banner198

Kafayı mı yedirecen sayın Valim!

Çankırı Valisi Şemsettin Uzun yayımladığı tebliğle il sınırları içerisinde mesire yerleri, açık alanlarda alkol içilmesini yasakladı!

Kafayı mı yedirecen sayın Valim!
banner145

Bizim Çankırı gazetesinin bugünkü (13 Mayıs 2009) sayısında yayımlanan bir haber yine beni şaşkınlığa uğrattı!

 

Önce şaşkınlığa uğradığım haberi baştan sona sizlere sunayım!

 

“Çankırı İlinde izin verilen yerler dışındaki umuma mahsus yerlerde ve Taşıtlarda İçki içilmesinin yasaklanması hakkında karar

 

Huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin ve kişi dokunulmazlığının sağlanması amacıyla Vali Şemsettin Uzun “Tebliğ” yayınladı.

 

Çankırı İlinde izin verilen yerler dışındaki umuma mahsus yerlerde ve taşıtlarda içki içilmesinin yasaklanması hakkında karar

 

İlimiz hudutları içerisinde meydana gelen olayları dikkate alan İlimiz Valisi Şemsettin uzun 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun kendisine verdiği yetkiyi kullanarak, 05/05/2009 tarih ve 2009/02 sayılı kararla bir tebliğ yayınladı.

 

İlimiz hudutları içerisinde umuma mahsus yerlerde ve taşıtlarda içki içilmesi yasaklayan kararı ilimiz kamuoyunun bilgisine sunuyoruz:

 

Çankırı ilinde izin verilen yerler dışındaki umuma mahsus yerlerde ve taşıtlarda içki içilmesinin yasaklanması hakkında kanun

 

Karar Tarihi : 05/05/2009

Karar Sayısı: 2009/02

 

Amaç

Madde 1- Çankırı İl sınırları içinde huzur ve güvenliğin, kamu esenliğinin ve kişi dokunulmazlığının sağlanması amacı ile trafik kazalarının ve meydana gelebilecek çeşitli suçların önlenmesidir.

 

Kapsam

Madde 2- Bu karar Çankırı İl sınırları içerisinde bulunan, taşıt araçlarını, mahalleleri, caddeleri, sokakları, park ve bahçeler ile herkes tarafından görülebilecek yerleri kapsar.

 

Dayanak

Madde 3- 5442 Sayılı İl İdare Kanunu

 

Uyulması Gereken Yükümlülükler

Madde 4- Belediye sınırları içinde veya meskün mahallelerde veya karayollarında, umuma mahsus yerlerde veya umumun istifadesine sunulan piknik ve ören yeri gibi alanların, her çeşit taşıt araçlarının içinde hafif içkiler dahil her çeşit alkollü içkinin açıkta içki içilmesi yasaklanmıştır.

 

Cezai Hükümler

Madde 5- Alınan bu kararlara uymayanlar hakkında fiil başka bir suç oluşturmadığı takdirde 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesini ihlalden işlem yapılacaktır.

 

Yürürlük

Madde 6- Bu karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

Madde 7- Bu kararı Çankırı Valisi yürütür.”

 

Sözü edilen Cezai Hükümler başlığı altındaki 5326 Sayılı Kabahatler Kanununun 32. maddesi şöyle:

 

Emre aykırı davranış

MADDE 32.- (1) Yetkili makamlar tarafından adlî işlemler nedeniyle ya da kamu güvenliği, kamu düzeni veya genel sağlığın korunması amacıyla, hukuka uygun olarak verilen emre aykırı hareket eden kişiye yüz Türk Lirası idarî para cezası verilir. Bu cezaya emri veren makam tarafından karar verilir.

(2) Bu madde, ancak ilgili kanunda açıkça hüküm bulunan hallerde uygulanabilir.

(3) 1.3.1926 tarihli ve 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 526 ncı maddesine diğer kanunlarda yapılan yollamalar, bu maddeye yapılmış sayılır. “

 

Yani Çankırı il sınırları içerisinde hafif içkiler dahil her çeşit alkollü içkinin içilmesi yasaklanmıştır! Hafif içkiden kasıt biranın bile içilmesi halinde vatandaş olarak 100 TL cezaya çarptırılacaksınız!

 

2009 yılına geldik, günün valisi böylesi bir tebliğ yayımlıyor!

 

Diyorlar ki; Vedat Beki “serseri mayın”!

 

Ne zaman kime toslayacağı belli olmuyor!

 

Ya arkadaş, sabah sabah kahvaltımı yapıyordum! Hava güzeldi! Cuma günü yapacağım İstanbul gezimle ilgili hazırlıklar içerisindeydim! Hiç kimseye de ard düşünceler beslemediğim gibi aklımın ucuna da kötü şeyler gelmiyordu!

 

Ta ki, Bizim Çankırı gazetesinin web sayfasına girinceye kadar!

 

Ercan Şeker geçtiğimiz hafta Sayın Vali ile görüşmüştü! Yaklaşık 1.5 saat! Daha görüşme notlarını kaleme almadı! Bayramören ziyareti sonrası kendimce karar almıştım! Görevdeki Vali Uzun ile ilgili olumsuz yorum yapmayacaktım!

 

Amma velakin okuduğum bu haber benim bütün vücut yapımı alt-üst etti!

 

Hangi devirde yaşıyoruz! Nerede yaşıyoruz! Niçin yaşıyoruz!

 

Vali Şemsettin Uzun’un yayımladığı bu tebliğ (gazeteye göre kanun!) Çankırı’nın uluslar arası etkinliklerine tahminlerin ötesinde olumsuz etki yapar!

 

Olmayan, henüz emekleme devresinde olan, hatta hatta yeni yeni filizlenen Çankırı turizmine olumsuz etki yapar!

 

Nereden bakarsanız bakınız bu karar Çankırı’yı katleder!

 

Eldivan’da yaşanan kaza bu işi tetikledi!

Bakmayın siz tebliğin 5.5.2009 tarihli oluşuna! Tebliğin altında yatan temel neden Eldivan’daki trafik kazası! Piknik dönüşü gün boyu alınan alkolün getirdiği kaza sonucu 2 kişinin hayatını kaybetmesi! Yaşanan bu olay sonrası kaleme alınmış bir tebliğdir bu!

 

Sözüm ona amaç, bu tebliğle yaşanacak trafik kazalarını önlemek!

 

Çankırı Emniyet Müdürlüğüne bağlı trafik ekipleri ne iş yapar! Çıksınlar haftanın tatil günleri trafiğin böylesi aktığı yollara, alsınlar gerekli önlemleri!

 

Ama yok! Trafik Şube kadrosu yetersizdir! Hafta sonları böylesi görevleri tam anlamıyla yerine getiremez!

 

Eee! Ne yapmak lazım! Yayımla bir tebliğ! Çankırılı da ‘Vay anasına ya! Vali tebliğ yayımlamış, biz sağda solda içmeyelim!” Yassaaak ulen!

 

Hatta gazeteci tebliği “kanun” bile yapmakta beis görmez! Çünkü 100 tane okuyucusu olsa da en azından onlara gözdağı versin! Okuyanlar etrafa yayarlar! Üstüne 5 katarak!

 

“Ne güzel idare ederdik biz şu milli eğitimi! Öğrenciler olmasa” yerleşmiş tezinden yola çıkarak ne güzel idare ederiz biz bu ülkeyi! Yasaklarla, yasaklarla, yasaklarla!

 

Bir bakar mısınız Vali Uzun’un yayımladığı tebliğin kapsama alanına!

 

“Kapsam

Madde 2- Bu karar Çankırı İl sınırları içerisinde bulunan, taşıt araçlarını, mahalleleri, caddeleri, sokakları, park ve bahçeler ile herkes tarafından görülebilecek yerleri kapsar.”

 

Neymiş? .. herkes tarafından görülecek yerleri kapsar.(!)

 

Ooooyyy! Oyyyyy!

 

Çık evin balkonuna! Kur masayı! Masa üzerinde de iki tane bira şişesi! Karşı balkondan Ahmet Amca, arasın polisi!

 

Yok ya! Bu tebliğ en kestirme yoldan kalkmalı!

 

Yayımlanan tebliğ Çankırı ilini kapsıyor!

 

Başta sivil toplum örgütleri olmak üzere, bireysel olarak müracaat edeceğimiz yer Bölge İdare Mahkemesi!

 

Kişilik haklarına dolayısıyla Anayasaya aykırı yayımlanan bu tebliğin bir an önce iptali için ne gerekiyorsa yapılmalı!

 

Burası muz cumhuriyeti değil! Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyım ve yasal haklarımı sonuna kadar kullanma kararındayım!

 

Tam yazıyı bitirirken masama bir bilgi notu düştü: Çankırı Belediyesinin şehir içerisindeki mikrofonlarından bu tebliğ okunmuş ve Çankırı halkına sesli olarak iletilmiş!

 

Duyduk duymadık demeyin! Çankırı Valisi Şemsettin Uzun’un ….

 

Çok işimiz var çoooook!

 

Vedat Beki

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER