banner198

İmalathanelere hijyen hiç uğramamış!

Ekmekte kalite ve standardın hangi durumda olduğunu ortaya çıkarmak için Çankırıda ekmek fırınları ve pastaneler denetlendi.

İmalathanelere hijyen hiç uğramamış!
banner145

Geçtiğimiz günlerde Ercan Şeker ve Bayram Ergan’nın birlikte yaptığı araştırma sonrası ekmek üretimindeki fiyat, gramaj ve kalite standartlarının olmadığı ortaya çıkmış Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Bayram Ergan tarafından konu gündeme taşınmıştı.

 Faturayı yine vatandaş ödüyor!”,”Fırıncılardan jet açıklama” başlıklı yayımladığımız haberlerde, Vatandaşın dillendirdiği “Ekmek Fırınları Neden Denetlenmiyor?” sorusuna yetkililerden yanıt bekledik.

Çankırılı sorunu çözecek muhatap aramakta! Bilginize… Diyerek konuyu gündeme taşımamızdan günler geçmişti ki ilgili birimler harekete geçti.

İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi yetkilileri, bugün (30.06.09) ekmek ve pasta fırınlarına yönelik denetleme gerçekleştirdi.

Halkın temel besin kaynaklarından ekmek ve unlu mamullerin hangi şartlar altında hazırlandığının denetlenmesi için erken saatlerden itibaren harekete geçen İl Sağlık Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü ve Çankırı Belediyesi’ne bağlı ekipler Çankırı merkezde faaliyet gösteren fırın ve imalathaneleri denetledi.

Denetimlerde, Çankırı merkezde bulunan fırın ve pastanelerin çoğunun imalathanelerde gerekli temizlik kurallarına uymadıkları, ekmek gramajında da eksik tartım yapıldığı tespit edildi. Denetlemelere katılan bir yetkiliden aldığımız bilgiye göre, imalathanelerde yaptıkları inceleme sonucunda temizlik kurallarına uyulmadığı ve kurallara uygun istifleme yapılmadığı için çoğu işletme hakkında yasal işlem yapılacağını belirtti. Kurallara uymayan işletmelere koşulları yerine getirmek için 15 gün mühlet tanıdıklarını söyledi. 

Fırınların tamamına yakınında ekmeklerin etiketlenmediği görülürken, bazı fırınlarda, hamur yapılan yerlerin ve personelin kıyafetlerinin oldukça kirli olduğu ve bone kullanmadıkları gözlendi. Havalandırma sistemlerinin de yetersiz olduğu fırınlardan hijyenik şartlara haiz olmayan fırınların sahipleri hakkında yasal işlem başlatıldı.

Verilen mühlete rağmen kurallara ve hijyenik şartlara uymamakta ısrar eden fırınların sahiplerine ağır müeyyideler uygulanacağı, gerekirse fırınların kapatılacağı belirtildi.

Vatandaşın duyarsızlığı olayı tetikliyor!
Standart dışı üretilen ekmeği satın alan tüketicinin gelişmelere seyirci kalması ve şikâyetçi olmamasından yakınan uzmanlar uyarıda bulunuyor! “Bu konuda esnaf ve vatandaşların duyarlı olması gerekir. Kimse tepki ve şikâyetlerini yetkili mercilere ulaştırmazsa, sorunun çözümü de güçleşir”

Çankırı Belediyesinden "Ekmek Denetimleri Devam  Ediyor" açıklaması geldi.

Açıklama şöyle: Çankırı’da ekmek üreten ve satan işyerlerinde denetimler yoğunlaşarak sürdürülüyor.

Belediye Zabıta Ekipleri, Sağlık İl Müdürlüğü ve Tarım İl Müdürlüğü Gıda Kontrol Şubesi ekiplerinin ortak yürüttükleri denetimlerde fırınlarda üretilen ekmeğin hijyenik şartlarda üretilip üretilmediği, standartlara uygun üretim yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor. Ayrıca vatandaşa satışı yapılan ekmeklerin gramajının istenilen ağırlıkta olup olmadığı da denetime tabi tutuluyor.

 

Ekiplerin ortak yürüttüğü denetimler sonunda ekmek gramajı yönünden eksiklik bulunmadığı belirlenirken gıda üretimine yönelik hususlarda eksiği bulunan fırınlara gerekli uyarılar yapıldı. Yetkililer fırınlarda ve diğer işyerlerinde gıda üretimine yönelik denetimlerin belirli periyotlarda devam edeceğini söylediler.

 

Haber Fotoğrafları: Arşiv

Konuyla ilgili diğer haberler...

İmalathanelere hijyen hiç uğramamış!

Ekmekte denetimsizlik standardı düşürdü dedik ve!

Faturayı yine vatandaş ödüyor!

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER