banner198

Kaftanlı Vali Yılın Ahisine Şed Kuşadı

AHİLİK HAFTASI ÇANKIRI’DA COŞKULU BAŞLADI

Kaftanlı Vali Yılın Ahisine Şed Kuşadı
banner145

Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları Çankırı’da coşkulu törenlerle başladı.

 

Belediye Meydanında düzenlenen törene geçmiş yılların aksine bu yıl çok daha kalabalık esnaf ve vatandaş topluluğu katıldı.

 

Törende konuşan İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Şaban Küçükgümrah, bu hafta yapılacak etkinliklerin 5 aylık bir çalışmanın ürünü olduğunu ifade etti.Amaçlarının,  Ahilik Haftası Kutlamalarını,  ilin köklü kültürü Yaran ile birleştirerek, her yıl geleneksel hale getirmek olduğunu söyleyen Küçükgümrah,  bu sebepten dolayı bu haftaya “Ahilik Haftası Yaran Kutlamaları” adını verdiklerini belirtti

 

Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz’de konuşmasında, Çankırı’da ahilik geleneğinin yaren kültürü ile zenginleştirildiğini belirterek toplumun en önemli kesimlerinden birini oluşturan esnaf ve sanatkarların geçmişteki birlik ve beraberliğine günümüzde daha da fazla ihtiyaç duyduğunu söyledi.

 

 Belediye Başkanı İrfan Dinç’te konuşmasında kökeni orta asyaya kadar uzanan Ahiliğin Türk Tarihinde adeta bir Rönesans olduğunu belirterek şunları söyledi: “Günümüzde özellikle teknolojinin baş döndürücü hızla gelişimi ve alışveriş kültüründeki değişim insanlarımızın büyük mağazalara yönelmesine neden oldu. Dolayısı ile küçük sermaye ile ayakta kalmaya çalışan esnafımızın kendilerini zora sokan bu durum karşısında birlikten kuvvet doğar anlayışı ile güçlerini birleştirmeleri adeta bir zorunluluk haline gelmiştir. Günümüzde tüketici haklarını yasal düzenlemelerle hayatımıza katarken, geçmişte ahi teşkilatları kalitesiz mal üreten mensuplarını –pabucunu dama atarak- dışlamışlar ve tüketicilerin haklarını sonuna kadar savunmuşlardır.”

 

Vali Şemsettin Uzun’da konuşmasında ahiliğin geçmişinden bahsederek programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Konuşmaların ardından bir babanın çocuğunu demirci ustasına çırak olarak teslim etmesi ile başlayan ustalık serüveni canlandırıldı. Çırak olan çocuk daha sonra kalfa ardından  da ustalık mertebesine yükseldi. Ve ustalık payesinin verilmesi olan Şed Kuşatma Töreni sembolik olarak düzenlendi. İlginç ritüellere sahip olan bu törenin ardından Vali Şemsettin Uzun’a sembolik olarak ahi baba payesi verilerek kaftan giydirildi. Çankırı’da bu yıl yılın ahisi seçilen Ünal Bıyıklı’ya da Vali Uzun tarafından salavati Şerifeler eşliğinde gerekli ritüeller yerine getirilerek kaftan giydirildi.

 

Belediye Meydanındaki tören halk oyunları gösterileri, resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilerin ödüllendirilmesi ve esnafların traktörler üzerine oluşturduğu kortej geçişi ile sona erdi.

 

Çankırı’daki ahilik haftası etkinlikleri Salı günü fuar açılışı, mehter gösterisi ve “Ekonomik Kalkınmada Ahilik ve Yaren” konulu panel düzenlenecek. Akşam da 100. yıl kültür merkezinde “Kahraman Bakkal Süpermarkete Karşı” isimli tiyatro sahnelenecek. Halkbank ve Çankırı’daki sanayi kuruluşlarının sponsorluğunda gerçekleşen etkinliklerin üçüncü gününde dünyanın en büyük tuz mağaralarından birisi olan Çankırı Tuz Mağarasında Yaren Kültürü etkinlikleri gerçekleşecek.

 

Perşembe günü “Fütüvvet, Ahilik ve Yaran” konulu panel gerçekleşecek. Akşamında da Belediye Meydanında Türkü Şiir Türkiye Kültür Sanat Topluluğunun programı düzenlenecek. Cuma günü vefat eden esnaf ve sanatkarlar için mevlid-i şerif okutulacak ve akşamında yaren türkü gecesi programı yapılacak. Cumartesi akşamı ise ünlü sanatçı Mustafa Ceceli Çankırılılara konser verecek.

 

 


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER