hâtıralar- Özcan Ergiydiren (Kubbealtı)

Hikâye: Kusursuz Piknik – Cihan Aktaş (İz Yayıncılık)

İnceleme: II. Meşrutiyet Dönemi Türk Hikâyesi - Nesime Ceyhan      (Selis Yayınları)

Klâsik Türk Sanatları: Hat Sanatı Eserleriyle Hattat Hüseyin Kutlu

Kitap Yayıncılığı (özel): İz Yayıncılık

Kitap Yayıncılığı (kamu): Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER